Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

A barattyosiak minden kérése teljesült

Barattyos - Teljesült a barattyosiak valamennyi kérése, miután tegnap délelőtt felavatták a Hódmezővásárhelyt Barattyossal összekötő, közel 6 kilométeres kerékpárutat.
A Mártélytól 2006 októberében helyi népszavazással Vásárhelyhez csatlakozott tanyaközpont most már biztonságosan megközelíthető.

Elkészült, s tegnap délelőtt a főút és a Kenyere-éri csatorna találkozásánál felavatták a 45-ös főúttal párhuzamosan futó, Vásárhelyt a barattyosi tanyaközponttal összekötő kerékpárutat. Ezzel teljesült a Mártélytól 2006-ban helyi népszavazással elszakadt kistelepülés lakóinak harmadik álma is.

A barattyosiak annak idején azért szerettek volna Vásárhelyhez csatlakozni, mert úgy érezték, csak mostohagyermekei a mártélyi önkormányzatnak, nem fejlődött náluk semmi. A nyolcszáz hektárnyi Barattyos körülbelül negyven lakója azt remélte, a csatlakozást követően a 45-ös útig vezető 300 méteres földút burkolatot kap, kiépül a közvilágítás, végre önálló artézi kutakat fúrnak a településen, és kerékpárút vezet majd a közeli városba. Valamennyi vágyuk teljesült. A kerékpárút-avatón Almási István alpolgármester hangsúlyozta: a városban eddig 57 kilométernyi bicikliút épült meg, ezzel javítva a közlekedők biztonságát.

Zámbori Mónika vágta át a kerékpárút szalagját Benkő Zsolt és Almási István segítségével. Fotó: Frank Yvette
Zámbori Mónika vágta át a kerékpárút szalagját Benkő Zsolt és Almási István segítségével.
Fotó: Frank Yvette

Benkő Zsolt, a külterületek települési képviselője, aki nyomon követte az építkezést, elmondta: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatának köszönhetően az 5,8 kilométer hosszú kerékpárút építésének teljes, 186 millió forintos költségét megnyerte a város. A 2,6 méter széles aszfaltszalag a Vásárhely és Barattyos közt közlekedők biztonságát szolgálja. A Közgép Zrt. által épített út nemzetiszínű szalagját Benkő Zsolt és Almási István közreműködésével az érdeklődő gyerekek egyike, Zámbori Mónika, a Varga Tamás általános iskolás diák vágta át. Majd a kerékpárral érkezők ki is próbálták, milyen az új bicikliút.

