Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

60 székkutasi maradt víz nélkül

Székkutas - 20 lakásban 60 ember maradt vezetékes víz nélkül két héttel ezelőtt Székkutason. A hálózatot működtető takarékszövetkezet többször figyelmeztetett, mielőtt elzárta az elavult vezetékrendszert. Az önkormányzat nem tud segíteni.
Vezetékes víz nélkül maradtak két hete a Mágocsi út melletti, egykori állami gazdaság telepén élő székkutasiak. Az érintett 20 lakásban élők többsége saját nortonkutat fúratott. Hármuknak viszont nem volt rá pénze. A három sorházból és két különálló lakásból álló tanyasor az ötvenes évek végén épült. A vezetékes vizet a szomszédos irodaház területén fúrt vízműből kapták. Egészen mostanáig.

– Közel egy évvel ezelőtt jeleztük a székkutasi polgármesternek, idén tavasszal írásban közöltük az önkormányzattal és az érintett lakókkal is, hogy kénytelenek leszünk megszüntetni a vízszolgáltatást – mondta Magyar Lászlóné.

A Partiscum XI Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója. A pénzintézet úgy jutott a 10 hektáros területhez, hogy hitelt nyújtott az előző tulajdonosnak, aki fizetésképtelennek bizonyult. Magyarné kifejtette, az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megkeresése után kiderült: a vízmű és az elavult vízvezetékrendszer nem felel meg az uniós jogszabályoknak, azaz teljesen új rendszert kellene építeniük. – A pénzintézeti törvény kizárja, hogy vízügyi szolgáltatást végezzünk, ráadásul a vízdíjat sem mindenki fizette – fejtette ki Magyar Lászlóné. Hozzátette: a vízügyi felügyelőség határozata értelmében a kutat le kellett zárniuk.

Paku Ferencnének nem telik saját kútra. Sárgállik a víz a pohárban. Fotók: Segesvári Csaba
Paku Ferencnének nem telik saját kútra. Sárgállik a víz a pohárban.
Fotó: Segesvári Csaba

– Áprilisban kaptunk egy levelet arról, hogy készüljünk fel, mert megszünteti a vízszolgáltatást a takarékszövetkezet, ám akkor nem történt semmi. Most ősszel újabb levelet írtak, hogy elzárják a vizet. Nem hittük, hogy megteszik – panaszolta Tamás Gáborné és Kocsonya Jánosné.

A húsz lakásban közel hatvanan élnek, többségük nyugdíjas. Aki csak tehette, megfúratta a saját kútját 120–150 ezer forintért. A csak 40–60 méter mély kutakból nem ivóvíz jön, az itt lakók mégis ezt isszák. Megtudtuk: a vezetékes vízben is lebegett valami, hiába tisztították ki. Kocsonya Jánosné fia viszont műanyag ballonban hordja a vizet a szomszédoktól. Automata mosógépüket úgy használják, hogy felöntik vízzel.

Kocsonya János ballonnal hordja a vizet a szomszédból. Édesanyja tartja a lábast.
Kocsonya János ballonnal hordja a vizet a szomszédból. Édesanyja tartja a lábast.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem lesz saját kútja Paku Ferencnének és az őt gondozó, szintén nehezen mozgó fiának, mert nincs rá pénzük. A 84 esztendős asszony elárulta, a vizet most a szomszédban élő keresztlánya hordja nekik. A konyhaasztali kancsóban lévő víz sárgás színű és fura szagú volt.

Nem lesz lajtos kocsi

Székkutas polgármestere lapunknak elmondta: jogász segítségével vizsgálták meg az ügyet, de nem tudtak segíteni. – Nem önkormányzati feladat, hogy a tanyán élők ivóvizét biztosítsuk. Kihelyezhetnénk egy lajtos kocsit, de ez télen befagyhat, illetve tartunk attól, hogy az esetleg egymással rossz viszonyban álló szomszédok beledobnak valamit a vizébe – mondta Varga Sándor.

Olvasóink írták

 • 6. elszármazott 2009. október 29. 06:24
  „Emberek!
  A kampány időszakban majd megint tejben - vajban fürdetnek a képviselő urak mindenkit, inni meg menjen a szegény ember a kocsmába????????
  Mindenkinek nyugodt a lelkiismerete azok közül akik nem tesznek semmit ezekért az emberekért???????????”
 • 5. totyogo 2009. október 28. 17:40
  „Polgármester Úr!
  Akkor Ön milyen megoldást tudna javasolni???????
  Azt már tudjuk , hogy mit nem tesz meg ezekért az emberekért!”
 • 4. kutasi 2009. október 28. 10:49
  „3 évvel ezelőtt Varga úr ezt mondta kampányolási útján:"nem fognak víz nélkül maradni"

  Egyébként a történetnek itt nincs vége ,ugyanis a villany szintén ugyanebben a cipőben van!”
 • 3. Beth 2009. október 28. 09:48
  „Khm.. nem önkormányzat feladat? akkor irányítsák a megfelelő helyre a dolgokat...”
 • 2. suzukirobi 2009. október 28. 09:17
  „KÉT HETES HÍR!!!!”
 • 1. latyi 2009. október 28. 07:44
  „A hír elgondolkodtató.
  De már két hete történt!!!
  Gyors,Objektív tájékoztatás......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyázott a mentőirányító

„Anyád pics..t!" – ezt mondta a mentőszolgálat szegedi diszpécsere a vásárhelyi Nagy Jánosnak, aki mentőt hívott egy közterületen rosszul lett nőhöz. Tovább olvasom