Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A fekete fátyol hozta el a boldogságot

Hódmezővásárhely - A 35 magyarországi domonkos rendi nővér közül hatan élnek a Rózsafüzér Királynője ház szerzeteseként a hódmezővásárhelyi Károlyi-házban.
Vásárhelyen a Károlyi-ház békés csendjében 2005 óta élnek ismét szerzetesnők, akkor öt nővér költözött be a házba. A közösség legrégebbi tagja Ármella nővér, aki tősgyökeres vásárhelyiként „főszakácsnak" is számít a nővéreknél: az 1978-ban fogadalmat tett nővér nagymamájától tanult hagyományos vásárhelyi ízekkel tálalja a hétvégi ebédet, társai alig várják, hogy rákerüljön a sor. Hétköznap nincs idő főzésre, „hozatják" az ebédet.

A vásárghelyi domonkos rendi nővérek.
A vásárghelyi domonkos rendi nővérek.

Jelöltségtől az örökfogadalomig

A 13. században a spanyol származású pap, Domonkos többek között egy női kolostort alapított, az ő utódaik ma a szemlélődő domonkos apácák, akik nem külső tevékenységgel, hanem főként imáikkal segítik a rend küldetését. Ezen ág tagja volt Árpád-házi Szent Margit is. Hivatalosan az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja a neve a hazai, apostolkodó domonkos nővérek közösségének. Az egy év jelöltség és két év novíciátus után négy évig évente tesznek fogadalmat a nővérek, majd legutoljára az örökfogadalmat. 

Kerékpárral munkába, kerékpárral kikapcsolódni


A reggeli zsolozsma, szentmise és szentségimádás után Filoména, Marianna, Anna és Lujza nővér biciklire pattan és iskolákba, óvodákba indul hittanórákat tartani. Ármella nővér Biblia- és ifjúsági csoportot vezet, hittant oktat a Károlyi-házban. Ő és a többi nővér ezen felül szentségekre felkészítő tanfolyamokat, különféle korosztályú hittancsoportokat, lelki délutánokat tartanak, önismeretei csoportot vezetnek, ismeretterjesztő előadásokat szerveznek. Nyaranta hittantáborokat és lelkigyakorlatokat vezetnek. Pontos időbeosztás szerint élnek, miközben mindent megosztanak egymással: lelki élményeket, örömöket, szomorúságokat, nehézségeket, ételt, keresetet, nyugdíjat. Számlákat fizetnek és csak arra költenek, amire feltétlenül szükségük van.

A rendbe jelentkezők csaknem fele az örökfogadalom-tétel előtt elhagyja a közösséget. Ennek több oka lehet: van, hogy maga jön rá, hogy mégsem ez az útja, van, hogy az elöljárók és a közösség látja úgy, hogy nem ez az élet íródott meg a jelentkező számára. Pedig szükség lenne több nővérre.

Kell egy jel

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Ármella nővér, aki – édesapja ellenkezése ellenére - érettségi után lépett a rendbe, amikor a feloszlatás miatt haza küldték, elhatározta, hogy bármi történik is, kitart eredeti döntése mellett, és hű marad szerzetesi hivatásához. Filoména nővér1994-ben lépett a domonkosok közé. A vásárhelyi Lujza nővér 1990-ben egyetemistaként, a vonaton ülve érezte meg egyértelműen, hogy szerzetességre hívja Isten, bár már kislányként rendszeresen járt a Szent István templomba. A budapesti Dóra nővér egy 1978-as zarándoklaton szólíttatott meg, noha előtte csak „vasárnapi" katolikus volt. Ha meghívást kap az ember, utána megváltozik az élete: nem tud úgy élni, mint előtte, ezért is kapnak a rendi ruhával együtt a nővérek új, szerzetesi nevet. Új név, új élet. Marianna nővér, aki 1998-ban lépett be a rendbe, sülysápi gyökerekkel bír. Olykor hazalátogat a családjához, de egy hét otthonlét után már hiányzik neki a „rendes" élet. A kárpátaljai Anna nővér a legújabb tagja a közösségnek. Három hónapja él Vásárhelyen. Az óvodai hitoktatásba kapcsolódott be.

Mindannyian azt gondolják, szerzetesként teljesebb életet élnek. Megérzi az ember, melyik utat kell járnia, ha nem követi a jeleket, nem hallgat a belső hangra, nem lesz boldog - mondják.

Mit szól a külvilág?

Titokban léptek be a rendbe

Az 1868 óta Magyarországon, 1903 óta Vásárhelyen is működő, majd 1950-ben országosan feloszlatott közösség néhány tagja az illegalitás éveiben is maguk köré gyűjtötte, segítette azokat, akikben a szerzetesi hivatást felfedezni vélték. Így titokban többen is beléptek a Kongregációba és letették a fogadalmakat. Közülük kerültek ki azok, akik 1991-ben, az újrainduláskor a közös életre ismét vállalkozó néhány idős nővérrel együtt - összesen tízen - létrehozták az első új közösséget Szombathelyen. Ma Kőszegen, Hódmezővásárhelyen, Budakeszin és az ukrajnai Ungváron élnek magyar domonkos rendi nővérek.

 
Nem csak a választott név szimbolizálja az új életformát, hanem az öltözék is. A habitus – fehér tunika bőrövvel, rószafüzérrel és skapuláréval (vállruha) – mellett a fátyol is ismertetőjelük: a fehér szín azt jelzi, hogy a nővér még „újonc" vagyis novícia, fekete fátyolt a már fogadalmat tett nővérek viselnek. Az apostoli munkához és a liturgiához mindig a rendi öltözetet hordják, de például bevásárláshoz, házimunkához, utazáshoz nem.

A csornai származású Filoména nővér szerint az iskolai hittanra járó gyermekek nyitottak a hit kérdéseire. A fiatalok bizalmukba fogadják a nővéreket, igénylik a beszélgetéseket. Lujza nővér szerint előrelépés az is, hogy az ízléses külcsínről beszélgetve az iskolás lányok fokozatosan elhagyják a divat túlzásait, és természetes szépségükkel sokkal csinosabbak lesznek.

Valamit valamiért

A nővérek sok mindenről lemondtak: házasságról, családról, saját gyermekekről. De azt mondják jobb „üzletet" kötöttek így. Ily módon teljes az életük: Istennel és Istenről beszélni. A beérkezettség érzését, hogy jó helyen vannak, jó úton járnak, jó felé tartanak - semmivel sem cserélnék fel. Fontosnak tartják a gyermekeket és fiatalokat megtanítani az imádságra, a tisztaszívűségre, az áldozathozatalra, a bocsánatkérésre, a megbocsátásra, a türelmességre, a hűségre.

Olvasóink írták

  • 2. nie 2013. április 19. 08:15
    „Kívánom a nővéreknek éljenek nagyon sokáig, ebben a lelki békében, amiben most vannak. Isten áldja őket és őrizze meg őket sok ember örömére, épülésére.
    Köszönöm a cikket az újságírónak.”
  • 1. Beroesz 2013. április 18. 11:22
    „Nagyon jó cikk, látószöget növelő írás.

    Mostantól nem ellenzem a szingliket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soá áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

Egyik óráról a másikra megváltozott minden, elhurcolták például egy falu egyharmadát – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Tovább olvasom