Mindszentig is megépítik

Csütörtökön adták át a leendő mindszenti kerékpárút építésének területét a kivitelezőknek. A Többcélú Kistérségi Társulás a 309 millió forintos beruházásra 260 millió forint támogatást nyert, ebből hosszabbítják meg a Vásárhely és Mártély közt már meglévő kerékpárutat a Tisza-parti kisvárosig. A tervek szerint október végére, Vásárhelyt Mindszenttel 17 kilométeres kerékpárút köti össze.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. egy barattyosi 2008. augusztus 12. 09:14
  „Nagyon örülök, hogy végre elkészült a bicikliút, nagyon sokat jelent az ott élő emberek számára. Rengeteg biciklis meghalt már ezen az úton.
  Nemcsak barattyosiak laknak arrafelé, elég nagy a tanyavilág, ami sokkal több mint 40 embert foglal magába.+gyalogosok is használni fogják az utat, hiszen a buszmegállótól el kell jutni a bekötőútig is...10 évig kellett közlekednem a főúton, ami elég balesetveszélyes volt.”
 • 29. Pillaecukor 2008. július 29. 18:12
  „Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy szinte felesleges volt ez a barattyosi binyigliút :) A környéken élők 80%-a túl a 6x-en már ingyen utazna a buszokon, de nem, nekik kerekezni kell. A diákok busszal járnak és pár olyan idős, aki félti az életét.
  A másik pedig, hogy hiába lett felavatva. Ma is láttam egy nénikét aki alig bírta egyenesben tartani a kormányt és persze hogy az úton gurult.”
 • 28. Fegor 2008. július 28. 07:32
  „az, hogy azt sugallja lj logikátlanul gondolkodik, amikor nem másra költi a "csak úgy" kapott pénzt a jól meghatározott pályázati cél helyett. nem merek többet írni, mert akkor csak az utolsó mondat marad meg benned, már így is túllőttem a célon azt hiszem.”
 • 27. mackó 2008. július 27. 19:39
  „Szerinted mi a hülyeség abba amit írtam??????”
 • 26. Fegor 2008. július 27. 14:18
  „valószínűleg fölöslegesen írok, mert mackó csak nyomja, csak nyomja a saját hülyeségét gondolkodás nélkül. ezért legyen is elég ennyi. hátha ezen megakad a szeme.”
 • 25. mackó 2008. július 27. 13:52
  „Ökörség a barattyosi bicikliút megépítése. Szombaton du. 5 óra körül jöttem Szentesről kocsival, de egy árva biciklis nem közlekedett ezen az útszakaszon
  Vásárhelyen meg sokan a járdán bicikliznek mert nincs biciliút.
  Logika lj.”
 • 24. Fegor 2008. július 23. 11:02
  „szívesen levetem, ha valaki értelmeset mond, de még nem cáfolta senki, hogy a pályázat másra lett kiírva. mert ha másra lett kiírva, mint külteleki útfejlesztés, akkor azt lj nem használhatta volna fel a barattyosi bicikliút megépítésére. addig pedig míg ezt valaki nem cáfolja, én azt gondolom, hogy a 186 milka az egy lehetőség volt a városnak, amivel lj élt. na persze biztosan fogott is rajta. mint a pályázat kiírói is biztosan. írástudatlan! konkrét kérdés, konkrét választ várok: mire lett kiírva az ominózus pályázat?”
 • 23. Írástudatlan. 2008. július 23. 09:46
  „Fegor!Természetesen tévedhetnek de nem nagyon nagyot.Az a baj hogy lekellene venned azt a bizonyos szemelemzőt és úgy nézned reálisan a dólgokat.”
 • 22. Fegor 2008. július 22. 20:55
  „pontosan milyen tényekről is hadoválsz? azt mondjátok, hogy ljnak meg kellett pályáznia a külteleki utak építésére vonatkozó pályázatot és azt a csomorkényi útra kellett volna költenie? vagy mi van? írástudatlan, 100000000 légy nem tévedhet igaz?”
 • 21. Írástudatlan. 2008. július 22. 14:29
  „Fegor!Nem tudom hogy ólvastad-e a mackó hozzászólását?Látod hogy csak benned lehet a hiba és nem bennem.Már pedig ha több hozzászolló véleménye egyezik az enyémmel akkor úgy lehet hogy éppen nem te vagy ahogy te mondanád egy demokrata alkat.Ne vedd ezt sértésnek de a tények engemet igazólnak.”
 • 20. mackó 2008. július 22. 13:12
  „Felesleges a barattyosi kerékpárút ANNAK a pár embernek aki ott közlekedik.Tudtam volna ajánlani lj-nak jobb helyet amit többszáz ember használ és elkerülhetők lennének a balesetek amik most vannak.
  A vásárhelyi Csomorkány uton nem biciklizhetnek az emberek meg van tiltva táblával. Ennek az az érdekessége hogy kerékpárút meg nincs így a kerékpárrosok a járdán közlekednek ami nagyon balesetveszélyes már az ottlakóknak is. kÖZLEKEDNEK itt motorok is.
