Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Embercsempészeket fogtak Vásárhelynél

Koszovói albán menekülteket és embercsempészeket fogtak el Hódmezővásárhely közelében. A rendőrök és a határőrök egy kiterjedt embercsempész-hálózatra csaptak le. A csempészek fejenként kétezer euróért vitték át az albánokat a határon.
Hódmezővásárhely közelében albán menekülteket és embercsempészeket fogtak el a rendőrök. A hétfő esti akció során négy magyar csempész, 19 koszovói albán felnőtt és két gyerek bukott le.
– Egyre szervezettebbek a Szerbiához tartozó Koszovóban működő embercsempész bandák, ugyanis a albánok tömegeit juttatják az Európai Unió országaiba – állította Csorba Sándor.

A Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettese az akcióról tartott sajtótájékoztatón tegnap elmondta: a hétfői rajtaütés sikeréhez szükség volt a hódmezővásárhelyi és szegedi rendőrök, valamint a szegedi határőrizeti kirendeltség munkatársainak együttműködésére. Egy négy autóból álló konvojt kellett feltartóztatniuk Hódmezővásárhely közelében. A határőröknek voltak már információik a csempészek érkezéséről, de a pontos útvonalat nem ismerték. Dezső József, hódmezővásárhelyi rendőrkapitány szerint arra kellett legjobban ügyelniük, hogy az esti sötétséget kihasználva ne tudjanak elfutni a menekültek és a csempészek.

Mind a négy embercsempész magyar állampolgár, az ő feladatuk lett volna az albánok átszállítása a szerb határtól a magyar–osztrák határszakaszig. Az elfogottak egyikét 2001-ben már letartóztatták embercsempészet miatt, és tettéért börtönben is ült. A rendőrök abban bíznak, hogy a most elfogottakon keresztül eljutnak a banda „sétáltatóknak" nevezett tagjaihoz, akiknek az a feladatuk, hogy a menekülteket átjuttassák a zöld határon. A koszovói albánok fejenként 2000 eurót fizettek az embercsempészeknek, mielőtt nekivágtak az útnak. A három személyautóban és egy furgonban 19 felnőtt és két gyerek ült, úti céljuk Ausztria volt. Az embercsempészeket letartóztatták, a menekültek pedig a kiskunhalasi határőrlaktanyában várják magyar hatóságok döntéséről. Az ilyen esetekben egyébként általában visszaszállítják a menekülteket hazájukba.

Sz. Gy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babaroham az első napon

A vásárhelyi művelődési központba lapunk babaszépségversenyének fotózására nagyon sokat elhozták… Tovább olvasom