Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

A Dél-Afrikában élő Törös Károly algériai úszókkal dolgozik

Hódmezővásárhely - Már csak egy olimpiai bajnok tanítvány hiányzik Törös Károly úszóedzőnek, aki Vásárhelyen vendégeskedett. A Dél-Afrikában élő magyar trénert ez hajtja még mindig az edzői munkában.
Minimum 10 évet biztosan letagadhat a korából Törös Ká-
roly világhírű – Debrecenből származó – úszóedző, aki az algériai válogatottal vendégeskedett Vásárhelyen. Nem véletlen, hogy a 68 éves tréner életkorát – főként a nők – sorra találgatták a városban tartott évadzáró úszóversenyen. A Dél-Afrikában élő elismert magyar szakember szerényen mosolyogva hallgatta az erről szóló beszámolónkat.

– Titok? Nincs ebben semmi titok, legfeljebb a több évtizedes, rendszeres mozgás – jegyezte meg barátságosan Törös Károly. Persze lehet valami a génekben is, hiszen a neves tréner igazi sportos családból származik. Édesapja tornászként, atlétaként és kézilabdásként is jeleskedett. Nagynénje – aki tornász volt – az 1936-os berlini olimpián bronzérmet szerzett. Károly először tornában, majd úszásban és vízilabdában próbálta ki magát.

Törös Károly neves úszóedző családja hányattatásai miatt disszidált 1965-ben. Fotó: Veréb Simon
Törös Károly neves úszóedző családja hányattatásai miatt disszidált 1965-ben.
Fotó: Veréb Simon

– 1956-ban édesapám börtönbe került. Újságíró anyám pedig feketelistás lett. Akkor már válogatott úszó voltam, de a szüleim miatt nem utazhattam világversenyekre. Később viszont pontosan a válogatottságomnak köszönhetően engedték ki apámat a börtönből. A családom hányattatásai miatt határoztam el, ha kijutok külföldre, nem jövök vissza. 1965-ben kivittek Belgiumba, ahol profi vízipólós és belga bajnok lettem, majd válogatott úszóedző – mesélte. 1984-ig élt Belgiumban, végül Dél-Afrikába költözött.

Mellrák elleni küzdelem

Egy gyógytorna-DVD is fűződik Törös Károly nevéhez. A tréner elismert stretchingoktató. Ez egy különleges meditációs és nyújtó-lazító torna. A Sütő Enikővel és Oroszlán Szonjával készített DVD a testmozgás népszerűsítése mellett a mellműtéten átesett nőknek is tartalmaz gyakorlatokat. Törös Károly ezt azért is fontosnak tartja, mert húga mellrákban hunyt el.

– A csapatom a 120. helyen szerepelt az országos ranglistán. Néhány év elteltével az első helyre tornáztuk fel magunkat. Tanítványom, Sarah Poewe világbajnok lett, no és Natalie du Toit, aki egy balesetben elvesztette egyik lábát, elsőként indulhatott 2008-ban a pekingi olimpián az ép sportolók között, a paralimpián pedig 5 aranyat szerzett. Már csak egy olimpiai bajnok tanítvány hiányzik. Ez az, ami még előrevisz, és kihívást jelent az edzői munkában – tette hozzá. Károly egyébként büszke arra is, hogy erősítette a magyar–dél-afrikai kapcsolatokat. Ahogy ő fogalmazott: nem hivatalos magyar nagykövet. Az ottani – mintegy 600 – honfitársát megpróbálta összefogni. Klubot alapított, ahol két szabály volt: politikáról és vallásról nem eshet szó.

Törös Károly a rendszerváltás után látogatott haza. Néhány napig úgy gondolta, marad is. Aztán bekapcsolta a tévét, ami épp parlamenti ülést közvetített. A képviselők soraiban pedig megpillantotta azt a két embert, aki miatt apját bebörtönözték.

– Megbocsátani lehet, de felejteni nem szabad. Úgy gondoltam, ha még mindig azok vannak hatalmon, akik annak idején, akkor nem maradok – idézte fel az edző. Szabadságát viszont itthon tölti. Vásárhelyen legutóbb a sportuszoda avatásán járt. A helyi úszósporttal kapcsolatban annyit jegyzett meg: nem érti, hogy ilyen jó körülmények között miért nincs egy sikeresebb csapata a városnak.

Olvasóink írták

 • 4. fip 2010. augusztus 10. 08:17
  „azért annyit Karcsi papához, hogy neki a Budapest ragu az nem magyaros étel....”
 • 3. efje 2010. augusztus 09. 21:09
  „A Délmagyarországot szerintem többnyire Szegeden veszik, Vásárhelyen pl. Délvilágként jelenik meg.”
 • 2. Én2 2010. augusztus 09. 19:20
  „babszivar- egyetértek Veled.”
 • 1. babszivar 2010. augusztus 09. 14:58
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Önök biztos nem ismerik fel,hogy Szegeden kívül is van élet.Számomra felháborító,hogy egy világhírű edző aki teljes alázatal van szakmája iránt csak!!! a 6.oldalon jelenik meg hirdetés mellett az újságban. Önök többre tartják a töltött káposzás cikket és a kevesebb házasságot mint azt ami igazán fontos. Az újság színvonala
  a 0-val egyenlő. Nem mindenki él Szegeden és a szegedi hír sem érdekel mindenkit.Elvileg ez egy megyei lap lenne és nem szegedi. Vagy tévednék???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 órás szolgálat a laktanyában

A vásárhelyi tűzoltóknak mostanában bőven akadt dolguk: a Szegfű utcában garázs-, a Kisfaludyban lakástűznél. Csütörtök délután 4-től tegnap délelőtt 10 óráig beköltöztünk a laktanyába, belekóstolva az ottani életbe. Tovább olvasom