Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

70 liter vért adott 43 esztendő alatt

Hódmezővásárhely - 70 liter vért adott 43 év alatt a vásárhelyi Héjja József, akit a közelmúltban 164-szeres véradóként az országban elsőként tüntették ki a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével.
Ha az Adj vért, ments meg 3 életet – kampányszlogennek igaza van, Héjja József közel félezer emberen segíthetett. A 62 éves férfi kételkedik ebben a nagy számban, de annak is örül, ha csak egyetlen beteg gyógyulásához járult hozzá.

– Először 19 évesen adtam vért. A vásárhelyi laktanyában szanitécként szerveztem a véradásokat, s úgy gondoltam, hogy jó példával kell elöl járnom. Másrészt kisegítő ápolóként többször megtapasztaltam: fontos, hogy rendszeresen odanyújtsam a karomat. Előfordult, hogy egy katonának rácsapódott a kezére a harckocsi kivezető nyílásának fedele, lecsapta három ujját, s vérre volt szükség – mesélte a közgazdász, aki a szegedi Mozgókép Kht.-tól ment nyugdíjba.

Héjja József 65 éves koráig adhat vért. Ezért is próbál vigyázni az egészségére. Fotó: Tésik Attila
Héjja József 65 éves koráig adhat vért. Ezért is próbál vigyázni az egészségére.
Fotó: Tésik Attila

Héjja József évente négyszer látogat el a véradóba. Csupán néhány alkalommal tért el ettől a több mint négy évtized alatt. Alkalmanként 4 decilitert vesznek le tőle.

– Korábban formanyomtatványon köszönőlevelet is kaptam azoktól a betegektől, akiken segítettem. Ma már nincs ilyen, de nem is a háláért csinálom. Bár érdekes lenne, ha személyesen is találkozhatnék egyikükkel – jegyezte meg. Az előírások szerint még 3 évig, azaz 65 éves koráig adhat vért. Ezért is megpróbál vigyázni az egészségére. Fogyott 11 kilót, rendszeres mozgásként pedig kertészkedik, kapál, kaszál. A vásárhelyi tanyavilágban nőtt fel, ahol egymásra voltak utalva. Innen gyökerezik segíteni akarása. Mint mondta: semmibe nem kerül az egészségéből adni egy kicsit.

Olvasóink írták

 • 7. aranka2 2009. december 09. 13:32
  „Minden tiszteletem az övé!”
 • 6. dzsorzso 2009. december 08. 22:46
  „Gratulálok az elismerésre méltó véradásért és a kitüntetésért is... Jó egészséget kívánok! Sok ilyen emberre lenne szükség... Vásárhelyen a városlátszámához képest nagyon kevés véradó van... pedig nem is kell tőle tartani... nem kellemetlenebb mint egy pici szúnyogcsípés.... még talán az nagyobb is....”
 • 5. az_aki 2009. december 08. 21:24
  „dark79!
  mért nem???

  43 éve ad vért, ha 3 havonta adhat vért az azt jelenti hogy évente 4 alkalom, 43x4 az számításaim szerint 172:)”
 • 4. dark79 2009. december 08. 17:15
  „Szép cselekedett!!Gratulálok,habár én ugy tudom az ember csak 3-havonta adhat vért és kis számolással sehogyan sem jön ki ez a 164.”
 • 3. ocsi1 2009. december 08. 10:39
  „Erőt egészséget kívánok neki”
 • 2. anonimus65 2009. december 08. 10:35
  „Minden elismerésem az úrnak az önzetlenségéért!További jó egészséget kívánok neki!”
 • 1. gedeon 2009. december 08. 09:27
  „Gratulálok!
  Kedves DM! Ez végre egy olyan cikk, amit jó elolvasni, egyszerű hétköznapi emberről szól. Nagyszerű dolog, amit tett és tesz a jövőben is! Jó egészséget kívánok Héjja Józsefnek!
  Én is rendszeres véradó vagyok, de ettől a számtól még nagyon messze vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös csillag a temetőkapun

Egy ötágú vörös csillagot fújt fel valaki a vásárhelyi római katolikus temető Kutasi úti kapujára. A mázolmány felháborította a temetőlátogatókat. Tovább olvasom