Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

96 milliós kárt okoztak az államnak

Hódmezővásárhely - Van szakmája, jogosítványa, régen dolgozott is – aztán ideg-elme orvosa segítségével értelmi fogyatékosoknak járó támogatást intézett magának, lányainak, vejeinek. A 96 milliós csalás másodrendű vádlottját hétfőn hallgatta meg a bíróság.
Valótlan tartamú szakorvosi igazolásokkal 2001 szeptemberétől 2010 decemberéig 49-en kaptak olyan támogatást, amely csak értelmi fogyatékosoknak jár. A Magyar Államkincstár számításai szerint csak az ő révükön mintegy 96 millió forint kár érte az államot. Erről szól a Szegedi Járásbíróságon tárgyalt, lapunkban már bemutatott büntetőper. Az ügy elsőrendű vádlottját, az igazolásokat kiállító dr. L. E. ideg-elme gyógyászt múlt héten hallgatták meg. Azzal védekezett, hogy pénzt nem fogadott el senkitől, a legtöbb emberen segíteni akart, más megfenyegette. Úgy gondolta, ha támogatást kapnak ezek az emberek, talán nem fognak bűnözni.

Tegnap délelőtt a másodrendű vádlottat idézték meg, F. G.-nét. A hatvanas éveinek elején járó hódmezővásárhelyi asszony nem tett vallomást, így Juhász Zsuzsanna bírónő felolvasta, amit a vádlott a rendőrségen mondott. Az ismertetés két rövid szünettel két és fél órán át tartott, de a jelen lévő joghallgatók figyelmét is lekötötte. F. G.-nét negyvenegynéhány éves korától kezelték depresszióval, így lett a doktornő betege, aki magánrendelésen is fogadta, alkalmanként 5000 forintért. Azt, hogy a beteg kérte-e a támogatáshoz szükséges igazolás kiállítását, vagy a doktornő ajánlotta föl, még nem tisztázott: a rendőrségi szembesítésen ketten kétféleképpen emlékeztek erre. Az tény, hogy F. G.-néről elkészült a szakorvosi igazolás, miszerint 38-as IQ-val rendelkezik, és többek között a bevásárláshoz, tisztálkodáshoz, mosáshoz segítségre van szüksége, írni-olvasni nem tud. Mindez nem volt igaz, hiszen az asszony elvégezte a 8 általánost, sőt szakmát is szerzett, több mint húsz évig dolgozott a Hódikötnél, mielőtt rokkantnyugdíjas lett volna, de – F. G.-né szerint – a doktornő azt mondta, tessék rá hallgatni, így tudja elintézni, hogy a rokkantnyugdíj mellé járjon még ez a támogatás.

F. G.-né később bevallottan maga irányított a doktornőhöz sokakat, de ő töltötte ki a támogatást igénylő kérelmet több családtagja, sőt, ismerősök számára, jó néhány esetben az aláírás is az ő kézjegye. Így rajta kívül férje, négy lánya, vejei is értelmi fogyatékos papírt kaptak, miközben a legtöbben jogosítványt is tudtak szerezni, nem volt semmi bajuk. Érdekes, hogy az állam által megítélt támogatás több személy, idegenek számára is évekig ugyanoda, F. G.-né bankszámlájára érkezett, ő pedig – ezt vallotta – mindig továbbadta a pénzt annak, akit illetett. Köztük van, aki már elhunyt, és olyan is, akit szabadságvesztésre ítéltek.

A bíró május közepéig az összes vádlottat meg akarja hallgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 fős kórusban énekelhet a vásárhelyi kislány

Király Vanda megnyerte az ország egyik legrangosabb református énekversenyét. Tovább olvasom