Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A falu gazdája lett a falugazdász

Meglepett a győzelem, s egyelőre még furcsa ez a helyzet – mondta Székkutas első embere. Varga Sándor a falugazdász posztot hagyta ott a polgármesteri címért. Az 53 éves férfi eleinte nem akart indulni, de végül a helyi gazdálkodók meggyőzték.
Varga Sándor: Nem akarok politizálni, társadalmi megbízatásnak tekintem a polgármesterséget. Fotó: Karnok Csaba
Vásárhelyen, illetve a térségében a vasárnapi helyhatósági választás után – egy kivétellel – mindenhol maradt a korábbi polgármester. Egyedül a székkutasiak döntöttek úgy, hogy leváltják Vígh Viktort, aki nyolc évig irányította a települést. A falu első emberének Varga Sándort választották.

Az 1953-ban született férfi harmincegy esztendőt töltött a mezőgazdaságban. Friss diplomás mezőgazdasági üzemmérnökként először a vásárhelyi állami gazdaságban helyezkedett el, de dolgozott egy szegedi termelőszövetkezetben is.

Mielőtt polgármesternek választották volna, falugazdászként tevékenykedett nem csupán a szülőfalujában, hanem Maroslelén, Földeákon és Óföldeákon is. Két lánya és egy fia van, s élettársának két lányáról is gondoskodik.

– Eleinte meg sem fordult a fejemben, hogy induljak a választásokon. Falugazdászként nagyon jól éreztem magam, hiszen emberekkel foglalkozhattam. Segítettem nekik a különféle uniós támogatások megszerzésében, illetve a számos hivatalos okmány kitöltésében – kezdte a beszélgetést Varga Sándor.

Vígh Viktor munkanélküli

A korábbi polgármester, Vígh Viktor 1998 és 2006 között irányította Székkutast. A mostani választáson vereséget szenvedő vezető szerint elsősorban azért született ilyen eredményt, mert ő nem folytatott erős kampányt, inkább az előző négy év munkájára épített. Hozzátette: a háttérben családi probléma is van, ugyanis édesanyja nagybeteg, akit naponta felkeres. „Sok sikert kívánok az utódomnak, s úgy vélem, nehéz munka áll előtte. Az élet nem áll meg, én most jelenleg munkát keresek. A tanár végzettségemet, s az orosz nyelvtudásomat szeretném kihasználni, de ezenkívül más lehetőség is érdekel" – tette hozzá Vígh Viktor.

Mikor Kutasról elhelyezték, a helyi gazdák összefogtak, hogy visszakapják falugazdászukat. Eleinte csak azt akarták, hogy a régi posztján kerüljön vissza. Mikor erre nem volt lehetőség, akkor jött az ötletük: induljon polgármesterként.

– Nem akartam kötélnek állni. Hetekig, sőt hónapokig győzködtek. Még a lakásomon is járt egy küldöttségük, hogy rávegyenek. Végül elfogadtam, s függetlenként jelöltettem magam. Vasárnap este az eredményt látva nagyon meglepődtem, s most még furcsa ez az egész polgármesteresdi – folytatta.

Varga Sándor úgy véli, a polgármesterség társadalmi megbízatás, ezért nem akar politizálni. A kilencfős testületet hat független, illetve három fideszes képviselő alkotja. Szerinte a lényeg az összhang, illetve az együttműködés. Első tervei között szerepel, hogy régi lakossági kérés alapján áthelyeztessen néhány külterületi buszmegállót, iskolabuszt indítson, megoldják a házi beteggondozást, illetve a közelgő halottak napjáig rendbe tegyék a falu köztemetőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár helyzetértékelése

Szentesen és Makón újjá kell szervezni a Fideszt – mondta a választási eredmények ismeretében… Tovább olvasom