Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A falusi vendégszeretettel ismerkedtek a japán diákok - galériával

Székkutas - Gulyásleves, a Balaton, a vásárhelyi strand, a székkutasi palacsintasütés – sorolják élményeiket a japán diákok. A vásárhelyi önkormányzat által vendégül látott, Fukusimából és környékéről érkezett fiatalok vasárnap Székkutasra látogattak.
– Kovács akarsz lenni? – kérdezte Maczelka György székkutasi kovácsmester műhelyében vasárnap délután Miura Yuyatól, miután a japán fiú kipróbálta a patkókészítést. A diák 16 honfitársával Székkutason töltötte a napot. Megírtuk: hétfő óta Fukusimából, illetve környékéről 14–17 éves középiskolásokat lát vendégül a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

– Életemben először próbáltam ki a kovácsmesterséget. Nagyon tetszett, persze azért nem akarok kovács lenni – jegyezte meg Miura Yuya. Elárulta: nagyon ízlett neki a gulyásleves is, amit Székkutason kaptak ebédre. Náluk minden ételt egyszerre szolgálnak fel, csak a legdrágább éttermekben hozzák külön-külön a fogásokat, hasonlóan a magyar szokásokhoz – jegyezte meg a 17 éves fiatalember.

A kovácsmesterséget is kipróbálta Miura Yuya. Nem szeretné élete végéig ezt csinálni. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Több napot is szívesen eltöltene a Balatonnál – vette át a szót Watanabe Kyoka. A szintén 17 éves lányt leginkább a tihanyi apátság nyűgözte le, no meg a hattyúk. Annak külön örül, hogy bárhol jártak, a magyarok mindig barátságosan fogadták őket.

A székkutasi Piroska vendégházban, Kenéz Sándorék tanyáján az is kiderült: a japán diákok közül néhányan már a magyar nyelvvel próbálkoznak. „Köszönöm, polgármester, álljon meg!" – szólította meg Szél Istvánt az egyik fiú, akiről azt hallottuk, előszeretettel forgatja a japán–magyar szótárt. Egy másik fiú, Kondo Yusuke pedig szívesen visszatérne tanulni Magyarországra, de most fél évnél tovább nem maradna, mert segítenie kell a márciusi földrengés, a fukusimai atomkatasztrófa okozta károk helyreállításában. A hétvégén újabb rengés rázta meg a szigetországot.

Megérdemlik a kikapcsolódást

– Japánok Székkutason? Tudom, hogy a faluban is vendégül látják a Fukusimából érkezett diákokat – mondta egy helybeli férfi, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. – Sajnálatos katasztrófát éltek át, megérdemlik a kikapcsolódást – jegyezte meg. Egy másik székkutasi, Szuromi Edit nagyon szép gesztusnak tartja, hogy a vásárhelyi önkormányzat és a székkutasi is meghívta a katasztrófa sújtotta területről a diákokat.

Olvasóink írták

 • 7. hajosinas 2011. augusztus 04. 05:18
  „A kezdeményezésen túl , nekem a Japán lányok tetszenek.Persze azért megjegyzem,hogy a Magyar NŐKNÉL szebbek, sehol nincsenek a világon. :)”
 • 6. Gilberto 2011. augusztus 01. 07:21
  „Hala az egnek! Pezsgöt bontok. Tenyleg jo ez a kezdemenyezes. Es tölük nem is sajnalom.”
 • 5. Mignon 2011. július 31. 22:38
  „Az ilyen elkeseredett, es masokat elkeseritö hozzaszolasok miatt

  2011.augusztus 1., nulla oratol
  nincs többet "Mignon" hozzaszolas...

  Meguntam, belefaradtam, megutaltam.

  Több bosszussagot okoztak nekem hozzaszolasaim, mint örömet.
  Eleg volt.

  Sziasztok.

  EZ KOMOLY.”
 • 4. gyalogkakukk 2011. július 31. 22:21
  „Nagyon szép!!!! Ez csak a látszat!!!! A fény a pompa és a csillogás, a megkeresett vállalkozókról akiknél vendégül látják Őket viszont nyomott árakra kényszerítik őket. Legalább ilyen kezdeményezésnél fizetnék kia azokat az árakat ami pl az étlapon van stb......................”
 • 3. CID 2011. július 31. 21:12
  „2. Apátfalvi** 2011.07.31. 20:43
  Nekem is tetszik a kezdeményezés!

  Hová jut a világ, még neked is tetszik valami ;)

  Egyébként tényleg nagyon szimpatikus ötlet.”
 • 2. Apátfalvi** 2011. július 31. 20:43
  „Nekem is tetszik a kezdeményezés!”
 • 1. Mignon 2011. július 31. 19:38
  „A cikkhez tartozo fotogaleria barmelyik fotojat nezi az ember,
  ezeknek a japan diakoknak a mosolya

  öszinte, es belülröl jön...!!

  Nagyon jopofak a fiatalok!

  Tetszik a kezdemenyezes, a cikk es a fotok is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt biciklije, mindjárt kettőt is lopott magának

Egymás után két kerékpárt is ellopott szombaton egy 22 éves férfi Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom