Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A bíróság nem vizsgálta, miből készült a szobor

Nem sérült Hódmezővásárhely és a polgármester jó hírneve – állapította meg a Csongrád Megyei Bíróság tegnap, elutasítva a vásárhelyi önkormányzat és Lázár János polgármester keresetét. A polgármester azért tett feljelentést, mert Prókai Gábor művészeti lektor és Kotormán Norbert szobrászművész is úgy nyilatkozott, hogy az ünnepélyesen felavatott József Attila-emlékmű egyes elemei viaszból vannak, nem bronzból.
A költő, bronzba öntve. Többen is úgy nyilatkoztak, az ünnepélyesen felavatott József Attila-emlékmű egyes elemei viaszból voltak. Fotó: Schmidt Andrea
Személyiségi jogok megsértése miatt a vásárhelyi önkormányzat és Lázár János polgármester feljelentette Prókai Gábort, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti vezetőjét, valamint Kotormán Nobert szobrászművészt. Szegeden, a Csongrád Megyei Bíróságon dr. Pap János bíró vezetésével tegnap kora délután tárgyalták a polgári pert.

Korábban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy az október elején Vásárhelyen felavatott József Attila-emlékműről – a szegedi Kligl Sándor szobrászművész alkotásáról – Prókai és Kotormán azt állította, hogy egyes elemei nem bronzból, hanem viaszból készültek el az ünnepségre. Pár nappal az avatás után – az önkormányzat szerint – a szobor talapzata megsüllyedt, ezért kellett kordonnal körbezárni a területet, s elvinni a műalkotás néhány elemét.

Tegnap a bíróságon személyesen egyedül Kotormán Norbert jelent meg: a polgármester és Prókai Gábor is jogi képviselőjét küldte maga helyett. Az első rendű alperes, Kotormán Norbert, valamint a másod rendű, Prókai Gábor továbbra is azt állította: miután megnézték a szobrot az ünnepség előtt, megállapították, annak egyes részei viaszból készültek.

Pap János bíró előtt az érintettek jogi képviselői. Szilágyi József (balról), valamint Győri Erzsébet és Erdélyi Miklós. Fotó: Schmidt Andrea
Szilágyi József, a felperesek jogi képviselője is fenntartotta a keresetét, miszerint a két alperes kijelentéseivel megsértette az önkormányzat és a város vezetőjének jó hírnevét. Az ügyvéd hozzátette, hogy az önkormányzat több alkalommal is kezdeményezte szakmai zsűri összehívását, ez a grémium megvizsgálhatná a szobrot. Ez azonban nem történt meg.

Vásárhely és Lázár nem adja fel

A bíróság döntése ellentétes Hódmezővásárhely szellemiségével – közölte lapunkkal Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. Az önkormányzat álláspontja szerint az, ami a szoborral kapcsolatban elhangzott, igenis alkalmas a város lejáratására, sérti a település jó hírnevét és „lekicsinyli lakosságának azt a szándékát, amellyel a költő emléke előtt tisztelegni kívánt, így az ítélet ellen várhatóan fellebbezést kényszerülünk benyújtani."

Győri Erzsébet, Prókai ügyvédje elmondta, hogy védence országszerte megbecsült művészeti lektor, s 15 esztendeje zsűriz köztéri alkotásokat, szakmai véleménye tehát megalapozott. Kotormán védője, Erdélyi Miklós ezt azzal egészítette ki, hogy addig nem is lehetne egy szobrot felavatni, míg a zsűri nem veszi át.

Miután a feleket meghallgatták, rövid tanácskozás után a bíróság elutasította a felperesek kérelmét, mivel az alperesek megállapításukkal nem sértették meg a város és a polgármester jó hírnevét. Kijelentésük tényállás volt, s csak a szobor anyagára vonatkozott, meg sem említették benne a felperesek nevét.

Azt nem vizsgálta a bíróság, hogy a szobor milyen anyagból volt. Az ítélet nem jogerős, a felek tizenöt napon belül fellebbezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes biciklisek a vásárhelyi éjszakában

Harminckét szembejövő bicikliből kettőn égett lámpa a minap, amikor sötétedés után a közlekedési… Tovább olvasom