Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A 13 gyermekes családot 12 éve segíti a Kagylóhéj

Hódmezővásárhely - Rászorultság, segíteni akarás és kölcsönös együttműködés. A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer működése testközelből, egy intézményvezető, egy családgondozó és egy 13 gyerekes anya szemszögéből.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A család vitathatatlanul az egyik a legfontosabb közösségi forma. Tagjait, ideális esetben elszakíthatatlan kötelék köti össze. Előfordul azonban, hogy a család életében, külső vagy belső okok miatt zavar támad. Pénzszűkébe kerülnek, valaki tartósan megbetegszik, egy vita elmérgesedik. Problémák, melyek kezelés nélkül, hosszútávon az emberi kapcsolatok megromlásához, a család széthullásához vezethetnek. Problémák, amiket a legtöbb család igyekszik maga orvosolni, és amelyek megoldásában sokan külső segítségre szorulnak. Ilyenkor lép működésbe a társadalmi ellátórendszer. Közelebbről a családsegítő szolgálat, valamint a gyermekjóléti központ.

Magyarországon a szociális intézmények működtetése a települési önkormányzatok feladata. Hódmezővásárhelyen a legtöbb szociális szakszolgálat egyetlen központi szerv, a 2012. márciusában Rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozata elismerésben részesített Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ vezetése alá tartozik, így a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat is.

Jelenleg több száz gyerekkel, illetve családdal állnak állandó kapcsolatban.
Jelenleg több száz gyerekkel, illetve családdal áll állandó kapcsolatban a Kagylóhéj.

- A mi intézményi kereteink közt két szakfeladat ellátása zajlik. A kiskorúakkal a gyermekjóléti szolgálat, a 18 évnél idősebbekkel a családsegítő szolgálat foglalkozik. Egymástól elkülönülve, ugyanakkor teljes együttműködésben dolgozunk. A munkánk a családok életében jelentkező problémák megoldása, illetve megelőzése, az ebben való közreműködés. Szakmai segítségnyújtás, az arra rászorulók gondozása - vázolja fel röviden a Kagylóhéj feladatainak körét Túri Csaba szakmai vezető, Andrássy utcai irodájában.

Ezen belül, az intézmény által nyújtott szolgáltatások köre igen kiterjedt. A gyermekjóléti alapellátás mellett jogi, pénzügyi, pszichológiai tanácsadással, adományközvetítéssel és konfliktuskezeléssel is foglalkoznak. - Jobb esetben a közbelépésünk, a gondozási folyamat beindítása önmagában elég. Előfordul azonban, hogy a család hárít, elutasító. Ha úgy látjuk, a probléma a családban élő kiskorúak értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődését súlyos fokban akadályozza, az alapellátás megszűnik, kezdetét veszi a védelembevételi eljárás, melynek során már a hatóság is bekapcsolódik a családgondozási folyamatba. Legrosszabb esetben a hatóság ki is emelheti a gyereket családból. Évente alig néhány ilyen eset történik, azonban egy is sok, így igyekszünk ezeket elkerülni. Minden kiemelés egy kicsit a mi kudarcunk is. - meséli, immáron a gyermekjóléti szolgálat működésével kapcsolatban Túri Csaba, akitől azt is megtudjuk, jelenleg több száz gyerekkel, illetve családdal állnak állandó kapcsolatban.

- Kiterjedt jelzőrendszer segíti, hogy minden komolyabb családi problémáról értesüljünk. A nevelési-oktatási intézmények, egészségügyi szolgáltatók, a különböző hatóságok kötelesek jelenteni felénk, ha úgy látják, egy gyermek a családjában veszélyeztetettségnek van kitéve. Ugyanakkor a családsegítő észlelős rendszerének minden állampolgár a tagja lehet. Bárki jelzéssel élhet felénk, ha egy rossz körülmények közt élő, segítségre szoruló emberről van tudomása - teszi hozzá.

A beszélgetés után lehetőséget kapunk arra, hogy munka közben is megismerjük a Kagylóhéj Szolgálatot. Hegyes-Kiss Ágival, a gyermekjóléti központ családgondozójával az intézmény Andrássy utcai épületének bejárata előtt találkozunk. Kerékpáron indulunk útnak. A város külterületére tartunk, így bőven van időnk beszélgetni. Kerekezés közben elsősorban a saját tapasztalatairól kérdezzük. - Jelenleg 25 családdal foglalkozom párhuzamosan. Ez a szám átlagosnak mondható. Általában havonta, kéthetente vannak családlátogatások, illetve gyakran be is jönnek hozzánk a gondozott családok tagjai. Természetesen ha valamilyen rendkívüli eset történik, azonnal felvesszük az érintettekkel a kapcsolatot, igyekszünk rögtön segíteni. A gondozott családoktól elvárjuk, hogy tájékoztassanak minket a nagyobb történésekről, előfordul azonban, hogy egy-egy problémáról, változásról csak később értesülünk - meséli a mindennapokat Hegyes-Kiss Ági, akitől azt is megtudjuk, már a középiskola első éveiben elkötelezte magát jelenleg is gyakorolt hivatása mellett.

