Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

870 millióból újult meg az Erzsébet Kórház

Hódmezővásárhely - Lezárult a vásárhelyi kórház fejlesztése, 870 millió forintból újult meg az intézmény.
– A magyar egészségügyben még nem volt példa olyan mérvű fejlesztésre, mint amilyen jelenleg 500 milliárd forint uniós és nemzeti forrásokból valósul meg. Az országban 160 helyen zajlanak beruházások – mondta a pénteki projektzáró vásárhelyi rendezvényen Zombor Gábor. Az egészségügyi államtitkár a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban megvalósult 870 millió forintos fejlesztés befejezése alkalmából járt a városban. Példaértékűnek nevezte a vásárhelyi és a makói intézmény együttműködését: az erőforrások hatékony felhasználásával nagyobb terület kiszolgálását teszi lehetővé. Véleménye szerint a vásárhelyi egészségügyi modell az, melyre a jövőben támaszkodni lehet.

Almási István polgármester elmondta, a kórház fejlesztésével nem állnak le, a cél, hogy a régió legkorszerűbb és legjobban működő intézménye legyen. Az Erzsébet Kórház mintegy 60 ezer embernek nyújt szolgáltatásokat.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást, amely 782 milliós uniós támogatásból, illetve költségvetési pénzből valósult meg. Átalakították a központi betegirányító-rendszert, az alagsorban 274 személyes öltözőblokkot hoztak létre, itt kaptak helyet a bérmosodai fogadóhelyiségek. Az épületet akadálymentesítették. A főigazgató elmondta, a beruházás leglényegesebb eleme a modulárisan felépülő, tíz munkahelyes központi sterilizáló, amely az országban is egyedülálló módon elektronikusan dokumentált formában nyomon követhetővé teszi a steril eszközök felhasználását. A beruházás a szakember elmondása szerint 3-4 év alatt megtérül.

Fő az egység

Az intézményhálózat átalakítására vonatkozó újságírói kérdésre Zombor Gábor kitérő választ adott, annyit mondott, első a kórházak adósságának megszüntetése, a cél olyan működési rend, ami nem termeli újra az adósságot. A jelenlegit az állam át fogja vállalni ez év első negyedévében. Az államtitkár újságíróknak úgy fogalmazott, szólnak érvek orvosegyetemek önállósága mellett. Mint korábban megírtuk, először Lázár János miniszter beszélt erről. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint ha ilyen döntés születik, egyetlen nagy intézményre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal. Ez a kérdés nemsokára eldől – mondta az államtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A tánc a lélekből fakad és a lélekhez szól˝

Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat kapott a közelmúltban Fogarassy Judit vásárhelyi táncművész, balettmester, koreográfus és pedagógus. Tanítványaival szép sikereket ért el. Tovább olvasom