Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A diploma mindkét fél érdeke

Hódmezővásárhely - Havi 100 ezer forint is lehet a különbség a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők bére között. Az önkormányzatoknak egyre több olyan feladatot kell ellátniuk, amelyekhez felsőfokú végzettség szükséges. A vásárhelyi városházán dolgozó 168 köztisztviselőből 115-nek van diplomája.
– Szerencsés egybeesés, hogy a törvényalkotók összeállította bértábla és a polgármesteri hivatal elvárásai egymásra találtak. Ugyanis olyan új feladatokat is el kell már látnunk, amelyekhez felsőfokú végzettség szükséges. A köztisztviselők szemszögéből nézve is érdemes diplomát szerezni, mert ezzel akár havi 100 ezer forint is lehet a különbség a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők bére között – mondta Korsós Ágnes vásárhelyi jegyző.

Ezért mindkét fél érdeke, hogy magasabb képzettséget szerezzenek a munkavállalók. A városházán 1999–2008-ig terjedő időszakban átlagosan 178 köztisztviselő dolgozott. A legtöbbet, 200-at 2000-ben alkalmaztak, a legkevesebbet, 168 főt pedig most foglalkoztatnak.

Míg 1999-ben 61 főnek volt diplomája, addig mostanra ez a szám 115-re nőtt. Munkájuk mellett tizenketten hamarosan elvégzik a főiskolát, illetve egyetemet, megszerezve első diplomájukat. A köztisztviselők közül öten pedig nemsokára átvehetik másoddiplomájukat. Huszonegy köztisztviselő rendelkezik kettő vagy annál több diplomával.

Hajdu Petra három hónapja dolgozik a városházán. Jogi és közigazgatási szakvizsgáját szeretné mihamarabb letenni. Fotó: Tésik Attila
Hajdu Petra három hónapja dolgozik a városházán. Jogi és közigazgatási
szakvizsgáját szeretné mihamarabb letenni. Fotó: Tésik Attila

– Az évek folyamán egyre több kolléga jutott arra a következtetésre, hogy nélkülözhetetlen munkája elvégzéséhez a magasabb szintű képzettség megszerzése. Ehhez számos esetben a hivatal is segítséget nyújt tanulmányi szerződés megkötésével – tette hozzá a jegyző.

A 24 esztendős Hajdu Petra szeptember elseje óta dolgozik a vásárhelyi városházán. Szegeden szerzett jogi diplomát, s szülővárosában talált magának állást. A jogi előadóként dolgozó hivatalnok elárulta, több helyre is beadta a jelentkezését, de nagyon örül annak, hogy helyben dolgozhat.

– Mindössze három hónapja vagyok itt, de jól érzem magam, hiszen nagyon jó csapat vesz körül. Már az egyetemen is az önkormányzati törvények és a közigazgatási eljárások érdekeltek a legjobban. Terveim között szerepel, hogy a szükséges gyakorlati idő leteltével jogi és közigazgatási szakvizsgát teszek – árulta el Hajdu Petra.

Bruttó átlagbér: közel 207 ezer

A már fent említett 1999-2008 közötti időszakban jelentősen nőtt a köztisztviselők bruttó átlagbére. Míg 1999-ben ez az összeg 60 ezer 442 forint volt, addig mostanra 206 ezer 465 forintra emelkedett, ami nagyjából nettó 122 ezer forintot jent. Vásárhely azonban jóval az átlag alatt van, hiszen hazánkban egy átlagos köztisztviselő bruttó 296 ezer forintot keres, a vásárhelyi átlag pedig tartalmazza azt a 20 százalékot is, amivel a közgyűlés a felsőfokú végzettséget díjazza. Hazánk költségvetési törvénye alapján a köztisztviselők illetményalapja 38 ezer 650 forint.

Olvasóink írták

 • 2. harcitomi 2008. november 28. 13:27
  „Szerintem az első összeg is bruttó bér.
  A köztisztviselők bérét Orbánék lökték felfelé, az illetményalap viszonylag magas emelésével.”
 • 1. piszkavas 2008. november 27. 15:54
  „"Míg 1999-ben ez az összeg 60 ezer 442 forint volt, addig mostanra 206 ezer 465 forintra emelkedett, ami nagyjából nettó 122 ezer forintot jent"

  Azért tegyük már hozzá, hogy az előbbi NETTÓ összeg, míg az utóbbi BRUTTÓ, ami kb. nettó 125 ezer Ft. Ez mindjárt nem 3,5 szeres fizetés, "csak" a duplája...
  Nem akarom azt gondolni, hogy a Vásárhelyi vezetés propagálta ezt a megtévesztő cikket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely kéri a Kozmutza-iskolát a megyétől

Hódmezővásárhely - Át akarja venni a Kozmutza-iskola fenntartását Vásárhely önkormányzata. A megyei… Tovább olvasom