Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

A csontjait és a belső szerveit festették fel

Hódmezővásárhely - A csontjait és a belső szerveit festették fel Szilviára a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A többmázsás tejelőjószágot így mutatták be, s hasonlították össze a hús marhákkal. A Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi út melletti centrumába ezrek látogattak ki a három nap alatt, ahol az összes kalapács alá került disznó elkelt, és még a naposcsibék is kikeltek.
Több kilométeres sor állt a hétvégén a 47-es főúton, mindenki a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra igyekezett. A Kutasi út melletti kiállítócentrum összes bejáratát meglepték az érdeklődők, a pénztárak előtt is kisebb-nagyobb „dugó" keletkezett.

Az állatok is jól bírták, sok-sok kéz simogatta meg őket a három nap alatt. A baromfisátornál egy keltetőben sorra keltek ki a naposcsibék, ami nagyon sok embert odacsalogatott. – Nem kell nekik segíteni? – kérdezte egy kislány, aki nagy érdeklődéssel követte az eseményeket. Édesanyja nyugtázta a kérdést, majd mosolyogva azt válaszolta, ez a természet rendje.

Állati napok Vásárhelyen. Fotó: Antal Sándor (galéria)

A kiskacsák, az óriásnyulak, de az érdekesebbnél érdekesebb tollazatú szárnyasok is csalogatók voltak. Az A szektorban Novák Edith speciális festékkel egy nagy tejelőmarhán, Szilvián dolgozott. Többen is felfigyeltek a különlegességre, hiszen a székesfehérvári iparművész az állat csontjait és belső szerveit festette fel a jószágra. – Erre azért van szükség, hogy a nyírási és a fejésbemutató látványosabb legyen. A szakemberek így mutatják majd be az állatot, hiszen a show-ban összehasonlítják a tejelő- és a húsmarhát – mondta Novák Edith, aki három éve kezdte a szarvasmarhák festését. Azt nem árulta el, milyen festékanyagot használ, de arról biztosított, teljesen természetes, és nincs káros hatással az állatra.

A szemlére vitt sertések kalapács alá kerültek. Az árverés a tulajdonosok szerint jól sikerült, hiszen az összes disznót eladták. Egy tenyészkocáért 60-70 ezret, míg egy kanért 200 ezer forintot sem sajnáltak a gazdák. A vásári forgatagban számos ínyencséget lehetett kapni. Egy malacburger ára 1500, a szerb pleskovicáé 1600, míg egy adag pörkölt – birka, marha, pacal – 2000 forint volt. Az édességek sem hiányoztak: egy házi rétest 450-ért, míg egy kürtőskalácsot 1000 forintért adtak. Fél liter bodzaszörpöt 300 forintért, míg egy korsó sört 500 forintért kínáltak. Az állattenyésztési napok a XXXI. Szent György Napi Juhásztalálkozóval zárult. Látva az idei érdeklődést a szervezők már a jövő évi rendezvényen törhetik a fejüket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is állati nap lesz Hódmezővásárhelyen

A Hód-Mezőgazda centrumába szombaton is ezrek látogattak ki, az összes kalapács alá került disznó elkelt és még a naposcsibék is kikeltek. Mára is javallott program - képgalériával. Tovább olvasom