Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

A Microsoft központjában járt a vásárhelyi tanár

Hódmezővásárhely - Elővesz az ember egy csomag lisztet a kamrából, leteszi a konyhaasztalra, a gép pedig már mondja is, mi mindent lehet ebből főzni, milyen ennivaló van még itthon, mit kellene venni. A jövő családi házát a Microsoft amerikai központjában látta a vásárhelyi Gregus Máté iskola műszaki igazgatóhelyettese.
A Tisztaszoftver Program keretében a Microsoft Magyarország kampányt és nyereményjátékot hirdetett a Windows 7 és az Office 2007 bevezetésére. Azok között, akik intézményeik számítógépeit ezekkel frissítették, három tanulmányutat sorsoltak ki a Microsoft központjába, Redmondba. Az egyik nyertes a vásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézmény: 130 gépre telepítette a programot. Az útra a műszaki igazgatóhelyettest, Kurusa Józsefet delegálta az iskola, a győri Bagó István és a fővárosi Nagymáté Tamás mellé. Szeptember végén utaztak.

– A gyár területére nem, csak egy-két olyan irodába mehettünk be, ahol szoftvereket fejlesztenek, és azt is szigorúan szabályozták, hol készíthetünk felvételeket. Előadásokat hallgattunk a cég oktatáshoz kötődő, azt segítő programjairól, fejlesztéseiről – mesélte Kurusa József.

A vendéglátók gazdag szabadidős programról is gondoskodtak, de a legnagyobb élményt az jelentette, amikor megmutatták, a Microsoft hogyan képzeli el a jövő lakását.

Kurusa József, Nagymáté Tamás és Bagó István. Fotó: DM/DV
Nagymáté Tamás,  Bagó István és Kurusa József.
Fotó: DM/DV

– Nem futurisztikus bútorokkal rendezték be, minden a kényelmet, a kommunikációt és a multimédiát szolgálta – mesélte Kurusa. – Vezetőnk az óráját letette egy pultra, azon keresztül az kapcsolatba lépett a Microsoft honlapjával, letöltötték róla a napközben mért értékeket – például: vérnyomás, pulzus, stressz –, majd kiértékelve étkezési és életvezetési tanácsot adott. A konyhában egy csomag lisztet tett az „asztalra", annak kivetítőjén megjelent, milyen élelmiszerek állnak még rendelkezésre otthon, és a liszt felhasználásával azokból milyen étel készíthető. Amennyiben a tulajdonos mást kívánt, közölte, hogy ahhoz mit kell még vásárolni, illetve felajánlotta, interneten megrendeli az árut.

A lakásból ki sem lépve, 3D-s szemüveggel sétára indultak a közeli Seattle-ben, betértek egy kiállítóterembe, ahol virtuálisan körbejárhatták, kézbe vehették a tárgyakat. Ez a technika Redmondban már nem a jövő, hanem a jelen.

Olvasóink írták

 • 4. jim1241 2010. november 03. 08:52
  „nem a ruha de ha lehetőség van amerikába mennem akkor ha nincs valami rendes rongyom kérek valamelyik havertól,kinaiba nem égetném magam.ide hmvre tökéletesa parasztok közé na értsd félre”
 • 3. entelegent 2010. november 03. 02:18
  „A ruha teszi az embert?

  Amúgy a cikkhez mit szóltok, vagy a programról ami írva vagyon?”
 • 2. JB007 2010. október 30. 17:52
  „A cipőjét még nem is láttuk!”
 • 1. jim1241 2010. október 30. 13:01
  „melyik ember az aki középen van,elvitte amerikába a kinai melegítőfelső remek művet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliót nyert lapunktól Hódi Anett

Borsodiné Hódi Anett, egy négygyermekes vásárhelyi édesanya nyerte lapunk országos nyereményjátékának egymillió forintos fődíját. Tovább olvasom