Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

A Bethlen gimnázium 282 éve

Tíz évvel ezelőtt kapta vissza az egyház a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumot. A jubileum, valamint az iskola 282 évvel ezelőtti alapításának tiszteletére évkönyv jelent meg az intézményről.
A török hódoltság megszűnése után Vásárhely a katolikus gróf Károlyiak birtoka lett, akik toleránsak voltak a helyi református közösséggel. Így 1723-ban iskolát alapíthattak a reformátusok a városban. Eleinte még vályogépületben folyt az oktatás, de az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, gyarapodott az iskola. Sikerült elérni, hogy 1845-től az itt végzők az ország bármely felekezetű vagy állami felsőfokú intézményében továbbtanulhattak, s nem csupán a református egyházi rendszerben.

Bethlen Gábor nevét 1930-ban vette fel a gimnázium. Néhány évvel később Szathmáry Lajos tanár javaslatára létesült a tanyai diákok otthona. Németh László író is egy ideig óraadóként dolgozott a gimnáziumban. Később több alkalommal is adományt küldött az iskolának, amit a Cseresnyés című színdarabjának szerzői jogdíjával is megtoldott. Így hálából a Cseresnyés nevet vette fel 1942-ben a kollégium.

A majd háromszáz oldalas kiadványban az intézmény története mellett olvashatunk még érdekességeket egykori tanári értekezletekről, ünnepségekről, pedagógusokról, valamint később ismertté vált egykori diákokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlagfű miatt kiszabott bírság máris használt

Akár 2 millió forintra is büntethetik a földtulajdonost, ha nem irtja a területén a parlagfüvet. A… Tovább olvasom