A 13 gyermekes Pécsi családnak elkél a segítség.
A 13 gyermekes Pécsi családnak elkél a segítség.

- Sokan a környezetemben nem is tudták pontosan, mit csinál egy szociális munkás. Idősekkel szerettem volna foglalkozni, de aztán jött ez a lehetőség. Egyáltalán nem bántam meg. Szeretem amit csinálok - árulta el. Közben megérkezünk a város melletti házhoz. Kísérőnktől megtudjuk, a Pécsi család vár minket. A Kagylóhéj évek óta kapcsolatban áll velük. A ház asszonya, Pécsi Balázsné 13 gyermeknek adott életet. Rövid ismerkedés után rátérünk a kérdéseinkre. - 12 éve segít minket a gyermekjóléti szolgálat. - tudjuk meg a pontos számot Pécsi Balázsnétól, aki azt is elmondja, ez alatt az idő alatt több családgondozóval is volt dolguk, köztük Túri Csabával, a Kagylóhéj jelenlegi vezetőjével is.

- Elsősorban a különböző hivatalos ügyek intézésében, a betegápolási segélyekkel, szociális támogatásokkal kapcsolatos papírok kitöltésében segítenek, de volt, hogy adományokat is kaptunk. Sokszor az is sokat jelent, hogyha csak meghallgatnak. Két tartós beteg fiam van. Most az ő ápolásukhoz szeretnénk támogatást kérni. Remélhetőleg ebben is tudnak majd segíteni. - mondja az asszony, aki jelenleg 13 családtagjával él egy háztartásban. Az idősebbek közül néhányan már kirepültek, de az évek alatt új tagokkal is bővült a rokonság. A nagyobb gyerekek közül többen már dolgoznak, illetve az asszony férjének is van állandó munkahelye, emellett állatokat tartanak, gazdálkodnak.

A beszélgetés közben az is kiderül, mások is segítik a népes családot. Érkezésünk után nem sokkal az egyik iskolás gyerek osztályfőnöke telefonál. A család iránt érdeklődik. Közben megjelenik az asszony egyik fia, Pécsi Pisti. Betegség miatt nincs iskolában. Édesanyja megbeszéli az aktuális dolgokat a Kagylóhéj munkatársával. Hegyes-Kiss Ági elmondja, hogy a következő fogadónapon a szolgálat jogásza is ott lesz, aki segíthet a mostani problémájukban. Elbúcsúzunk. A hazafelé úton megtudjuk, mára már csak a napi munka adminisztrációja van hátra.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Ani56 2013. február 15. 11:48
  „El lehetne gondolkozni a szülőknek erre a világra 13 gyerek ????? Nem jön rosszul a családi pótlék se biztos ennyi gyerek után ! Ez a felelőtlenség teteje,nem tud védekezni,hogy ne legyen több gyereke ez szerintem elég szegénységi bizonyítvány,hogyan akarja megtanítani a gyerekeinek,mit tegyen,hogy ne legyen több gyereke csak amennyit eltud tartani,talán ezzel kellett volna kezdeni a családgondozónak,és nem mártírt csinálni belőle! Ez alapján felelőtlenül szülhetik rakásra a gyerekeket,majd eltartja az állam vagy is mi ! Kinek jó ez,mert a gyerekeknek biztos vagyok benne hogy nem.Ráadásul van milliónyi lehetőség a védekezésre .