  A baleset a Síp és A cSOMORKÁNYI ÚT SARKÁN KÖVETKEZIK BE AMIKOR NEM LÁTJÁK EGYMÁST ÉS NAGY SEBESSÉGGEL ÖSSZEÜTKÖZNEK. Vannak balesetek a házból kijövők részéről is mivel a kerékpárosok sietnek a mhelyekre és nem figyelnek illetve nem lassítanak.
  JÓ lenne ha figyelne erre valaki ha már a képv. aszony nem ér rá.”
 • 19. Fegor 2008. július 21. 11:45
  „hogy nem vagy demokrata alkat csak ebből gondolom: "De most akkor azért is rá kell szavaznunk Lázárra mert megépítetett sok- sok értelmetlen dólgot?" dehogy KELL. szerintem pedig 186mftból több szavazót lehetne venni, mint 40. dehát lj nem komplett ezt tudjuk, számolni sem tud. azonban igen nagyon valószínű, hogy a 186mftot nem akármire adták. valószínűleg ilyesmire szólt a pályázat, én nem tudom. még az is elképzelhető, hogy külteleki utak fejlesztésére szólt. egyébként tényleg költhették volna a belvárosi bicikliutakra is. ha ljnak több esze lett volna, akkor biztos ide épít, mert itt több szavazó van. mellesleg a piac mellettit épp most újítják fel, de én nem fogok ljra szavazni, mert biztos csak azért újíttatja fel, mert a szavazatom kell neki. azt már nem! inkább a halál. az persze mellékes, hogy aktívan használom azt az utat...”
 • 18. Írástudatlan. 2008. július 21. 10:30
  „Fegor!Te bizonyára félre értettél engemet.Nekem semmi kifogásom sincs a kerékpár út ellen.De szerintem inkább itt a városban kelett vólna igazi kerékpár utakat létesíteni.Hiszen a Barattyosra vezető kerékpát útat is a mi pénzünkből építették.És nehogy azt hidd hogy most lett kerékpár út akkor ott válalkozások fognak majd alakúni.Hát esetleg talán egy homokbánya.De a homokot szállító kamionok nem hiszem hogy a kerékpár úton fognak majd közlekedni.Egyépként nem sok értelme van a kerékpár útnak hiszen az ott élő gyerekek öregek nem hiszem hogy majd bekarikáznak a városba.Elég nagy távólságot kellene megtenniük.Még egy egészséges felnőtembernek is hosszú a táv nem hogy egy kisgyereknek vagy egy idősembernek.Úgy hogy marad a jól bevált busszal való közlekedés.Ezért is mondom hogy fölösleges pénzkidobás vólt az egész és csak a szavazási kampányfogás végett építették meg.Egyépként megfogadom a tanácsodat és arra fogok szavazni akire én akarok de az nem LJ.lessz!!!!”
 • 17. stfifo 2008. július 20. 19:45
  „Több átadó vendég volt mint a Barattyos lakossága.
  Nincs valami munkalehetőség Barattyoson?Mert vásárhelyiek százai indulnának oda dolgozni.”
 • 16. stfifo 2008. július 20. 19:39
  „"A barattyosiak minden kérése teljesült"
  Szerintem még kérték a rapcsák szobrot is”
 • 15. Fegor 2008. július 20. 18:02
  „írástudatlan te nem vagy az a kimondott demokrata alkat igaz? ha neked nem fekszik a barattyosi kerékpárút, vagy bármi, amit lj csinál, akkor ne szavazz ljra. ezért neked NEM KELLl. ha meg fekszik, és a többi is, akkor meg szavazz, mert akkor szerinted jól végzi a munkáját.ha akarsz, de NEM MUSZÁLY a barattyosiaknak talán jó ez, nem csoda, ha netán rá szavaznak. a belvárosi bicikliutakkal kapcsolatban pedig tényleg nem kellett építen semmit és a valóság az, hogy tényleg nagyon veszélyesek is. de távolról sem annyira, mintha a szántón vagy a tóaljon kéne biciklizni, mint régen csak mai forgalommal. még valami érdemes összehasonlítani egy ember esetleges halálának értékét és a 186 milliós költséget. érted mire akarok kilyukadni? ha már egy ember nem hal meg, mert nem mennek át rajta, akkor már nyert. még valami őszintén remélem, hogy a barattyosi kerékpárút tovább fog menni majd szentesre is. egyébként szerintem nem annyira biciklis balesetek voltak a jellemzők arrafelé, és a bicikliut nem igazán védett a 45östől, tegnap jártam arra. alias! és mit hall az ember? bicikliüzletet akarnak nyitni barattyoson vagy mit? vagy olyan gyárat, ahová csak biciklivel lehet menni? kinek érdeke a barattyosi bicikliút, hogy vállalkozást nyisson ott. a homoktól eltekintve.”
 • 14. alias 2008. július 20. 15:00
  „Kedves olvasók!

