Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

A fiatalokra számít a vásárhelyi önkormányzat

Hódmezővásárhelyen mintegy húszezer aktív ember él – és harmincezer kiskorú, illetve idős. A tegnapi közgyűlésen elgondolkodtató adatokat ismertek meg a képviselők, kiderült, mi mindent tesz és tervez a város azért, hogy tompítsa a népességcsökkenés következményeit.
A város demográfiai helyzetéről és várható jövőjéről szóló beszámolóhoz majdnem mindegyik képviselőnek volt mondanivalója. A Makó András irodavezető által készített anyagból kiderült, hogy Hódmezővásárhely népessége – ha az országos átlagnál kisebb mértékben is, de – 1980 óta folyamatosan csökken. Abban az esztendőben a városban még 54 ezer 468-an éltek, mára ez a szám 47 ezer 632-re változott. Jelenleg alig 20 ezer a gazdaságilag aktív, míg majd 30 ezer az eltartott – kiskorú, idős –, azaz, a városlakók 40 százaléka tartja el a lakosság 60 százalékát.

A vitában többen hangot adtak aggodalmuknak. Elhangzott, Vásárhely tesz is azért, hogy ellensúlyozza ezt a fejlett világra jellemző folyamatot, a népességfogyást. A célt, miszerint maradjanak helyben, s telepedjenek meg a városban a 35 évesnél fiatalabbak, több eszközzel is próbálják elérni.

A város komoly önerőből tett erőfeszítései közé tartozik, hogy eddig 120 telket ítéltek oda fiatal házaspároknak, tavaly óta adnak át bébikötvényt, melyet eddig 458 kisgyerek kapott meg, az ösztöndíjak, az Arany János tehetséggondozó program is ezt a célt szolgálja. Szintén a város megtartó erejét növeli az az 500-500 ezer forint, mellyel a város az új munkahelyek teremtését támogatja.

Lázár János polgármester hangsúlyozta, véleménye szerint a gyermekvállalási kedvet nem csak a család gazdasági helyzete, de a lakott környezetben meglévő közhangulat is befolyásolja. Azaz, a városnak a gyermekszám gyarapítása érdekében munkahelyek biztosítása és a lakhatás mellett még vonzóbb lakókörnyezetté is kell válnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhely, a virágos város

Vásárhely tavaszra kivirágzik: a parkokban üdítően zöld a fű, színesek a virágágyások. És még csak… Tovább olvasom