  35. CsengeleMSN 2013.02.14. 21:26

  Ha 12 éve kell őket segíteni miért vállalnak 13 gyereket?
  Ez meg a másik kérdés,miért és miért nem figyelnek rájuk jobban,ha már ők nem érik fel ésszel?”
 • 35. CsengeleMSN 2013. február 14. 21:26
  „Ha 12 éve kell őket segíteni miért vállalnak 13 gyereket?”
 • 34. zsóka 2013. február 13. 20:53
  „Én egy olyan alapítványt szeretnék végre látni, ahol a rászorulókat TANÍTJÁK élni. Olyasmire, hogy hogy kell tisztán tartani a lakást, hogy kell gondozni a lakást, hogy kell gazdálkodni, stb.
  Mert erről a képről nem az jött le nekem, hogy ez az anyuka a 12 év alatt egy dekát is fejlődött volna. BETEG a gyerek? Azért nincs iskolában? Az én gyerekeim csak akkor nem mentek iskolába, ha nem tudtak felkelni az ágyból. Ennek a gyereknek ránézésre nincs semmi baja. EZT is meg kellene tanulnia az anyukának. Hogy a gyereknek az iskolában a helye, ha van kedve menni, ha nincs.”
 • 33. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. február 13. 11:25
  „Ha olyan jól végezné a dolgát az alapítvány, akkor már az elején elláthatta volna kotonnal ezeket és nem az adófizetők pénzén élősködnének.
  Érdekes megfigyelni, egy hóvirág utcai lakásból milyen szépen kinőtte magát a kagylóhéj, ez néminemű betekintést mutat arra, hogy ma mo-n még mindig divat belevágni magunkat a szociális hálóba.
  Egyébként mielőtt bárki megkövezne a véleményem miatt, voltam szem és fültanúja hogy is mennek a dolgok (nem pont itt, egy másik város segítőjébe)
  "-És, hogy van a kedves család? szépen nől? Látom megint terhesnek tetszik lenni?...Dejó!"
  Ahogy kiment:
  "Jajj a f*sz kivan ezekkel a segíjesekkel"
  Szóval kedves füstös és egyéb élősdi, ez a pozitív hozzáállás csak a műsor része, ne feledjük!”
 • 32. doridombi 2013. február 13. 09:12
  „Én nem sajnálom a gyerekektől a támogatást, nem ők tehetnek erről. Ha van munkahely apukának, ha nincs, én bizony szégyellném magam, ha ilyen helyre akár 1 gyereket is szülnék, megmondom őszintén. Én megértem azt is, hogy kerülhetnek nehéz helyzetbe az emberek, de azon kéne igyekezni, hogy kilábaljunk belőle, nem pedig tetézni a bajokat-megélhetést még X gyerekkel. A saját gyereke életét megnehezíti azáltal, hogy ilyen helyről kell elindulnia az életbe, szeretetből nem fog jóllakni senki! Valaki itt említette, hogy a védekezéssel nincsenek sokan tisztában. Lehet igazad van. Sokan rászorulnának a segítségre ilyen téren. Létezik egyáltalán olyan támogatás ma Magyarországon ami a nehéz helyzetű embereknél a fogamzás gátlást támogatná? (tényleg nem tudom, szerintem szükség lenne rá, biztos olcsóbb, mint a havi segély összege:) ) Vagy él az elmélet, hogy aki szegény ne is szexeljen? :D”
 • 31. queenmargareth1 2013. február 13. 07:57
  „29. alfa258 2013.02.12. 22:06 nem látom, hogy odaírnál...1eszű”
 • 30. pityesz76 2013. február 12. 23:35
  „. rózsakert akkor bocsi nekem meg nem jött át :) hiába front van vagy mi :)”
 • 29. alfa258 2013. február 12. 22:06
  „24, 26 queen....stb: de képzeld az is piszkálja a csörömet, ha bármelyik tolvaj népnyomorító képviselő dőzsöléséhez kéretlenü hozzá kell járulnom, meg az is ha valaki olyan 1/2 eszű, mint amiüyen te is vagy!”
 • 28. klj-54 2013. február 12. 21:37
  „Felelőtlenség olyannak egy regiment gyereket szülni aki maga is nyomorban él.
  Képtelen emberi körülményeket biztosítani az utódainak és ezt a rossz példát adja tovább mint követendőt.
  Van 10 gyerekes ismerősöm, de nekik meg van az anyagi hátterük, sem kérnek és nem fogadnak el segélyt.
  Ez a nő amit tesz az bizony kimeríti a fiatalkorúak veszélyeztetése bűncselekményt:(
  Lehet átkozni engem, de nem állok be a sok álszent közé hozsannázni!”
 • 27. rózsakert 2013. február 12. 19:51
  „25.pityesz76 2013.02.12. 18:28

