Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A dévai Csaba testvér nem öntözi túl a virágot

Hódmezővásárhely - A virágnak árt, ha nem locsolják, de az is, ha túlöntözik – osztotta meg lapunkkal a nevelés terén szerzett egyik legfőbb tapasztalatát Böjte Csaba. Az ezerötszáz gyerekből álló nagy „család" fejének szavait figyelemmel hallgatta a vásárhelyi gyermekjóléti konferencia közönsége is.
A dévai ferences rendi szerzetes azt vallja, nem igaz, hogy ma kevesebb jó szándékú, segítőkész ember lenne, mint régen. – Aki nem hisz abban, hogy sok jó ember van, az kezdjen valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan állnak mellé – tartja Böjte Csaba, azaz Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány feje. A ferences rendi szerzetes – aki 1992-ben karolta fel az első 12 utcagyereket, s hozta létre a dévai árvaházat – tapasztalatait tegnap a vásárhelyi városházán rendezett gyermekjóléti konferencián osztotta meg a hallgatósággal. – Mi odahaza, Erdélyben nem az államon vagy a közigazgatási központokon keresztül, hanem a magunk erejéből kezdtük építeni a gyermekvédelmet. Hosszú évekig nem kaptunk támogatást a román kormánytól, az anyaországtól. Emberek adományaiból gondoztuk a gyerekeket, építettük a házainkat, s eljutottunk addig, hogy ma már 1500 iskolatáskát kell telipakolnunk füzetekkel, könyvekkel, s ennyi tányért kell megraknunk étellel – mondta lapunknak. Csaba testvér hangsúlyozta: a 60 ezer romániai árváért mindent megtesz a román állam, ám Erdélyben arra vágynak az emberek, hogy a magyar gyerekeket ne a román intézetekbe vigyék, hanem lehetőleg a közösség karolja fel őket. Ezért hívták őket sokfelé, s létesült több mint ötven intézményük.

Csaba testvér szerint ma is ugyanannyi a szeretet, mint régen volt. Fotó: Tésik Attila
Csaba testvér szerint ma is ugyanannyi a szeretet, mint régen volt.
Fotó: Tésik Attila

– Nem csak az anyagiaktól függ az életünk. Akit szeretnek, az kivirágzik, mint az a fiatal lány, akinek szerelmet vallanak. A gyerekek is így vannak. Ezért fontos, hogy értéknek tekintsük őket, segítsünk nekik kibontakozni, hogy saját lelkükben induljon el az a folyamat, hogy ők maguk akarjanak többek, jobbak lenni, s higgyenek abban, hogy felül tudják múlni önmagukat. Mi ebben tudunk segíteni nekik, s erre egy önkormányzat, hivatalos szervezet sem képes – árulta el a titkot. Példákat is hozott, mivel támogatják őket a helybeliek. A kisiratosi polgármester felesége például kacsát vágott, s kettőt nekik adott, a helyi tisztiorvosi szolgálat munkatársai pedig nemcsak meglátogatták őket, és tanácsot adtak, de egy fél marhát is, azzal: jó étvágyat kívánnak hozzá. – Nem intézmény a mienk, hanem egy család. Úgy érzem, az emberek irgalmasak és jók ma is. Csakhogy az is baj, ha egy virágot nem locsolnak, és az is, ha túlöntöznek. Az az érzésem, ma Európában és Magyarországon is sok mindent „túlöntöznek", a gyerekeket annyi mindennel elhalmozzák, hogy könnyen úgy érzik: semmit sem kapnak. Pedig csak az érzékeik tompultak el. Ha nem kell valamiért megküzdeniük, akkor nem érzik a szeretetet sem – világította meg szemléletes példával a helyzetet.

Szerelő, bányász volt

Böjte Csaba édesapját egy verse miatt a Ceausescu-rezsim bírósága hétévi börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult, ám másfél hónap múlva meghalt. Mindez alapvető élmény volt Csaba testvér számára annak megértésében, hogy a baj nem az emberben lakozik, hanem a tudatlanságban. Autóvillamossági szerelőnek tanult, majd egy évig bányász volt, de lelkiekben a papi pályára készült. A ferences rendbe 1982-ben, a legnagyobb titokban jelentkezett. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, 1989-ben szentelték pappá. 1992-ben helyezték Dévára, ahol utcagyerekeket fogadott oltalmába, és árvaházat létesített az üresen álló ferences kolostorban – tudható meg róla a Wikipédia szócikkéből.

Olvasóink írták

  • 1. madártej 2008. december 05. 10:18
    „Ha egyszer új pápát kell válasszon a katolikus egyház, remélem, a Csaba testvér a befutó lesz, mint első magyar pápa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi strand: marad a füsttilalom

Hódmezővásárhely - Nem párttagságuk, hanem a dohányzásról alkotott véleményük alapján szavaztak a… Tovább olvasom