  boldogság tölti el kis szívem, amikor ilyen hatalmas örömhírről számol be a vásárhelyi és vidéki sajtó
  e öröm e bódoccság, hogy tanult elődömet idézzem, DE
  hatalmas mérnöki teljesítményre utal, hogy egy ÁROKBA sikerült a bicikiutat csinálni, egy dolgot felejtettek el, a víznek egy elterelőtáblát kirakni, hogy kerülje el
  nagyszerű mindszenti homokból sikerült csinálni...tele szervesanyaggal, ami ugye előbb-utóbb eltávozik gáz formájában, akkor viszont hiányozni fog az alaptestből...
  a szélességet is kicsit sokallom, mivel még ha mind a 40 ember is biciklire pattan, akkor se valószinű, hogy egyszerre négynél többen lennének egyazon időben egyazon szakaszon, viszont minden plusz centi nagyon sokba kerül kilómétereken át
  tényleg, mennyibe is került a produkció nekünk? ez most biztos jól jönne, ha lenne olyan, aki ki szeretne valami vállalkozással költözni Barattyosra...mert hall ilyesmit is az ember

  de ezekre majd mind válaszol az idő”
 • 13. Írástudatlan. 2008. július 20. 10:26
  „Fegor!Én nem akarlak megbántani tégedet és nem akarlak heccelni sem.De most akkor azért is rá kell szavaznunk Lázárra mert megépítetett sok- sok értelmetlen dólgot?Emlékpont-második spórtcsarnok-Rapcsák szobor-stb.A belvárosi kerékpárút se ér egy fabatkát sem mivel nem is nagyon léteznek csak egy vagy talán kettő.A többi az a járdára bevitt belesetveszélyes létesítmény amire egy sárgaszinű vonal hívja fel a figyelmet.Ady endre u.-Rapcsák u.-a népkert előtti rész.De ezeket még mondjuk a Rapi papi hozta létre illetve adta rá az álldását vagy nem?Tehát ezzel még Lázár sem dicsekedhet hogy ő hozta létre.Látod Fegor Lázárnak ezeket kelett vólna megépíteni legeslegelőször.Tehát ezekből csak is arratudok következtetni hogy már nem nagyon bízik a belvárosiak szavazatában és ezért is kezdett a kűlterületekkel foglalkozni.Igaz nem egyezik a véleményünk de az nem is baj.De szerintem először mérlegelni kell hogy Lázár milyen hasznos dólgokat építetett vagy milyen hasznosat nem és csak ezekután elgondólkodni hogy kire is szavazzunk a jövőben.”
 • 12. skorpio21 2008. július 20. 09:17
  „Szerintem érdekes hír!Jó volna eldönteni hol is adták át ezt a kerékpárutat?Úgy tűnik városunkban már bárki,bármit leírhat annélkül,hogy utána nézne a valóságtartalmának.
  A következő idézet a város honlapján a hírek között olvasható:
  "Ünnepélyes keretek között vágták át a szalagot a mai nap délelőttjén a Hódmezővásárhelyet Batidával összekötő kerékpárúton, amely a jövőben a 45-ös főút forgalmától védetten, elkülönített útvonalon haladva teszi lehetővé a közlekedést a két település között. Az útszakaszon több halálos kimenetelű baleset is történt az elmúlt évek folyamán, így a most átadott kerékpárút a jövőben számos életet menthet. A 7 kilométer hosszú és 2,6 méter széles bicikliút állami és önkormányzati forrásból épülhetett meg."

  ....és döntse el mindenki,mennyit ér ez az írás!”
 • 11. orbit 2008. július 20. 09:02
  „Írástudatlan! Lehet, hogy igazad van, de a 40 fő ( abból mennyi a szavazó korú? ) szerintem nem sok. Ennyi ráfordítással nagyobb szavazóbázist is lehetett volna megnyerni az "ügynek". Ez biznisz volt. Nézz egy kicsit utánna a mindszenti strandbotránynak... Hova vándorolt a strand homokja?”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliós pályázat

Hódmezővásárhely - Százmillió forintért pályázik a gondozási központ infrastrukturális fejlesztésére… Tovább olvasom