  Csak egyetérteni tudok---azért is írtam...
  Kívánom, hogy minden vágyuk teljesüljön ,---TELJES SZÍVEMBŐL

  az értékrendünk más-az nem gond---a lényeg:GYÓGYULJANAK MEG MINÉL ELŐBB !EZT KÍVÁNOM SZÍVEMBŐL !”
 • 26. queenmargareth1 2013. február 12. 19:35
  „ja, másik cikk:)2049-ig fizetitek a gyilkos után az adótokat...ott egyikőtök sem sírt vagy rinyált, hogy ezt nem érti.....fura felfogásotok van azért.”
 • 25. pityesz76 2013. február 12. 18:28
  „17. rózsakert 2013.02.12. 14:41
  látom neked is szövegértelmezési próblémáid vannak..
  itt az a fő tényező hogs két nem teljesen egészséges gyermek is van a családban, és a segítség emiatt kell ide vagy jobb lenne ha vm intézményben eldugnák ahol többszöröse lenne az ellátása?
  na ugye!”
 • 24. queenmargareth1 2013. február 12. 18:01
  „az azért nem piszkálja a csőrötöket, hogy sokkal többet költötök a képviselőkre, köztisztviselőkre a benzinpénzüktől kezdve az összes kedvezményeiket. Többen vannak és sokszorosát fizetitek, mintha a szegényekre szánnátok.
  ez természetes. gyerek természetellenes.”
 • 23. alfa258 2013. február 12. 17:35
  „Az azért piszkálja a zemberek csőrét, hog y aki eszét használva, lehetőségeit felmérve tervezi az életét a jövőjét azt le sem.......ELLENBEN HA ész nélkül potyogtatod a "jövő nemzedékét a világra", vagy elpazarlod a közpénzeket, a "jóságos állambácsi" kisegít!! A gondolkodni képes réteg pedig csak dolgozzon, hogy legyen miből fizetni ezeket. Tévedés ne essék, nyilván nem a gyerekek tehetnek erről, nem arról van szó, hogysajnáljuk tőlük a kenyeret! Felvetődik a kérdés, hogy azért dolgozok, hogy a felelőtlen embereket segítsem?? Mert a nettó fizetésem elég távol van a bruttótól, azaz a levont összeg nem kevés! Ez pedig nem szolidaritási tényező.”
 • 22. queenmargareth1 2013. február 12. 16:35
  „:)sajnáljátok a pénzt a macska megmentéséért, az öngyilkosokhoz kivonulásért a szegényektől, stb...végülis, mire adnátok pénzt?magatokon kívül:)”
 • 21. igazmondójános 2013. február 12. 16:31
  „12. zsuzsmo 2013.02.12. 13:25

  Legyél ebben a családban gyermek kiskorodtól, majd húsz év múlva megkérdezzük a véleményed...”
 • 20. Lázárhelyi 2013. február 12. 15:35
  „Nem a kagylóhéj segít ez esetben sem hanem mi tisztességes munkából élő adófizetők.
  Nem csak most fordul elő ilyen népes család, volt már régebben is. Érdemes volna megnézni, hogy az efféle segélyezett családok felnövekvő sarjai vajon milyen karriert is futnak be. A már két-három gyermekét is csak segélyből nevelő családokat nem kellene még több gyermek vállalására további segélyezéssel ösztönözni.”
 • 19. mivan? 2013. február 12. 15:34
  „Hát nem tudom. Talán én is azt mondom, hogy a 6-ik gyerek után adhattak volna nekik óvszert. Előbb-utóbb rájöttek volna mire való....Amúgy meg ha tényleg akarták ezt a pár gyereket lelkük rajta. De tegyük a szívünkre a kezünket. Elkel a segítség az biztos.”
 • 18. tobaccoroad 2013. február 12. 14:42
  „Ennyi rosszindulatú sötét embert inkább segítsetek ha tudtok bár sokkal egyszerüb bárkit bármiért elítélni ebbe biztos világelsők vagyunk .....”
 • 17. rózsakert 2013. február 12. 14:41
  „14.pityesz76 2013.02.12. 13:32

  betegek vagytok!

  aki jelenleg 13 családtagjával él egy háztartásban. Az idősebbek közül néhányan már kirepültek, de az évek alatt új tagokkal is bővült a rokonság. A nagyobb gyerekek közül többen már dolgoznak, illetve az asszony férjének is van állandó munkahelye, emellett állatokat tartanak, gazdálkodnak.

  EDDIG AZ ÍDÉZET !!!

  A KÉP ALÁÍRÁSA:

  A 13 gyermekes Pécsi családnak elkél a segítség.

  RÉSZEMRŐL NO COMMENT TÖBB TÉNYLEG---A KÉP , a háttér MAGÁÉRT BESZÉL !

  Kívánom, hogy minden vágyuk teljesüljön ,---TELJES SZÍVEMBŐL --- biztosan bennem van valami elrontva értékrendileg !!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos az utcán ruhát szárítani - Vásárhelyen közösségellenes

Aktualizálta és újra hatályba léptette a közösségellenes magatartásokat szabályozó helyi rendeletét a vásárhelyi közgyűlés. Tovább olvasom