Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

A biztosító nyolcszázezret kér a vásárhelyi családtól

Hódmezővásárhely - Nyolcszázezer forintot kér az OTP Garancia Biztosító 15 napon belül a vásárhelyi Szakálas családtól. Az ő kisfiuk gyújtotta fel márciusban a Csengettyű közi tizedik emeleti lakást.
Nyolcszázezer forintot kér az OTP Garancia Biztosító 15 napon belül a vásárhelyi Szakálas családtól. Az ő kisfiuk gyújtotta fel márciusban a Csengettyű közi tizedik emeleti lakást. A család hiába fizette a közös helyiségekre szóló biztosítást, az ott keletkezett teljes kárt rájuk hárítanák. A biztosítónál felajánlották nekik, hogy kérhetnek méltányos elbírálást. Ezzel a lehetőséggel még nem éltek: ügyvédhez fordultak.

Nincs szerencséje az idén a vásárhelyi Szakálas családnak. Kisfiuk, Ervinke március végén gyufával játszott a szobájában, s felgyújtotta a paplant, ezután kigyulladt a lakás. A Csengettyű köz 10. számú panelház 10. emeletén lévő otthon a tűzoltók megfeszített munkája ellenére is porig égett. A tűz intenzitását jellemzi, hogy a falakból egyszerűen elpárologtak a villanyvezetékek, s a lángok mindent megsemmisítettek. Az ötéves kisfiú nővére, Szabina, észlelve a tüzet, kulcsával kinyitotta a bezárt ajtót, s testvérével a szomszédhoz menekült. Ezalatt a családfő dolgozott, felesége pedig a boltban vásárolt.

A tűz miatt a lépcsőházban lévő lakások egy része is beázott, s jelentős károk keletkeztek a közös helyiségekben: a lépcsőházban, a liftben, a tetőtérben. A társasház közös helyiségeit biztosító OTP Garancia az ott elvégzett javítási munkálatok számlái alapján 801 ezer forintot fizetett ki a ház kezelését végző Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezetnek. Majd nem sokkal később ugyanekkora összegről szóló fizetési felszólítást küldött ki Szakálaséknak, azzal, hogy azt 15 napon belül rendezzék.

A házaspár saját lakása nem volt biztosítva, viszont fizették a közös költségben a közös helyiségek biztosítási díját. Nem értik, hogy miért kell fizetniük azért a kárért, melynek biztosítását ők is fizették. Basics Ferenctől, a Centrum elnökétől a közös biztosítási szerződést – az övék ugyanis az összes holmijukkal együtt megsemmisült –, csak ügyvédi segítséggel kapták meg tegnap késő délelőtt.

Ügyvédjük dr. Pászti Ágnes a Szakálasné által felvett másolatokat csak hétfőn kapja meg, s azok áttanulmányozása után alakítja ki véleményét. Annyit azonban elmondott: ügyfelei képtelenek 15 napon belül ekkora összeget előteremteni. Ha perre megy a biztosító, akkor ők is megteszik a szükséges ellenlépéseket.

A tűz után a vásárhelyi önkormányzat többféle támogatást is nyújtott a családnak, és ideiglenesen el is helyezte őket. Jelenleg csak a férj dolgozik, felesége otthon van a két gyerekkel. Igaz, már nem Vásárhelyen, hanem Szegeden laknak. A jövedelmükből ugyanis nem futotta arra sem, hogy lakhatóvá tegyék egykori otthonukat. Csak a kiégett ablakok és az erkélyajtó helyére építettek be újakat.

Király Aranka, az OTP Garancia Biztosító szegedi ügyfélszolgálati csoportvezetője szerencsétlen esetnek nevezte Szakálasék lakástüzét. Elmondta: a tűzoltóság vizsgálata egyértelműen megállapította, a tüzet kisfiuk okozta. Ezért a társasház közös helyiségeiben keletkezett kárért a szülők a felelősek.
– Amikor benn jártak nálunk, felajánlottam, hogy írjanak méltányossági kérelmet, s abban jelöljék meg, milyen összeget tudnának kifizetni. A kérelmet azonban azóta is hiába várjuk – tette hozzá.

Szakálas Róbert azt mondta: azért nem írták meg a kérelmet, mert előtte kíváncsiak voltak arra, mire terjed ki a társasház közös helyiségei után is fizetett biztosítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojást, lisztet, tésztát kapott a vásárhelyi baloldal

Hódmezővásárhely - Tojást, lisztet, száraztésztát, kenyeret, krumplit és margarint kaptak ajándékba… Tovább olvasom