Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

64 évesen kölcsönből vásárolt új praxist

Szeged, Mindszent - Június 1-jétől Mindszent helyett Földeákon praktizál Csehpál Etelka. A 64 éves háziorvos a kölcsönből vásárolt 1700 kártyás praxis mellett megtartja az ügyeleti munkát is.
– Ilyen kicsi praxissal képtelenség boldogulni. A 720 betegkártya nagyon kevés, a kollégák átlagban 1500–1600-zal dolgoznak, 1200 alatt nem lehet megélni belőle – magyarázta Csehpál Etelka Szegeden élő háziorvos, miért döntött úgy, hogy megválik Mindszenttől. Három év után nehéz szívvel int búcsút Mindszentnek, a betegeinek, június 1-jétől ugyanis Földeákon dolgozik. Korábban évekig gyógyította a csanytelekieket, majd nyugdíjba vonult, de nem sokáig bírta tétlenül.

– Fölöslegesnek éreztem magam, ezért másik praxist kerestem, így kerültem Mindszentre. Arra is hamar rájöttem, a nyugdíjam nem sok mindenre elég, hiába dolgoztam évtizedekig. A háziorvosnak általában nincs magánrendelése, pluszként legfeljebb ügyelhet. Persze ezt többnyire a fiatalok vállalják, ők is egyre kevesebben. Inkább külföldre mennek ügyelni az itteni díj tízszereséért – elemezte a helyzetet. A doktornő csak úgy tudta finanszírozni a mindszenti praxisának költségét, ha ügyel, nem is egy helyen. Mindszent mellett Csongrádon, Szentesen és Vásárhelyen. Azt tervezi, hogy az utóbbi három településen továbbra sem mond le erről.

Csehpál Etelka továbbra sem lazíthat. Fotó: DM/DV
Csehpál Etelka továbbra sem lazíthat

4 felnőttháziorvos maradna Mindszenten

Június 1-jétől helyettesítőként Abdul Rahim mindszenti háziorvos látja el a távozó Csehpál Etelka betegeit. A doktornő visszaadja a praxist az önkormányzatnak. A város vezetése azonban azt szeretné, hogy új gazdára találjon. Így a jövőben is 4 felnőtt- és 1 gyermekháziorvos láthatná el a kisváros lakóit.  

A jövőben sem lazíthat ugyanis a munka frontján, mert földeáki, 1700 kártyás praxisát csak kölcsönből tudta megvásárolni. A pénzt pedig szeretné mihamarabb visszafizetni.

– Egy év, ennyit adtam magamnak, hogy törlesszem a hitelemet. Ilyen idősen bármikor jöhet egy betegség, nem akarok tartozni. Persze nem csak a kölcsönről vagy éppen a megélhetésről van szó. Úgy érzem, addig élek, amíg dolgozhatok. Nem mondom, hogy könnyű, de nem panaszkodom. Előfordul, amikor éjszaka szólnak, hogy beteg érkezett az ügyeletre, először tisztáznom kell magamban, hol is vagyok – mesélte a doktornő, aki szabadnapjain 15–16 órás alvással regenerálódik. A földeáki munka kihívás is számára, hiszen 1700 új pácienst kell megismernie.

Elmondása szerint az országban mintegy 800 hozzá hasonló, nyugdíjasan is praktizáló háziorvos van. Egy év alatt viszont jó, ha 80 rezidenst képeznek, így egy darabig még szükség lesz az idősebb háziorvos-generáció munkájára – állapította meg végezetül Csehpál Etelka.

Olvasóink írták

 • 6. mivan? 2012. május 24. 20:13
  „Milyen furcsa országban élünk. Politikusaink milliárdossá válnak pár év alatt, osztják az észt az ilyen EMBEREKNEK is. Megbecsüléstés anyagi biztonságot érdemelnének, de ehelyett mi van?”
 • 5. CsengeleMSN 2012. május 24. 17:42
  „Mit jelent az a szó magyar nyelven, hogy praxis?”
 • 4. pistimolnar 2012. május 24. 13:51
  „Nagyon bátor a Doktornő! Jó egészséget és sok-sok erőt kívánok céljának megvalósításához!
  2! Egyetértek!”
 • 3. hahaha62 2012. május 24. 10:08
  „1.ancsahair 2012.05.24. 08:11

  Aki jövőt akar,menekül ebből az országból....

  OTT A PONT.

  ÖNNEK MEG KITARTÁST ÉS ERŐT....MERT TÖBB KÁRTYAPÉNZ ÍGY SEM ÚGY SEM LESZ----A MINISZTÉRIUMBÓL.”
 • 2. killust 2012. május 24. 08:47
  „2012. május 25-én ,,rendkívüli" eseménynek örvendhetnek Hódmezővásárhely lakosai, hiszen rendkívüli közgyűlés keretén belül Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli felszólalását hallgathatják meg a város rendkívül felbecsült polgármesterének, Lázár Jánosnak jelenlétében.

  A város honlapján megtekinthető a felhívás és az információ is, miszerint a közgyűlés nyilvános és követhető az egyébként a jelenlegi városvezetésnek rendkívül lekötelezett városi Tv-ben és rádióban, de azért a szénakazalban elrejtett tű mégis ott hibádzik valahol.

  Ugyanis a város közterületének minősített Kossuth teret ,,lefoglalták". Nem, nem a román csapatok, dehogy...

  Pontosabban az önkormányzat, illetve az azzal szimpatizáló kisebb - nagyobb csoportok, akik valószínűleg dicsőítő, magasztaló feliratokkal, tapsviharral és virágözönnel fogadják az eseményt és annak főszereplőit.

  Magyarország Alaptörvénye a következőképpen fogalmaz: VIII. cikk (1) Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez. Egy apró gond van ezzel, ugyanis a jelenlegi városvezetésnek természetesen nem fűlik a foga egy esetleges ellenzéki tüntetéshez, így aztán - mint az egyszeri királyfi, ki édesapjától, édesanyjától örökölte közterületi birtokát - gondolt egyet magában, és kisajátította magának.

  Lefoglalta, teljes egészében, még fikarcnyi esélyt sem adva senkinek, hogy - mondjuk a gyülekezési jog alapján - három nappal az esemény előtt benyújtson egy gyülekezési bejelentést. Mert úgy kipenderítik a kérelmével az illetőt, hogy még a lába sem éri a földet, még mérföldjáró csizmával sem.

  És tréfát félretéve, szomorú és aggasztó helyzet és nemhiába merül fel a kérdés az emberben: mitől félnek? Miért nem lehet élni a szabad véleménynyilvánítás jogával, a szólásszabadsággal 2012-ben Hódmezővásárhelyen?

  S bár költői ugyan a kérdés, de nagyon ideje volna választ kapni rá.

  Hódmezővásárhely, 2012. Ígéret havának 21-ik napján.

  Kovács Sándor”
 • 1. ancsahair 2012. május 24. 08:11
  „Aki jövőt akar,menekül ebből az országból....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepetések a jubileumra: sikeres volt az állattenyésztési napok

A XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok (május 11–13.) a szakma és a közönség körében is nagy sikert aratott Vásárhelyen. Tovább olvasom