Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

90 évesen állt színpadra Ördögh István

Hódmezővásárhely - Kiemelt első díjat kapott a Vásárhelyen rendezett XXIII. kistérségi művészeti fesztiválon a 90 esztendős vásárhelyi Ördögh István. A nyugalmazott üzemgazdász aktív dolgozó korában egyszer sem állt a világot jelentő deszkákra. Azaz mégis: az amerikai fogságban fellépett a linzi hadifogolytábor színpadán.
Könyvet, érmet, sőt káromkodást is gyűjt a 90 esztendős vásárhelyi Ördögh István, aki kiemelt első díjat kapott versmondóként a XXIII. kistérségi művészeti fesztiválon.

– A korábbi tenorom amolyan kappanhanggá kopott, ez az oka annak, hogy nem indultam ének kategóriában – jegyezte meg nevetve Ördögh Pista bácsi. – Kedvelem a verseket és a nótákat is. Petőfi összes költeménye az imakönyvem, mindig ott tartom az ágyam fejénél. Olyan illusztris társaságban alszom, mint Arany, Vörösmarty vagy Kazinczy. Pista bácsi szülei is nótás, verses emberek voltak, így már kiskorában tanulta tőlük a népdalokat. Tíz és fél éves volt, amikor kapott egy citerát, s nemcsak megtanult rajta játszani, de arra törekedett, hogy minél több nótát megtanuljon. – Arany János azt mondta: nyelvében él a nemzet, én meg azt, hogy a nótáiban is – teszi hozzá.

A Nagylak és Magyarcsanád közt található Bökénypusztán született. A katolikus népiskolában tiszta kitűnővel végezte a negyediket, ezért a tanítónő azt javasolta, keresse fel az egyházközséget, támogassák további tanulmányait. Ez azonban csak akkor ment volna, ha szerzetesnek áll. Édesapja nem engedte, tartott attól, hogy misszionáriusként végzi – megeszik a vademberek. Végül az eke szarvát 18 éves korában cserélte fel ismét a tankönyvekkel, s végezte el a vásárhelyi mezőgazdasági szakiskolát.

Ördögh Pista bácsi kedvenc könyveivel. Énekes, verses embernek tartja magát. Fotó: Tésik Attila
Ördögh Pista bácsi kedvenc könyveivel. Énekes, verses embernek tartja magát.
Fotó: Tésik Attila

– Mindig a versekben, nótákban éltem, amikor szántani mentem, útközben verselgettem, majd később munkából hazamenet is azon vettem észre magam, hogy vagy szavalok, vagy éneklek.

Pista bácsi a világháborúban híradós katona volt, de már csak a magyarországi frontra vitték ki. Olyan rugalmasan hátráltak az oroszok elől, hogy május 9-én estek csak amerikai fogságba, az ausztriai Linzben. A hadifogolytábor közművelődési terén énekelt, szavalt a többieknek. Pista bácsi sokoldalú ember. '1955 óta szervezett bélyeggyűjtő, '66 óta szervezett könyvgyűjtő, '77 óta éremgyűjtő, '88 óta képeslapgyűjtő, s '99 óta gyűjti az anyagot, hogy megírja szülőfaluja történetét. 2500 kötetes könyvtárából 300 verseskötet. Tagja a Wass Albert Körnek, s maga is versel. De gyűjti a régi imákat, szólásokat, káromkodásokat is.

Táncsics, Bem, Marx, Lenin

Ördög Pista bácsi a magyarcsanádi Úttörő Tsz-ben, kezdte mezőgazdász pályafutását, majd átkerült a maroslelei gépállomásra, aztán az földeákiba, onnét a család Vásárhelyre költözött. Később a helyi gépállomáshoz került, de kihelyezték a Táncsics és a Bem Tsz-be. Aztán a Táncsics beleolvadt a Bembe, majd az a Marxba, abba meg a Lenin, aztán véget is ért a téeszkorszak. De dolgozott az Alkotmány Tsz-ben, és volt igazgatóhelyettes a talajerő-állomásnál is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már péntek este elkezdődött az ezüstvasárnap Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Mióta elszaporodtak a multiáruházak, egyfajta belföldi bevásárlóturizmus célpontja lett Hódmezővásárhely: hétvégén mezőhegyesi vásárlóval is találkoztunk. Tovább olvasom