Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A diós karaj díjából berendezi a konyhát

Hódmezővásárhely - Lapjaink receptversenyén Fortuna Medvegyné Péter Erzsébetnek kedvezett. A vásárhelyi könyvelő a diós karaj receptjét küldte be szakácskönyvünkbe, az étel készítését húsz évvel ezelőtt egyik kolléganőjétől tanulta. Nyereménye: 500 ezer forintos ajándékutalvány, melyet háztartási gépek vásárlásával használhat fel.
Finom illatok csapták meg orrunkat, mikor beléptünk Medvegyné Péter Erzsébet vásárhelyi otthonába. A csöppnyi panelkonyhában épp kínai zöldséges pulyka készült. Receptversenyünk nyertese elárulta, elsősorban szárnyasokból készít finomságokat, de a sertéshús sem hiányozhat az asztaláról.

– Huszonöt éve kerültem a Gödöllő melletti Kartalról Vásárhelyre. Az ottani ízek még mindig hiányoznak, főleg édesanyám mákos gubája, illetve a rétesek. Sajnos a süteménysütéssel hadilábon állok. Legutóbb megpróbálkoztam vele: finom volt, de úgy kellett a tepsiből kanállal kienni – árulta el nevetve.

A könyvelőként dolgozó asszonytól megtudtuk, mikor férjhez ment, szinte nem is tudott főzni. Eleinte csak kísérletezgetett a különféle étkekkel, melyeket párja meglepően jól fogadott. Egyik első próbálkozása a gesztenyés karaj volt, mely annyira pocsékra sikeredett, hogy még a család kutyája sem ette meg.

Receptversenyünk győztese, Medvegyné Péter Erzsébet leginkább hétvégenként főz. Akkor egy fél napot is eltölt a konyhában. Fotó: Tésik Attila

– Hál' istennek idővel valahogy belejöttem a főzésbe. Az egészséges étkezés azonban nem a mi világunk. Mikor szójás brassóit tettem a férjem elé, csak a húst és a krumplit tűzte a villájára, a szójakockákat szépen körbesorakoztatta a tányérja szélén – folytatta gasztronómiai világuk jellemzését.

A diós karajt húsz évvel ezelőtt kóstolta meg először: az egyik céges bulira kolléganője azt sütött. Furcsának találta ugyan, hogy a diót és a ketchupot összehozták a húson. Beleharapva azonban fölséges íze van! Ezért ajánlja másoknak is, küldte el szakácskönyvünkbe a diós karaj receptjét.

A karácsonyi menü most nem lesz olyan gazdag, mivel napjainkban egyedül él. A diós karajt mindenképpen megcsinálja, mert egy szem unokájának, az ötéves Hannának ez az egyik kedvence. Szenteste azért töltött káposzta is szerepel majd az étlapon. Ezt itt tanulta meg elkészíteni, mert Kartalon nem volt divat, helyette székelykáposztát főztek.

Szakácskönyvünket még nem kapta meg Medvegyné Péter Erzsébet, de nagyon várja. Nyereményének szegedi átadásán csak belelapozott a kiadványba, s érdekes ételeket is látott benne. A versenyünkön nyert ajándékutalványát – úgy tervezi – húsvétra váltja be, mert gondolkodni kell, mit vegyenek belőle. Fotós lánya egy digitális fényképezőgépet szeretne, de az öreg tűzhelyet és a televíziót is le kellene már cserélni.

Olvasóink írták

  • 2. Mákosbejgli 2007. december 20. 20:48
    „Én is!”
  • 1. Almáspite 2007. december 20. 05:52
    „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kinyitott az Anno vendéglő

Hódmezővásárhely - Kétéves szünet után újra megnyílt az átalakított, felújított Anno vendéglő a… Tovább olvasom