Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A BS Alfa 11 önkormányzattól várt összesen 130 milliót

Hódmezővásárhely - Akár az állam ellen indított perben is megpróbálja érvényesíteni követelését a BS Alfa Bt. A vásárhelyi cég még a 2006-os árvíz után végzett fertőtlenítést több megyei településen, de az önkormányzatok csak az ár töredékét fizették ki.
Az ítélőtábla jóváhagyta a megyei bíróság ítéletét: a települések nem tartoznak többel. A cégtulajdonos szerint a szerződések érvényesek, fizetniük kellene.

A Szegedi Ítélőtábla múlt héten jóváhagyta a Csongrád Megyei Bíróság első fokon hozott ítéletét, mely szerint az önkormányzatoknak nem kell kifizetniük a 2006. évi árvíz után elvégzett fertőtlenítés ellenértékét. Ezt a munkát a vásárhelyi BS Alfa Bt. végezte el. Az ítéletről tegnapi számunkban írtunk, telefonon kerestük a bt. tulajdonosát is, aki azonban csak személyesen nyilatkozott. A fertőtlenítést végző vásárhelyi vállalkozás tizenegy önkormányzattól összesen 130 millió forintot vár.

– Ehhez tudni kell, hogy 2008 januárjában született egy jogerős ítélet, mely szerint a szerződés érvényes, s ennek fizetési feltételei között szerepel: a megbízott tudomásul veszi, hogy a megbízó a munkák ellenértékét az úgynevezett vis maior keretből fedezi. Ezt a kitételt a bíróság úgy értelmezte, csak annyit kell fizetniük az önkormányzatoknak, amennyit az állam a központi keretből a részükre átutal – nyilatkozta lapunknak a BS Alfa Bt. tulajdonosa, Samu Ágoston.

- Senki sem vitatta a szerződés jogszerűségét, a munka elvégzését és a megállapított vállalási ár mértékét. Fotó: Tésik Attila
- Senki sem vitatta a szerződés jogszerűségét, a munka elvégzését és a megállapított vállalási ár mértékét. Fotó: Tésik Attila

A cégtulajdonos szerint senki sem vitatta a szerződés jogszerűségét, a munka elvégzését és a megállapított vállalási ár mértékét. A pénteki tárgyaláson elhangzott, a betéti társaság vezetőinek tudniuk kellett, hiába a polgármesteri aláírás, katasztrófavédelmi igazolás, képviselő-testületi döntések sora, a területfejlesztési tanács támogatása, a védelmi bizottság nyilatkozata a munkák szükségességéről és teljes megtérítéséről, a bíróság a kifizetést szerencseelemként értékelve hozta meg döntését.

– Tény: mi és a felsorolt szervezetek szó szerint betartottuk az akkor érvényes törvényeket, jogszabályokat és miniszteri utasításokat. Csak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium nem tekintette érvényesnek ezeket. Milyen érdekes, hogy 2007 februárjában módosították a vis maiorról szóló rendelkezést, melyben részletesen szabályozták az ilyen jellegű munkák elvégzését, kifizetésének feltételeit – folytatta a vállalkozó.

A vásárhelyi cég régóta kéri az érintett önkormányzatoktól, hogy pereljék be a minisztériumot, hiszen nyilvánvalóvá vált, semmilyen ellenőrzést sem folytattak le, a meghozott elbírálás rengeteg ellentmondást tartalmaz. Senki sem tudja megmondani, melyek voltak azok a szempontok, melyek alapján felülbírálták a helyi védelmi bizottság vezetőinek döntését.

– Hatoldalas levelet küldtünk a szaktárcának még 2007. december 23-án, melyben számos kérdést tettünk fel. Jóval később választ is kaptunk rá, mindössze háromsornyit, mely szerint mi nem állunk jogviszonyban a minisztériummal, pereljük az önkormányzatokat – tette hozzá Samu Ágoston.

A legutóbbi tárgyaláson a jogerős ítélet indoklásakor az is elhangzott: bizonyos iratok alapján az állam ellen lehet pert indítani. A cég megtesz mindent annak érdekében, hogy egy, akár az állam ellen indított peren keresztül jusson hozzá a bíróság által is elismert, jogos követeléseihez – fejtette ki végül a cégtulajdonos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagy őzünk, vagy mekegünk

Hódmezővásárhely - Csak idegességében, hivatalos ügyintézés közben „mekeg" – és ahogy megnyugszik, azonnal átvált őzésre Szenti Tibor néprajzkutató. Tovább olvasom