Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A fantázia lesz az úr a vásárhelyi körforgalmakban

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi közgyűlés úgy határozott, a körforgalmakat szobrokkal, műalkotásokkal díszítik. A kiírásra húsz pályamű érkezett, ebből a szigorú zsűri hármat fogadott el, javasolt megvalósításra.
A helyieknek tetszik az ötlet, és tippjük is van arra, melyik mit ábrázol. Egy minősített hegesztő szerint Tuza László munkája leginkább laskagombára hasonlít.

A vásárhelyi önkormányzat tavaly írt ki pályázatot a hat körforgalmi csomópontba köztéri műalkotások tervezésére. Tizenegy művész húsz pályamunkát nyújtott be, amiket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus zsűrizett, és mint arról már beszámoltunk, hármat javasolt megvalósításra: a tabáni templom előtti körforgalomba Rományi László, a 47-es számú főút aluljáró előtti csomópontjához Pannonhalmi Zsuzsa, az Interspar elé Tuza László művét. Ezek nyárra elkészülhetnek. Kíváncsiak voltunk, a helyiek mit szólnak az ötlethez és a szobortervekhez.

– Tetszik, ezzel is hangulatosabb, karakteresebb lehet a város – fogalmazott Csende Katalin –, Vásárhely mindig is művészetpártolásáról és arról volt híres, hogy tisztelte, ápolta hagyományait. A körforgalmak szobrokkal való csinosítása ennek megnyilvánulása, és remélem, a jövőben is lesznek hasonló kezdeményezések. Az alkotások? Érdekesek, mindháromra letisztult formák jellemzők, bár azt nehéz lenne megmondani, mit ábrázolnak, a fantáziára van bízva.

– Remélem, a sofőrök figyelmét nem vonják el a művek, és nem okoznak baleseteket – aggódott Herke Zoltán minősített hegesztő –, bár ha betartják a közlekedési szabályokat, ez a veszély nem fenyeget. A körforgalom előtt kötelező lassítani. Tetszenek a tervek, Tuza Lászlóé a legszimpatikusabb, és remélem, nem sértem meg azzal, ha azt mondom, laskagombára emlékeztet. Az lenne a legjobb, ha mindegyik kerámiából készülne, ez az anyag a legjellemzőbb Vásárhelyre.

Itt fog állni a laskagomba. Az Interspar előtti körforgalmat Tuza László műve díszíti majd. Fotó: Tésik Attila
Itt fog állni a laskagomba. Az Interspar előtti körforgalmat Tuza László műve díszíti majd.
Fotó: Tésik Attila

– Nagyon jó az ötlet – mondta Mucsi Tamás, az ASA-HNKC ügyvezetője, és ebben egyetértett vele csemetéje, Mucsi Gábor is –, és úgy látom, a győztes pályaművek megfelelnek az elvárásoknak, minden oldalról élvezhetők, látványosak. Azt nem tudnám megfejteni, hogy mit ábrázolnak, de tetszenek.

– Jó gondolat, hogy a körforgalmakat csinosabbá teszik – vélekedett Radics Éva rokkantnyugdíjas –, de remélem, nem a régi rendszert idéző csúnya szobrokat helyeznek ki. Szépek – mondta, miután megmutattuk a három nyertes pályázatról készült fotót –, oszlopra, kancsóra, illetve kopjafára emlékeztetnek. De az a legfontosabb, hogy tetszetősek, és az idelátogatókban is kellemes emlékeket hagynak majd.

– Azt már megszoktuk, hogy virággal, zölddel teszik barátságosabbá a körforgalmi csomópontokat a városokban – közölte Hajtó Melinda, a Holdfény presszó pultosa –, de ez újszerű kezdeményezés, így még szebbek lehetnek. Dunántúli vagyok, és amikor hazamegyek, arrafelé sem találkozom hasonlóval. Vásárhely arculatát, művészetét tükrözik az alkotások. Hogy mit ábrázolnak? Nem tudom, nehéz kitalálni, egy ideig elmélkedni kell, mire rájön az ember. Az egyik talán egy csúcsíves templomra hasonlít.

– Jó ötlet, és tetszenek a nyertes művek, az újságban láttam őket – árulta el Dúl Gáborné. – Mivel körforgalomba kerülnek, az a legfontosabb, hogy minden oldalról mutassanak valamit, élvezhetők legyenek, ezek pedig szerintem ennek a kritériumnak megfelelnek. Rományi László alkotása kopjafára, Pannonhalmi Zsuzsáé a székely kapuk díszítésére emlékeztet.

– A középső (Tuza László műve, a szerk.) pedig olyan, mint három gomba – csivitelt közbe lánya, a 8 éves Dúl Georgina.

Olvasóink írták

 • 12. Minibusz 2008. április 08. 07:10
  „Senkit nem akarok megbántani, és kötözködni sem akarok, pusztán a véleményemet mondom.
  Szóval, nem tudom mekkora kiterjedésű (magasság, szélesség) szobrot akarnak, nem gond vezetési szempontból, ha a látótér egy igen fontos darabját "kitakarják"?
  Nem beszélve arról, hogy esetleg a vezetők figyelmét is elvonhatja a látvány. Szerintem ennyiből szerencsésebb, ha virágot ültetnek oda. Vagy akkor legyen egy fa. Mindegy mi takarja el a kilátást.
  Még egy apróság. Minden évben 1-2 új köztéri szobrot emelni????
  Ezt egy kicsit luxusnak tartom, de nekem mindegy, nem vagyok vásárhelyi.”
 • 11. Huha 2008. április 07. 13:21
  „Lázáron van mit fikázni. Én csak a folyamatos lehúzást nem bírom. Na jó, nem fikázlak tovább. :)”
 • 10. Ferevertele 2008. április 07. 13:20
  „KIsvárosi elmebetegség már megint a köbön!”
 • 9. Gábor1 2008. április 07. 12:25
  „Huha, te meg azért kötsz belém, mert AZT HISZED, hogy Lázárt fikázom, pedig nem (mindíg) :D”
 • 8. joy 2008. április 07. 10:38
  „vallauris


  Még szerencse, hogy a LNK-ben ott szerepel helyesen VALLAURIS neve!”
 • 7. Huha 2008. április 07. 10:38
  „Sokadik alkalom FossiL, hogy észrevegyem: a lényegre tapintottál. Megjegyzem nem fikáznám én Gábor1-et, ha nem MINDEN egyes hozzászólásában fikázna valamit. Pláne ilyen kérdésben, mint ez is.

  Csak azért fikázni mert Lázár csinálja...”
 • 6. joy 2008. április 07. 10:21
  „Dícséretes kezdeményezés!!!
  Merem remélni, hogy ezentúl minden körforgalomba -amelyik nem kőlencse- a virágok közé elültetnek 1-2 műalkotást.
  Jó lenne, ha HMVHely fölélesztenl a még nem is oly régen működő Majolikát, pártolná közmegrendeléseivel a vaáros egykori nagymúltú kerámia gyártását!

  Látogassanak el a vezetők Valauoris-ba, hogy megtekintsék, ott milyen jól prosperál a helyi kerámia művészet-ipar.
  /És s fúszergyártás-kereskedés.../


  http://www.hodmezovasarhely.hu/varosrol/testvervarosaink/vallauris.html
  Ez édes kevés!
  Hogyn élni, mit tenni, dolgozni, ezt kellene meglesni a délfranciáktól!”
 • 5. FossiL 2008. április 07. 10:11
  „Van aki a cikket fikázni jött, van aki a hozzászólókat...”
 • 4. Gábor1 2008. április 07. 09:12
  „Neked üldözési mániád van? Mi lenne ha nem velem foglalkoznál?

  Nem írtam semmi bántót, vagy kritikát, csupán a cikk címére reagáltam. Kár volt magadra venni teljesen alaptalanul.”
 • 3. Huha 2008. április 07. 08:10
  „Megint a fikázás. Teljesen tartalmatlanul. Most kiderült, hogy nem egy-két bennfentes volt meghallgatva, hanem 11 művész 20 pályamunkája (ha igaz, amit az újság ír), így csak ennyire futotta a beszólásokból. Na ez a primitívség. Gábor1 próbálj kicsit nagyvonalúbb lenni! Nem kötelező, csak tanács. Vannak dolgok, amik mellett tudni kéne elmenni. Vannak dolgok, amikre tudni kéne azt mondani, hogy "ez jó". Mert olyan nincs ám, hogy minden rossz. Ezt megfogadva sokkal autentikusabb leszel a környezetedben is. Hallgatni fognak rád, nemcsak legyinteni...”
 • 2. Gábor1 2008. április 07. 07:49
  „Majd mi is elfantáziálgatunk a körforgalmakban.”
 • 1. Pppp 2008. április 07. 07:08
  „Műszékely kapuk és laskagomba helyett talán mégis jobb ha élő zöld növények vannak mindenhol. Olcsóbb, egészségesebb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Plohn-képekről derült ki, kit ábrázolnak

Hódmezővásárhely - Két, korábban ismeretlen nevű 1948-as honvédet is felismertek a hozzátartozók Vásárhelyen, Plohn József legendás fotóinak kiállításán. Tovább olvasom