Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

A fiatalok rendszerváltása Vásárhelyen

1989 az akkori fiatalok szemével címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést a hódmezővásárhelyi Emlékpontban csütörtökön délelőtt 11 órától a 20 évvel ezelőtt végzős diákok mai kortársaiknak.
Ez a rendhagyó tanóra az országosan egyedülálló Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat részét képezi, melyet immár hagyományosan október 23-ához kapcsolódóan rendeznek a vásárhelyi közgyűjteményben. A diákoknak szóló különleges tanórákon az 1956-os forradalom és szabadságharc mellett az 1989-es rendszerváltó esztendő felidézését tűzték ki célul az Emlékpont munkatársai.

Hogyan élték meg 1989 felemelő pillanatait az akkor 18-20 éves fiatalok? A „rendszerváltó diákokat" Berecz János önkormányzati képviselő, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára, Túri Csaba, a Kagylóhéj Családsegítő Szolgálat szakmai vezetője, aki részt vett 1989 őszén a városházi vöröscsillag eltávolításában. A beszélgetést Gál László az Emlékpont történésze vezeti, aki maga is bethlenes diák volt és 1988-ban érettségizett.

A mai diákok megtudhatják, milyen volt az iskolarendszer két évtizeddel ezelőtt, hogyan zajlott akkor az érettségire való felkészülés, miként lehetett bejutni a felsőoktatási intézményekbe? Külön érdekesség, hogyan oktatták akkoriban 1956 történéseit, miként viszonyult az abban az időben rendkívül kényes – helyesebben tiltott – témához a Bethlen Gimnázium tanári kara.

A beszélgetés résztvevői által megelevenednek a vicces és humoros iskolai sztorik, valamint az is kiderül, hogy akkor is legfőként a szórakozás érdekelte a diákokat, a tanulás mellett. Igazi retro-hangulatról is gondoskodnak a szervezők, az egykori mozik, kedvenc filmek, együttesek, zenék és diszkók felidézésével - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsenek pedellusi lakások az iskolákban

Csongrád megyében az általunk megkérdezett iskolák többségében megszűntek a pedellusi lakások. Tovább olvasom