Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A díjazott mindszenti gazda is tüntetni készül

November 15-én azért fognak tüntetni a magyar sertéstenyésztők, hogy olyan feltételekkel indulhassanak a piaci versenyben, mint uniós társaik.
November 15-én azért fognak tüntetni a magyar sertéstenyésztők, hogy olyan feltételekkel indulhassanak a piaci versenyben, mint uniós társaik. A mindszenti Hevesi István – aki 2005-ben elnyerte Az év agrárvállalkozója miniszteri különdíjat – arról beszél, hogy idén jóval kevesebb pénzt kapnak jószágaikért, mint tavaly, a boltban azonban nem csökkent, hanem nőtt a hús ára.

A rendszerváltás előtt még évente 17 ezer hízót tudtak leadni a mindszenti gazdák, mára ez a szám mindössze ötezerre apadt. Nemcsak az állatok száma fogyott erőteljesen, hanem tönkrementek az egyéni gazdálkodók is. A kisvárosban ma összesen négy nagyobb gazdaságban foglalkoznak sertéstenyésztéssel. Az egyiket Hevesi István vezeti, aki 2005-ben elnyerte „Az év agrárgazdálkodója" elnevezésű miniszteri különdíjat.

– Hatalmas bajban van az ágazat, s mostanra más megoldás nem maradt, mint a tüntetés. Részt vettem az országos demonstrációt szervező megbeszélésen, ahol felvetődött: november 15-én lehet, hogy nemcsak a fővárosban, hanem több helyszínen is az utcára vonulunk – árulta el a mindszenti tenyésztő, aki a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének alelnöke is.

Hevesi István azonban kiemelte, hogy nem kormánybuktató és nem politikai tartalmú demonstrációra készülnek, hanem segítséget kérni mennek az utcára. Ugyanis azt szeretnék, ha a piaci versenyben ők is azonos feltételekkel indulnának, mint uniós társaik.

– Érdekes, hogy például a lengyel vagy a holland sertéshús pont annyi áron kerül be hazánkba, mint amennyiért mi is adjuk. Ausztriába pedig szinte nem tudtunk exportálni, mert az ottani kormány erősen védi a saját tenyésztőinek érdekeit. Ezenkívül pedig sorolhatnám még a különbségeket – folytatta a gazda.

Hozzátette: tavaly 350 forintot adtak a felvásárlók kilónként a magyar hízóért, az idén pedig száz forinttal kevesebbet. Viszont a multiknál nemhogy csökkent volna, hanem még emelkedett is a karaj vagy a comb ára. Szerinte az is problémát jelent, hogy még az unió más tagállamaiban három hónap a fagyasztott sertéshús eltarthatási ideje, addig nálunk ennek a kétszerese. Így két és fél hónap után nem megsemmisítik, hanem Magyarországon hozzák kereskedelmi forgalomba ezeket a húskészítményeket.

– Ezért nekem, illetve hozzám hasonlóan sok magyar sertéstenyésztőnek is, más piacok után kellett néznie. Így a mindszenti telepemen felhizlalt állatok – egy félegyházi vágóhídon keresztül – Koreába kerülnek. A kukoricán nevelt magyar sertés húsát jobban is kedvelik az ázsiaiak, mint a csokoládégyártás során visszamaradt kókuszreszelékkel vagy rákmaradványokkal etetett holland disznóét – tette hozzá végül Hevesi István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztosító elengedte Szakálasék tartozását

Hódmezővásárhely - Március végén égett ki Vásárhelyen a Csengettyű köz 10. egyik tizedik emeleti… Tovább olvasom