Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

65 éve kötött házasságot Irénke néni és Laci bácsi

Hódmezővásárhely - Hol az egyik, hol a másik engedett, ezért működik jól 65 éve a vásárhelyi Búzásék házassága, akik a napokban ünnepelték az évfordulót. A 89 éves Laci bácsi és a 84 éves Irénke néni annak idején egy bálon ismerkedett meg. A házasságkötés előtt még egymás kezét is alig merték megfogni.
– Vagány és vicces legény volt – vágta rá mosolyogva a 84 éves Búzás Lászlóné Irénke néni, hogy annak idején miért is szeretett bele férjébe. – Jó kis dundi lány volt, ezért tetszett meg – reagált neje válaszára a 89 éves férfi. A vásárhelyi házaspár a napokban ünnepelte 65 éves házassági évfordulóját. Egyetértettek abban, hogy ha újrakezdhetnék, akkor is egymást választanák, pedig nem volt könnyű életük. Laci bácsi megismerkedésük előtt szó szerint megjárta a poklot. 21 évesen leventeként esett fogságba, a székesfehérvári táborba vitték az oroszok.

– 12 ezer fogoly gyalogolt a soproni határtól Székesfehérvárra, ahol egy nagy, füves területen szállásoltak el bennünket. Reggelente ránk fagyott a zubbony, olyan hideg volt. Naponta egyszer kaptunk levesnek mondott csirkedarát, amelyben pocok- és egérürülék vagy éppen egérfarok úszott. Szörnyű 8 hónap volt. Ráment az egészségem, nyombélfekélyem lett. 74 kilóról 34 kilóra fogytam a táborban. A szüleim egy ismeretlennek köszönhetően tudták meg, hol vagyok. Írtam egy levelet, amelyet kicsire összehajtottam, cserepet kötöttem rá, és jó messzire kihajítottam a kerítésen kívülre. Valaki megtalálta, és postára adta – idézte fel Laci bácsi.

Irénke néni és Laci bácsi annak idején egy bálban ismerkedett meg. Fotó: DV/DM
Irénke néni és Laci bácsi annak idején egy bálban ismerkedett meg. Fotó: DV/DM


Irénke nénivel, aki akkor 19 éves volt, hazaérkezése után, egy báli mulatságon ismerkedett meg. Bár – tette hozzá az idős férfi – korábban kártyából megjósolták neki, hogy ki lesz a párja. Persze nem név szerint mondták meg, csak azt árulták el, hogy egy barna hajú, dundi lányka lesz a választottja, akit úgy mutatnak majd be neki.

– Az esküvő előtt egy évig járt hozzánk a szüleim engedélyével, minden vasárnap meglátogatott. Nagyon tartózkodó lány voltam, a kézfogásig is alig jutottunk el – mesélte Irénke néni. – Nem úgy működött akkor, mint most, hogy a házasság előtt már egymásnál alszanak a fiatalok – tette hozzá Laci bácsi. A házaspár az asszony szüleinek tanyáján kezdte a közös életet, ott gazdálkodtak, és oda született két gyermekük, László (64 éves) és Irén (61 éves). Később beköltöztek Vásárhelyre, ahol a férj évtizedekig villanyszerelőként dolgozott, a feleség pedig a kötödében.

– Amikor mentem az áramdíjat beszedni, előfordult, hogy meghagyták a háziak a kulcsot, a szekrényben a pénzt, én meg bementem, elvittem az összeget, otthagytam a számlát. Nagyon megbíztak bennem, szerettek. Nagyfától Kakasszékig volt a körzetem, mindennap motorral jártam be, ha kellett, éjszaka – tette hozzá. Időközben gyermekeik is családot alapítottak. Az idős házaspárnak 3 unokája és egy 4 éves kisfiú dédunokája van.

– A gyerekek miatt minden küzdelem megérte. A férjem a hadifogságot mind a mai napig nem heverte ki egészségileg, gyakran hónapokig volt kórházban – vette át a szót Irénke néni, aki nagyon szeretett sütni, mostanság már egészsége miatt nem bír. Férje hobbija az ezermesterkedés volt, 7 saját gyártású fűrészgéppel büszkélkedhet – ezekkel is kereste a pénzt.

– Az elmúlt évtizedekben hol az egyikünk engedett, hol a másik, ezért működik jól a házasságunk – összegezte búcsúzóul Irénke néni.

Olvasóink írták

 • 6. xenopus 2012. október 03. 16:45
  „Gratulálok a párnak és jó egészséget kívánok!”
 • 5. skid 2012. szeptember 30. 08:49
  „4. :)
  Nem mindegy, én is inkább szép kort szeretnék megérni.”
 • 4. clarification 2012. szeptember 29. 22:07
  „A szép kor, és a "kór" között talán van némi különbség nem? ( 2. )”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 29. 19:27
  „Gratulálok nekik és erőben, egészségben leélhető nyugodt éveket kivánok!”
 • 2. szuszikla 2012. szeptember 29. 14:55
  „Nagyon szerencsések, hogy ilyen szép kórt és ennyi együtt töltött évet megélhettek. Reméljük még sokáig igy is maradnak. De az 1. hozzászolónak igaza van a mai fiatalok ugyan oda jutnak lassan mint a xx. század elején a felmenöik. Csak máshogy modják Jobbágy helyett közmunkás, gróf helyett politikus stb.”
 • 1. UtólagKapitány 2012. szeptember 29. 14:13
  „Irénke néninek és Laci bácsinak fiatalkorukban biztos mindig volt munkahelyük, a mostani fiatalok már nem olyan szerencsések,munkanélküliként tengődhetnek idős szüleik nyakán, mert munkahely az Hódmezővásárhelyen nincsen !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály napján birka rotyog a bográcsban

Közel félszáz komondor, bográcsban rotyogó birkaételek, ízletes dörölyék és más vásárhelyi finomságok, valamint zengő hangú dorombmuzsika várja az érdeklődőket szombaton 10 órától Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom