Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

A fogyasztóvédők több mint 20 milliós bírságot róttak ki

Csongrád megyében június közepe óta több mint húszmillió forint pénzbírságot szabtak ki a fogyasztóvédők a vendéglátóhelyekre, de nem mondják meg, kiket büntettek meg.
Június 11-étől augusztus 31-éig fokozottan ellenőrzi a vendéglátóhelyeket a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. Horváth Zsuzsanna regionális igazgató tájékoztatása szerint a dél-alföldi régióban, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében ellenőrzött vendéglátóhelyek, üzletek 98 százalékában találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságot. Tapasztalata szerint a bírságoknak nincs visszatartó ereje, pedig ezen a nyáron már közel ezer esetben szabtak ki büntetést, megközelítőleg 60 millió forint értékben. Ebből Csongrád megyére 20-28 millió forint jutott.

Horváth hangsúlyozta: nem mondhatják meg, hogy mely vendéglátóegységekben jártak, melyeket marasztalták el, büntették meg és mekkora összegre. A legnagyobb büntetési tétel 1 millió 800 ezer forintos minőségvédelmi és 600 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírság volt a régióban.

A regionális igazgató tájékoztatása szerint Vásárhelyen június közepe óta huszonöt-harminc helyen – éttermekben, cukrászdákban, büfékben – jártak a munkatársai. Elmondta, tipikus bakikkal találkoztak az ellenőrök: nem volt panaszkönyv, nem tájékoztatták előzetesen a vendégeket az árakról, lejárt szavatosságú árut próbáltak eladni, a süteményeket nem kellő hőfokon tárolták.

Visszatérő probléma az is, hogy a szórakozóhelyeken fiatalkorúakat is kiszolgálnak dohányáruval és szeszes itallal. A szülők sokat panaszkodnak erre. Ezt úgy kontrollálják, hogy szülői és iskolai engedéllyel kötnek szerződést a fiatalokkal, akik próbavásárlások során alkoholt és cigit kérnek. Szükség esetén az őket elkísérő fogyasztóvédelmi felügyelők intézkednek, az eset súlyosságától függően a boltot, üzletet ideiglenesen be is zárathatják.

Vásárhelyen tizenkét esetből tíznél tapasztaltak ilyen szabálytalanságot. Igaz, nem könnyű rajtakapni az üzemeltetőket, az ellenőröket ugyanis általában megelőzi a hírük, felkészülnek a fogadásukra, és komolyabb hiányosságot, kirívó hibát nem találnak. A számlaadással azonban sok esetben gondok voltak. A miniszterelnök ezért is hirdette meg az ügyben a nulla tolerancia elvét.

– A közeljövőben valószínűleg minden esetben súlyosabbak lesznek a büntetések. Erre a fogyasztók érdekében szükség van, szeretnénk minimálisra csökkenteni, minél inkább visszaszorítani az őket megkárosító visszaéléseket – mondta Horváth Zsuzsanna.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánydöntésre várnak Vásárhelyen

Nem csupán a vásárhelyi helyőrségi klub, de más civil szervezetek is szívesen költöznének a kiürült… Tovább olvasom