Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A 91 éves mindszenti fényképész: Raffai néni

Saját eljegyzési képét is maga készítette annak idején a most 91 éves Raffai Pálné. A Bácskából származó, ma Mindszenten élő Gizike néni a harmincas években egyedüli lányként tanulta ki a fényképészszakmát. A fotózás mellett festett és állatokat is preparált. Azt mondja, sokféle képességet kapott istentől, és reméli, jól sáfárkodott ezekkel az adományokkal.
A 91 éves egykori fényképész, Gizike néni az egyik régi fotóval. Fotó: Tésik Attila
Fényképésznek tanult az 1930-as években a Bácskából származó, ma már Mindszenten élő Raffai Pálné. A 91 éves Gizike néni akkoriban úgy gondolta, miután imád rajzolni, kitanulja a fotózás tudományát. Ám ez annak idején egyáltalán nem ment könnyen, hiszen egyedüli nőként jelentkezett inasnak. Nem is járhatott a képzőbe, hiszen ott csak fiúk tanultak. Végül mégis sikerült elsajátítania a szakmát, időközben azonban rájött, hogy a fényképezés nem igazán a művészi munkáról szól, hanem a retusálásról.

Akkoriban kézzel színezték a képeket – magyarázta Gizike néni – az előkerült családi fotográfiákat mutatva. A képek között akad miniatűr alkotás is, mely hol kék, hol pedig piros színt kapott. Persze nagyobb fotográfiákkal is büszkélkedhet a dédmama, aki nem volt rest megörökíteni a családban történt jelentősebb eseményeket. Még a saját eljegyzési képének elkészítését sem hagyta másra. A beállítást maga intézte, csupán az exponáláshoz vett igénybe külső segítséget.
Mint fényképész, jelen volt a születéseknél, s az elmúlásnál is Raffai Pálné, aki hatvanévesen hagyott föl végleg a fényképezéssel. A fotós szakma egyébként nem egyszer húzta ki az anyagi gondokból a családot.
A háború alatt mindenük odalett, viszont akkoriban vezették be a fényképes igazolványokat: a férjével közösen készítették mini fotókat. Még most is szégyelli, hogy rossz minőségű képeket csinált, hozzátette: silány minőségű, szedett-vedett alapanyagból nem lehetett csodát tenni. Viszont az igazolványképek által keresett pénz hozta meg a családnak az újrakezdés lehetőségét, s egy kis házat tudtak vásárolni a keresetükből.
Gizike néni másik szenvedélye a festés volt. Először szentképeket készített lakodalmi nászajándékként. Az utcán vittek egy képet, melyet meglátván, úgy gondolta, hogy ő ennél különbet tud festeni. Megpróbálta, s a megrendelők tetszését is elnyerték a festmények. Persze a családnak is készített képeket, férjét például egy fiatal lányt ábrázoló csendélettel lepte meg, a kép ma Gizike néni szobájának dísze.

Az idős asszony sokoldalúságát jelzi, hogy állatok preparálásával is foglalkozott. Már gyerekként érdekelte ez a munka, könyörgésére édesanyja el is vitte egy szakértőhöz, hogy megnézhesse, miként preparálják az állatokat. Később az ott ellesett fortélyok birtokában készítette ki az elhullott vadállatokat. A négy unokával és három dédunokával büszkélkedő Gizike nénit állítása szerint a jókedve, a hite segítette át a nehézségeken. Sok talentumot kapott istentől – mondta –, s csak remélni tudja, hogy jól hasznosította ezeket az adományokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisvállalkozások is fogynak Vásárhelyen

Nem csak az utóbbi öt esztendő gyárbezárásai miatt szomorú Vásárhely gazdaságának mérlege: az utóbbi… Tovább olvasom