Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

62 év után tudta meg, hol nyugszik édesapja

Hódmezővásárhely - Lapunk segítségével tudta meg a vásárhelyi Tóth József, hogy az oroszországi Szaratov katonai temetőjében nyugszik édesapja, aki 1944 novemberében, Dunaföldvárnál esett szovjet fogságba. Néhai Tóth József sírját a család a háború után többször is kerestette a Vöröskereszttel, hiába.
Az egykori magyar honvéd 70 éves fia azt tervezi, hogy megteszi a 2400 kilométeres utat, koszorút visz édesapja sírjára. Útja elé nem várt akadályok gördültek.

A vásárhelyi Tóth József utolsó emléke ötéves korából származik édesapjáról: vidáman bicikliztek együtt az utcán. A család a későbbiekről csak annyit tud, hogy az 1944 márciusában a bajai utász zászlóaljhoz behívott papa nyolc hónappal később Dunaföldvárnál esett szovjet fogságba. Tóthék tudomása szerint onnan a szegedi Csillag börtönbe szállították katonatársaival együtt, majd három hét múlva kivitték a Szovjetunióba.

– Utolsó levelét ma már én őrzöm, 1946. november 6-án írta testvérének, karácsonyi üdvözletként, s tudatta, hogy jól van. Itt a cenzor bélyegzője, azaz akkor sem panaszkodhatott volna, ha valami baja van – mutatja a tábori levelezőlapot Tóth József. A vásárhelyi férfi, aki tagja a hadiözvegyek és hadiárvák helyi csoportjának, azzal kereste fel nemrég lapunkat, segítsünk megtalálni édesapja nyughelyét.

Tóth József az utolsó fotóval. Többször is hiába kerestették a sírt. Fotók: Karnok Csaba
Tóth József az utolsó fotóval. Többször is hiába kerestették a sírt.
Fotó: Karnok Csaba

– Többször is kerestettük a háború után a Vöröskereszttel, de csak 1968-ban tudtuk meg, hogy 1947. január 18-án, 37 éves korában, nem sokkal utolsó levele kelte után elhunyt – mondta József. – Édesanyám özvegyen maradt négy gyermekével. Nagy nehezen nevelt bennünket, és soha semmilyen segítséget nem kaptunk a keresésben.

Idáig.

Ugyanis az édesapa születési ideje, helye s édesanyja neve alapján megtaláltuk a Központi Irattár és Hadigondozó Iroda II. világháborús nyilvántartásában azt a Tóth József honvédet, akinek a háború idején a szovjet hatóságok által feljegyzett adatai teljesen egyeznek az eltűntével. Az iratok szerint Szaratovban, a Volga-parti nagyváros katonai temetőjében nyugszik, s annak idején nem tömegsírban helyezték örök nyugalomra, ahogy azt itthon maradt családja gondolta.

Lapunk segített Tóth Józsefnek – 2400 kilométeres útra készül, a szaratovi katonasírhoz. DM-grafika
Lapunk segített Tóth Józsefnek – 2400 kilométeres útra készül, a szaratovi katonasírhoz.
DM-grafika

Tóth József most azt tervezi, hogy megteszi a Vásárhelyt Szaratovtól elválasztó 2400 kilométeres utat, s lerója kegyeletét papája végső nyughelye előtt.

– Édesanyám és testvéreim nevében is elbúcsúznék tőle. Sajnálom, hogy anyukám már nem érhette meg, hogy megtudja, mi lett vele – mondta.
1968-ban már megpróbált egyszer kijutni a Szovjetunióba azzal a szakszervezeti csoporttal, amely magyar hadifogolysírokat akart felkutatni, ám akkor az utolsó pillanatban kihúzták a névsorból: más ment helyette. A küldöttség ráadásul Ukrajnát kereste fel. Most azt tervezi, turistaként teszi meg a hatalmas távolságot.

Lapunk segítségével tudta meg a vásárhelyi Tóth József, hogy az oroszországi Szaratov katonai temetőjében nyugszik édesapja, aki 1944 novemberében, Dunaföldvárnál esett szovjet fogságba.
Lapunk segítségével tudta meg a vásárhelyi Tóth József, hogy az oroszországi Szaratov katonai temetőjében nyugszik édesapja, aki 1944 novemberében, Dunaföldvárnál esett szovjet fogságba. Fotó: Karnok Csaba

– Már érdeklődtem az egyik utazási irodában, de kiderült, hogy nem lesz egyszerű kijutnom. Először úgy képzeltem, hogy személyautóval indulunk útnak, de így legalább 800 ezer forintba kerülne az út, a szállással és a különféle engedélyekkel együtt. Ráadásul az ukrán–orosz határtól Szaratovig idegenvezetőt kellene fogadnunk, illetve kellene egy engedély a szaratovi rendőrkapitányságtól, hogy egyáltalán beléphessünk oda. Aztán arra gondoltam, hogy elbuszoznék vagy vonatoznék a Volga-parti nagyvárosig, de kiderült, hogy ott nem érvényes a nyugdíjaskedvezményem, ráadásul így hetekig tartana az út. Most azt nézem, repülővel hogy lehet oda eljutni. Persze a felsorolt engedélyeket akkor is be kellene szereznem, s úgy tudom, ezeket nem is olyan könnyen adják meg a kinti hatóságok.

Józsi bácsi tervét támogatták testvérei – egészen addig, míg meg nem tudták, mibe kerülne az út. Felesége pedig félti a viszontagságoktól. Meglehet, le kell mondania arról, hogy legalább egyszer láthassa édesapja nyughelyét.

Háborús keresőszolgálat

A mai napig számos fogságba esett vagy eltűnt katonát keresnek a hozzátartozók. Az adatbázisok közül több elérhető az interneten is. Jól használható a www.haboruskeresoszolgalat.hu, illetve a Hadtörténeti Múzeum www.militaria.hu című weboldala is.

Olvasóink írták

  • 1. cipész 2009. június 27. 17:02
    „Üzenem Tóth úrnak, ha már a Vásárhely nem teszi a dolgát akkor forduljon a Tv-hez van egy műsor ahol a sirhantok... azok segíteni fognak önnek. Ilyenkor kellene meg mutatni a polgármesterünknek, mennyire érdekli a múlt.Valamelyik elkülönített pénzből igazán kiszállíthatnák a Tóth úrat az édesapja sírjához.Hisz Magyar ember volt.Ha már itt újratemetéseket csinálnak akkor miért nem hozzák haza a Magyar földbe a hősi halottakat. De bezzeg a bűnözőket igen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haláleset Vásárhelyen: hat méterről zuhant le Mihály

Hódmezővásárhely - Belehalt sérüléseibe csütörtökön Vásárhelyen az az 58 éves férfi, aki munka közben lezuhant egy terménytároló tetejéről. Tovább olvasom