Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A benzinnel is spórolnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A takarékoskodás jegyében folyamatosan csökkentik a vásárhelyi önkormányzat járműparkját. Míg 2004-ben 57 gépkocsit tartott fenn a város, és több mint 80 milliót költött rájuk, addig az idén csupán 18 autóval rendelkezik.
Az önkormányzati cégnél, a Zsigmondy Zrt.-nél is megváltak tíz kocsitól, s a fennmaradók közül a platós teherautókat hamarosan a város is igénybe veheti különféle szállításokra.

Egy közgyűlési határozat 2005 augusztusában összevonatta a polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek által használt járműparkot. Addig a járművek valamennyi költsége a városháza, illetve a hozzá tartozó intézmények költségvetésében szerepelt, ezt követően viszont a Városellátó Kht.-t terheli. Az összevonást követően folyamatosan csökkentették a járműparkot. Összehasonlításként: 2004-ben 57 járműje volt a városnak: ebben volt locsoló- és mentőautótól kezdve személyautóig minden. Ebben az évben az autókra összesen több mint 80 millió forintot költöttek (tankolás, fenntartás, karbantartás). A négy esztendővel ezelőtti autók fele a testvérvárosokból érkezett, ajándékként. Mivel ezek többsége öreg négykerekű volt, a kocsik átlagéletkora meghaladta a 20 esztendőt.

Hamarosan a Zsigmondy Zrt. egyes járműveit is használhatja majd a város. Fotó: Tésik Attila
Hamarosan a Zsigmondy Zrt. egyes járműveit is használhatja majd a város.
Fotó: Tésik Attila

A feleslegessé vált régi autók egy részét sikerült értékesíteni. Ennek köszönhetően 2006-ban már csak 24 autót kellett fenntartani, amit 50,4 millióból oldottak meg. Mostanra újabb hat kocsitól szabadultak meg, így összesen 18 városi üzemeltetésű négykerekű fut az utakon. Idén július 31-éig ezekre 26,5 milliót költöttek.

A járműpark jobb kihasználtságát is növelni szeretné az önkormányzat. Ennek érdekében hamarosan összevonják a városi tulajdonban lévő Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. járműveit az önkormányzatiakkal. A cégnél is történt azóta járműcsökkentés: a korábbi 19 helyett mostanra 9 maradt.

Az összevonás azért hasznos, mert a Zsigmondy bizonyos járműveit – például a platós kisteherautókat – a város is használhatja különféle szállításokra. Egy-egy nagyobb városi ünnepség alatt a kisteherautók nem üresen állnak a vízmű udvarában, hanem mondjuk padokat, asztalokat visznek az önkormányzati rendezvényre.

Márkák és kilométerek

Még 2004-ben a Corvin-szakközépiskola által használt Toyota Hiace 24 ezer 595 kilométert futott, s 940 ezer forintba került a fenntartása. Ugyanebben az évben az Erzsébet-kórház tíz járművére 25,3 milliót költött a város. Ekkor a Ladákkal együtt egy Barkas is szolgált az önkormányzatnál, s a gyepmesterek az egy év alatt majd 30 ezer kilométert megtett Wartburggal dolgoztak.

Olvasóink írták

 • 13. zolcsi44 2008. október 21. 19:15
  „A tisztelt hmvhely-i pm. na megh a többi is akkor mutatna igazán tiszteséges becsületes emberhez valo példát ha takarékosság cimén lemondana a tiszteségtelenülfelvett -bemondásosan müködő- évi 18-20 milliojárol.
  ADDIG CSAK SÜKET, GENNYES DUMA AZ EGÉSZ.”
 • 12. mackó 2008. október 21. 12:52
  „Ajánlanám spórolás képpen a pm-nek, hogy pénteken mindenki aki vállalati autót használ hagyja az udvaron ne vigye haza és rengeteget meg tudna spórolni vele mivel nem használnák hétvégén kirándulásra az egész családot furikázva.”
 • 11. trimbulumba 2008. október 21. 08:46
  „Csak belegondolva: Nem tudom hany meterenkent vannak a villanyoszlopok elhelyezve, de akar hogy is nezzuk minden egyes villanyoszloptol az autonak ujra kell indulnia. Tudvan hogy a gepjarmuvek ekkor fogyasztanak, illetve szennyeznek a legjobban, mindenki szamara ertheto miert is lenne ez jo otlet. Arrol nem is beszelve, amit Hm.. mondott. Ha mar ennyi lovunk van! Miert ne hasznalnank ki ?”
 • 10. mackó 2008. október 20. 12:41
  „Ötvehét olcsóautó- lehet, hogy nincs annyi az ára mint az új autóknak, melykben lj. pöffeszkedik.Az egyiket megunja kéri a másik új autót, mind szép tágas, fekete nem hozzáértő embernek fel sem tűnik, hogy vátogatja az autókat. Járhatna olcsó autóval is de az nem illik az egyéniségéhez. Spórolhatna a söfőrön is vezethetné a kocsit de annyira nem tud vezetni és kényelmes is hiszen ő a polgármester.Spóroljatok város lakók mi meg mindent megkapunk ami megillet. Jó ötlet a kerékpár, sportolni is lehet közben nem baj ha esik az eső sokan kerékpároznak esőbe is ernyő kell meg esőkabát, ruhapénzen lehet venni.

