Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

9 000 000 a rák ellen

Hódmezővásárhely - A tavaly áprilisban indult Egészséges Vásárhely program 9 millió forintot nyert pályázaton rák elleni küzdelemre, a mammográfiai vizsgálatokat végző szűrőbusz üzemeltetésére. A szakemberek öt hónap alatt huszonegy csongrádi és békési kistelepülésen is szűrhetik a 45 és 65 év közötti nőket.
Tavaly áprilisban, az első lépésben 10 éves időtartamra elfogadott Egészséges Vásárhely program startjakor egy mammográfiai vizsgálatokat végző szűrőbusz állt munkába a Magyar Rákellenes Ligától. Ennek fenntartását, üzemeltetését az Erzsébet-kórház vállalta magára, nem zárva ki az esetleges külső forrásokat sem. Éppen ezért beadták anyagukat az Egészségügyi Minisztérium tavaly év végén kiírt pályázatára, amely a kistelepüléseken élők szűrési arányának javítását célozta, azt támogatta. Ezen az EVP 9 millió forintot nyert, és ennek köszönhetően a következő öt hónapban – február 1-jétől június 30-áig – Csongrád és Békés megyében huszonegy faluban, községben hatvanegy alkalommal végezhetnek korszerű mammográfiai vizsgálatot a szakemberek. A munkában az érintett térségek kórházai is együttműködnek az Egészséges Vásárhely programmal.

Egy éve a busszal már szűrték a vásárhelyi asszonyokat. Most a vidéki nők is bekapcsolódhatnak. Fotó: Tésik Attila
Egy éve a busszal már szűrték a vásárhelyi asszonyokat. Most a vidéki nők is bekapcsolódhatnak.
Fotó: Tésik Attila

Az érintett helységek


A jelenlegi tervek szerint a szűrőbusz a következő településekre látogat el: Ambrózfalva, Árpádhalom, Bélmegyer, Bucsa, Csanádalberti, Csárdaszállás, Dombiratos, Eperjes, Földeák, Hunya, Kevermes, Királyhegyes, Körösnagyharsány, Kövegy, Maroslele, Mártély, Nagyér, Nagytőke, Óföldeák, Pusztaottlaka és Zsadány. A busz az ünnepélyes átadás pillanatában, április 12-én kezdte tevékenységét, és az elmúlt több mint nyolc hónapban 686 szűrést végzett, aminek nyomán 53 nőt kellett visszahívni további vizsgálatokra.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2009. január 25. 13:28
    „Nagyon jo! De mi lesz az idosebb nokkel? Bizonyitottan nem ritka a 70-80 evesek kozott sem a mellrak. Egy operacio /esetleg tobb is/ es az utokezelesek lenyegesen koltsegesebbek mint a szures.
    Talan a 65 ev felettiek halalraiteltek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják az egykori vásárhelyi Kert mozit

Hódmezővásárhely - Bontják a vásárhelyi Fekete Sas melletti épületet, amelynek udvarán évtizedekig a… Tovább olvasom