Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A diákoknak is le kell ˝dolgozniuk˝ szenteste napját

Bár a téli szünet december 23-ától január 3-áig tart, a diákoknak és a pedagógusoknak – a többi munkavállalóhoz hasonlóan – előre le kell dolgozniuk 24-ét és 27-ét. Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi vezető elmondta: a két említett dátum nem része a téli szünet 5 hivatalos napjának.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– A gyerekek nem szeretik, hogy egy nappal hosszabb a hét, de nem morognak, teszik a dolgukat – mondta Bagitáné Szécsényi Mária, a mindszenti általános iskola igazgatója, aki szerint ezeket a szombatokat nem lehet „megúszni", mert beleszámítanak a kötelező tanítási napokba. Mindszenten 7-én oktatnak, 21-én tanításmentes munkanapot tartanak. Kiemelte: az ezeken a napokon dolgozó szülők biztos helyen tudhatják csemetéiket. Az idei téli szünet – az ünnepeket nem számítva – hivatalosan öt napból áll: december 23., 30. és 31., valamint január 2. és 3., összességében ez kéthetes pihenő a diákoknak. De ebből kettőt, akárcsak szüleik, két szombaton „ledolgoznak", 7-én szenteste napját, 21-én pedig 27-ét.

Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi tankerületi vezető elmondta: a Magyar Közlönyben az áll, a szünet előtti utolsó tanítási, illetve munkanap, december 21., és mivel az oktatási intézmények is munkahelyek, ehhez kell alkalmazkodniuk. A szóban forgó időszakban, december 23-ától január 6-áig december 24-e és 27-e nem piros betűs ünnep, nem hétvégére esik, illetve nem része a téli szünet már említett 5 hivatalos napjának, ezért ezt a kettőt a tanulóknak is ki kell váltani.

A szegedi Bonifert Domonkos általános iskola tanulói is rövid hétvégére számíthatnak. Fotó: Schmidt andrea
A szegedi Bonifert Domonkos általános iskola tanulói is rövid hétvégére számíthatnak. Fotó: Schmidt andrea

Közölte még: a szüneteket a tanév rendje határozza meg. Ez minden intézményre nézve kötelező, de az igazgatók 5–6 nap – attól függően, hogy általános vagy középiskoláról van szó – felett szabadon rendelkezhetnek, és tanítás nélküli munkanapként jelölhetik meg. Ezt nem lehet ad hoc kitalálni, az éves munkatervben előre rögzíteni kell. A szülők jelentős része az említett szombatokon dolgozik, így segítség, hogy tudják: jó helyen, az iskolában van csemetéjük – tette még hozzá.

A vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában vegyes megoldást alkalmaznak: 7-én rövidített órákat tartanak – így teljesítik a tanévre kötelező 180 tanítási napot –, 21-én pedagógus-továbbképzés lesz – mondta el érdeklődésünkre Forrainé Kószó Györgyi igazgató, aki szerint ez a szisztéma nem rossz, mert a „pluszmunkával" közel kéthetes pihenőt tölthetnek otthon a gyerekek. Juhászné Wolf Edit, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola vezetője arról számolt be, nem oktatnak a két hétvégi napon, az ünnepekkel kapcsolatos programokat szerveznek, lelkileg is ráhangolják tanulóikat a karácsonyra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új-Kishomok: Jövő nyáron kezdődhet a csatornázás

Megalakult a Kishomoki Csatornázási Csoport, amely az új-kishomoki városrészben koordinálja a várhatóan jövő nyáron induló szennyvízcsatornázást Vásárhelyen. Tovább olvasom