Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

6 évesen bárkinek sakkot ad Balázs

Hódmezővásárhely - Írni és olvasni még nem tud a vásárhelyi Megyaszai Balázs, de sakkot már bárkinek képes adni. A 6 éves kisfiú az elmúlt hétvégén nagy fölénnyel nyerte meg az óvodások országos bajnokságát. Apukája szerint a véletlen műve, hogy fia „találkozott" a sakktáblával.
– A nyári szünetben a nagyszülőknél volt Balázs, amikor édesapámtól kérdezett rá, hogy mi az a doboz ott a polcon. Levették, leporolták, azóta a szenvedélye lett a sakk – kezdte beszélgetésünket Megyaszai Zsolt, a 6 éves Megyaszai Balázs apukája. Elmondta, a családban már mindenkit kenterbe ver a fia, aki a hétvégén megnyerte az óvodások országos versenyét.

6 évesen bárkinek sakkot ad Balázs. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A nagypapa javasolta, mutassam meg mestereknek, hogy mit tud a gyerek, mert hihetetlenül gyorsan megtanulta a lépéseket. Így került Tőkés János keze alá, aki szeptemberben indított szakkört a Szőnyi-iskolában – emlékezett vissza az apuka. Azóta Balázs rendszeres látogatója a tréningeknek, sőt külön edzéseken is részt vesz. A napi 2-3 óra sakk azonban nem elég neki. – Még írni és olvasni sem tud, de a sakk-könyvek folyamatosan ott vannak a kezében, nézi az ábrákat, tanulja a lépéseket, és a különböző feladatokat oldja meg – folytatta a büszke édesapa.
Balázst mi is az egyik edzésen kerestük fel. Nyakában ott az érem – magabiztosan, 100 százalékos teljesítménnyel nyerte a Budapesten megrendezett Óvodások Nemhivatalos Országos Sakkbajnokságát. – Mind a hat meccset megnyertem. A legnehezebb dolgom egy vietnami fiúval volt – mondta Balázs, aki 29 sakkpalánta közül lett első.

6 évesen bárkinek sakkot ad Balázs. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tőkés János, a fiú edzője elmondta, tudomása szerint Vásárhelyről még senki nem ért el ilyen eredményt. – Óvodáskorúak számára Magyarországon nem rendeznek rangosabb eseményt, amit Balázs kimagasló teljesítménnyel zárt – értékelt a mester. A tréner szerint a kisfiú 4 évvel előrébb jár társainál, a 3–4. osztályosokkal van partiban. Az edzéseken is nagyobbakkal játszik. A csoportba jár három másik nagyon tehetséges fiatal. Azt tervezik, hogy mind a négy gyerkőcöt leigazolják a Hódmezővásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakksport Egyesületbe, a további versenyeztetés miatt. Az edzőtől megtudtuk, ez sem egyszerű feladat, mivel minden önköltséges. – Nem könnyű szponzorokat találni, folyamatosan keressük a lehetőségeket, hátha valaki tud segíteni – tette hozzá Tőkés János, majd elmondta, jelenleg az áprilisi országos megmérettetésekre készülnek a kicsikkel.

A 6 éves kisfiúnak a Kertvárosi óvodában is gratuláltak társai, ahol szintén nap mint nap előkerül a sakktábla, de ellenfele már ott sincs. – A dadus nénivel nagy csatákat vívtunk, az elején még ő nyert, de most már én – árult el egy kulisszatitkot Balázs.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékosan hajtott neki a szembe jövő autónak a 47-esen: őrizetben a sofőr

Két autó ütközött kedd délután Hódmezővásárhely és Székkutas között történt. A helyszíni szemle adatai szerint a 43 éves vásárhelyi férfi szándékosan okozta a balesetet. Tovább olvasom