Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

A Corvin tanvendéglő után tanszállót is építenek Vásárhelyen

Az országban csak Siófokon működik még egy olyan étterem, amilyet Vásárhelyen hoztak létre nemrég. Igazi vendégeknek főzik és szolgálják fel az ételt a Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai, szakoktatók felügyelete mellett.
Az országban csak Siófokon működik még egy olyan étterem, amilyet Vásárhelyen hoztak létre nemrég. Igazi vendégeknek főzik és szolgálják fel az ételt a Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola diákjai, szakoktatók felügyelete mellett. Van menüjük, néhány saját ételkölteményük, és már jó néhány törzsvendégük is, ugyanakkor nem a profitot tartják fő szempontnak, hanem azt, hogy minden diák megtanulja a szakmát. Az iskola tanszállót is építtetne.

Szeptember óta üzemelteti éttermét a Corvin Mátyás szakközépiskola Vásárhelyen. A „tanvendéglő" mindenki számára nyitott: a belső helyiségben hetvenen, a kertben ötvenen foglalhatnak helyet. Kovácsné Balogh Irén szakoktató és szakács azt mondja, hogy az ötlet saját, bár tudomása szerint az országban Siófokon is található egy ilyen vállalkozás, és Európában is elterjedtek a hasonló alapon működő vendéglők. Számukra elsősorban nem a profitszerzés a legfontosabb szempont – persze, azért a bevétel sem megvetendő –, hanem az, minél alaposabb legyen a képzés.

Tanszállót is építenek

A Corvin nem áll meg félúton: az étterem után tanszállót szeretne létesíteni, ezzel is javítva a gyakorlati képzés színvonalát – tudtuk meg Fehér Ferenc igazgatótól. Az iskola ezt részben magántőke bevonásával kívánja megvalósítani. A négycsillagos szállót az Ady Endre utcában képzelik el. A Corvinnak ez már a harmadik „biznisze" lehet a vásárhelyi vendéglátóiparban, hiszen ez az iskola üzemelteti az Emlékpont retrokávézóját is.

– Pillanatnyilag tizenkét szakmunkástanulót, szakácsokat, felszolgálókat foglalkoztat éttermünk, szakoktatók és nálunk végzett kollégák felügyeletével – mondta a szakács. – Ez mindkét műszakra érvényes. A helybeliek eleinte kicsit idegenkedtek attól, hogy gyerekek főznek és szolgálnak fel, de a kedvező tapasztalatok után elfogadták: már vannak törzsvendégeink is. Egyébként is sok a rendezvényünk – a nagyobbakat az iskola aulájában tartjuk –, és különlegességeket, specialitásokat is ajánlhatunk vendégeinknek. Ezek közül megemlíthetem a lazactekercset, a zöldséget nyárson, az erőlevest Corvin-módra, vagy a desszertek közül az unicumos Corvin-szeletet. Hétközben van menü, napi ebédeltetés, és az ételt haza is lehet vinni. Az étlapon 20-25-féle ennivaló található, és időről időre újabb ételek kerülnek rá.

– Jó ez a kezdeményezés – vélekedett az egyik vendég, Baranyai Antal. – A Kertvárosban több ezer ember lakik, és ami a vendéglátást illet, eddig szinte fehér foltnak számított. Már többször is jártam itt, jó a konyha, és ügyesek, aranyosak a gyerekek.

A 22 éves felszolgáló, Gajdos Adrienn tavaly végzett a Corvinban. – Mindenre nagyon odafigyelünk, minden szabályt betartunk – mondta. – A tanulók szeretnek itt dolgozni, bár sokat és szigorúan követelnek tőlük. Ügyelnünk is kell a színvonalra, mert a város egészét tekintve azért sok az étterem Vásárhelyen, telített a piac, nekünk viszont az az érdekünk – akárcsak a többieknek –, hogy minél többen válasszanak minket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mindszenti beteg haza akart menni

Halálának napján először reggel nyolc körül lett rosszul a súlyosan asztmás Hajdú Imre – akit… Tovább olvasom