  Írástudatlant nem kell állandóan bántani ő csak leírja a szegényes kis életét, ne gondoljátok, hogy ő nem szeretne úgy élni mint a város urai. Nem kell élcelődni szerintem ha kapna munkát amit el tud végezni biztos vagyok benne, hogy menne dolgozni.”
 • 9. hm... 2008. október 20. 11:58
  „Nem is olyan rossz ötlet a lovaskocsiról való viráglocsolás. Ami menet közben a paciból kijön szilárd termék, akár mehetne a virág tövére is. :)
  Viccet félretéve a város egyik látványossága is lehetne. Sokat köszönhetünk a lovaknak is, mert ha ők nem lettek volna, akkor az ősmagyarok sem jöttek volna el a mai kis hazánkig. Meg nem ártana újra lovasnemzetnek sem lennünk. :)
  A másik, amikor jó idő van nyugodtan járhatnának a polgármesteri hivatal dolgozói kerékpárral ki terepszemlét tartani. Meglenne az annyira szorgalmazott egészségmegőrzés + takarékosság is. Esőben járhatnának ugyan úgy gépkocsival, mert én tudom milyen rossz esőben kerékpározni. :(
  U.I.: Polgármester úr is járhatna kerékpárral, legalább példát mutatna + vigyázna az egészségére. :)”
 • 8. hajrá 2008. október 20. 11:54
  „Kedves Irástudatlan!

  Elég szomorú, hogy 48 ezer ft a nyugdíjad de ez magánügy! Ez a te életed ennyit alkottál benne! Ennyire tartottak érdmesnek a kommunista években tett szolgálataidér!!!
  De ez miért jelense azt, hogy másnak is ennyi jusson?
  Nekem nem nagy az órcám (lefordítva arcom) csak én nem akarom mások vagyonát és javait csak azért mert nekem nincs annyi.
  MEllesleg én dolgozom és fogok is, és nem nyavajgok össze-vissza, és nem fóbáiásként vádolom a saját szerencsétlenkedéseimért az az embert aki még nem is élt akkor amikor neked már volt lehetőséged pénzt keresni. Azt, hogy miért nem sikerült ez a te ügyed!!!
  CSernus Imre pszichológus jut rólad eszembe:
  "Vesztesekre márpedig szükség van.
  Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket."
  De van egy másik is:
  "A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát! "
  Azért gondoltam CSernusra mert úgy látom szükséged van rá!!!
  Én azért olvasom, hogy tanuljak belőle és soha ne váljék olyan ember belőle mint te vagy!!”
 • 7. Csavok 2008. október 20. 11:39
  „Gondolom a három nagy feketéből is leáll kettő. A pm egyszerre -még egy darabig - csak egyben tud ülni. A többire nincs szükség. Ott is mindjárt kettővel csökken a kocsiszám vagy nem így lesz ? Mire tippeltek kedves fórumozók ??”
 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 20. 10:05
  „HAJRÁ! Hát nem veszed észre hogy te írsz itt egyedül baromságokat.Vagy nem akarod vagy nem tudod megérteni a leírtakat. Én milyen autót rakjak le te szerencsétlen???? Nekem nincsen mint neked! Én ajánlanám föl a 48000.-ft-os nyugdíjamat? Meg dólgozzak ingyen? Hol ott nem tudok! Vagyonom sincs! De még odáig nem jutottam hogy segélyért folyamodjam a városhoz. Mert tudom azt is hogy vannak nállam sokkalta rosszabb helyzetben lévő emberek is. De te neked nagyon nagy az órcád kicsikém nem akarnád felajánlani nekem az autódat vagy egy kicsike kis pénzt? Na mit szólsz hozzá nagy órcályú barátom????”
 • 5. hajrá 2008. október 20. 09:44
  „Aki hasonló baromságokat ír (járjanak gyalog, stb...), az tegye le az autóját, ingyen dolgozzon a munkahelyén és ajánlja föl a szegényeknek a saját vagyonát!
  Na ez nem menne,ugye? Olyat vártok el amit ti magatok se tennétek meg soha!!!”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 20. 08:58
  „De hát közlekedhetnének kerékpárral is! Úgy is nagyon sok kerékpár utat építettek. Akkor most a megmaradt gépjárműveket mi fogja hajtani? Talán a víz????”
 • 3. trimbulumba 2008. október 20. 08:36
  „Akar lovaskocsival is jarhatnanak. Biztos lenne olyan munka amit azzal is el lehetne vegezni. Kulfoldon vannak helyek ahol pl lovaskocsirol ontozik a varosi viragokat.”
 • 2. totya66 2008. október 20. 08:28
  „Hát igen, mivel sofőr nincs benne gondolom azért állt meg így hogy a sebességet betartó autósok ne gázolják már le a csatornában dolgozó melóst.”
 • 1. kékcitrom 2008. október 20. 05:59
  „Igazán remek fotó! Egész jól bemutatja a mai közlekedési stílust! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a város: lehet Wass Albert-emlékmű Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Zöld utat kapott az önkormányzattól a vásárhelyi Wass Albert Kör kezdeményezése: közadakozásból állítanának szobrot vagy emlékhelyet az idén száz éve született írónak. Tovább olvasom