Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A bádogosszakma vásárhelyi mestere

Hatvan esztendeje állt be bádogos inasnak, majd édesanyjával piacokon árulta termékeiket a vásárhelyi Raffai Lajos. Lovas kocsival jártak a szabadkai vásárba is. A 75 éves bádogos- és díszbádogosmester ma is dolgozik otthoni műhelyében, és réz szélkakasaira a legbüszkébb.
Stimmel. Raffai Lajos ma is precíz munkájáról ismert. Fotó: Tésik Attila
Az egykor nagy hírű, külföldre is dolgozó Grünfeld cégnél tanulta a bádogos- és díszbádogosszakmát a vásárhelyi Raffai Lajos, Pali bátyja nyomán, aki szintén ide állt be inasnak.

– Hatvan esztendővel ezelőtt kezdtem a szakmát inasként, ott tanultam meg e mesterség csínját-bínját, s azt, hogy csak kiváló munkát szabad kiadni a kezemből, mert ennél jobb reklám nincs – mondta a mester.
A II. világháború előtt, majd azt követően az 1960-as évek közepéig járta az országot, piacozott édesanyjával, aki zománc- és agyagedényeket készített. Lovas kocsival mentek a szabadkai vásárra is.

– Megismertük az Alföld minden zegét-zugát, valamennyi táját, s termékeinket mindenütt szívesen vásárolták. Vödreim, kerti locsolóim, s minden más, amit vittem, gyorsan elkelt, mert tartós anyagból készültek – tette hozzá.

Raffai Lajos idővel felhagyott a vásározással, elszegődött a vásárhelyi Szeg-Kovács Ktsz-hez, de dolgozott a Hódgépnél is. Munkáját kitüntetésekkel jutalmazták, a kisiparosoknak járó legmagasabb elismerést, a kiváló kisiparos kitüntetést is megkapta, a parlament kupolatermében.
– Hatvankét évesen elmentem nyugdíjba, azóta csak az itthoni műhelyemben dolgozom – mutatta a szépen felszerelt otthoni munkahelyét, szerszámait, gépeit.

– Az ereszcsatornák részeit nem előre gyártott elemekből készítem hanem magam szabom ki, sablon segítségével az egyes elemeket. A szegecselés, a forrasztás precíz munkát kíván, mert ha valami nem stimmel, akkor az ereszcsatornából ott folyik a víz, ahol nem kellene. Gyerekkorom óta ezt csinálom, ezt a szakmát szeretem, hiszen valósággal belenőttem – tette hozzá. Raffai Lajos míves munkái közül a tetődíszekre büszke leginkább, réz szélkakasai iránt egyre nagyobb a kereslet. Ez kiderült a vásárhelyi termékek vásárán is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékpont: fél évszázados időutazás

Másfél éves készülődés után, július 7-én nyitja meg kapuit az Emlékpont Vásárhelyen. Az 1944 és 1990… Tovább olvasom