Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A gazda meghalt, kutyái élni próbálnak

Hódmezővásárhely - A már régen elhunyt tulajdonos egykori gondviselője, valamint a jóérzésű szomszédok etetik azokat a kutyákat, amelyek magányosan élnek egy üres új-kishomoki portán.
A törvény szerint a rendőrségen kell bejelenteni, ha valaki úgy véli, ellátatlanok az állatok egy magánterületen. A vásárhelyi állatvédők már több esetben mentettek meg magára hagyott kutyát, macskát.

A vásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület tagjait nemcsak akkor hívják, ha utcán kóborló kutyát vagy macskát látnak, hanem akkor is, ha egy-egy portán, tanyán azt veszik észre, az ott élő jószágokat régóta nem gondozza senki.

Új-Kishomokon, a Fári utca egyik ingatlanán látszik, hogy évek óta senki sem lakja, viszont kutyák élnek a körbekerített területen. Saja Mária
koordinátortól megtudtuk, hogy itt egykoron egy idős asszony élt, aki nagyon szerette az állatokat. Több mint tíz kutyája és macskája volt. A néni halála óta egykori gondviselője eteti, itatja mind a mai napig azt a néhány ebet, amely megmaradt.

Saja Mária kishomoki külterületi koordinátor a gazda nélkül maradt kutyáknál. Fotó: Frank Yvette
Saja Mária kishomoki külterületi koordinátor a gazda nélkül maradt kutyáknál. Fotó: Frank Yvette

A kutyáknak a környéken élők is adnak alkalmanként enni és inni, mert úgy veszik észre, éheznek. Nemrég valamelyik négylábú átjutott a szomszédba, ahol kacsákat, tyúkokat fojtott le, és egy részüket meg is ette.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon mit lehet tenni abban az esetben, ha lezárt és lakatlan magánterületen úgy élnek állatok, hogy rendszeresen nem gondozzák őket?

A kiszáradás a legveszélyesebb

Abban az esetben, ha valaki elhagyott állatot talál, értesítse a rendőrséget, illetve az állatvédőket. Amíg meg nem érkezik a segítség, az a legfontosabb, hogy vizet kapjon a szerencsétlen jószág. Ugyanis a kiszáradás sokkal hamarabb veszélyezteti az állat életét, mint az éhség.

– A rendőrségen kell bejelentést tenni ismeretlen tettes ellen, állatkínzás ügyében. Ezt követően a rendőrök lefoglalják az állatokat. A kutyákat, macskákat menhelyeken, a haszonállatokat pedig többnyire segítőkész gazdáknál helyezik el. A jószágokat addig nem lehet értékesíteni, amíg zajlik az eljárás – halljuk Dömötör Júliától, az állatvédő egyesület elnökétől.

Az állatvédők egyedül nem mehetnek be a gazdátlanul maradt jószágokért, hanem minden esetben rendőri segítséget kérnek. Csongrád megye első állatkínzási pere is a konrádosokhoz kapcsolódik. Még 2004-ben egy elhagyott székkutasi tanyán két kutyát találtak. Sajnos az egyik éhen halt, de társát, Sanyit, a fehér kant sikerült kimenteni az otthonául szolgáló, kimustrált Trabant alól. A hanyag gazdát feljelentették, a vásárhelyi bíróság első fokon hetvenezer forint pénzbírsággal sújtotta.

Olvasóink írták

  • 2. egyszeru polgar 2008. július 21. 21:26
    „Valoszinuleg ezek az allatok mar nem fiatalok. Adaptalasuk szinte elkepzelhetetlen. Elaltatni oket, ha nem feltetlen szukseges, nem szabad szerintem. Talan a gondozojuk segitese, tamogatasa lehetne megoldas. Ebben az esetben valoszinuleg rendszeresen kapnanak elegendo etelt es vizet.”
  • 1. Írástudatlan. 2008. július 21. 11:10
    „Minden elismerésem az állatvédőké!Ő nálluk talán nincs is lelkiismeretesebb ember.Még néhány embernél is emberségesebbek!Főleg ha allatkínzókról van szó.Ezek az úgy nevezett emberek akik kínozzák a vétlen kis jószágokat azokellen bizony sokkal keményebb eszközökkel kellene fellépni a hatóságoknak.Nem pénzbüntetéssel mert annak mint láthatjuk nincs visszatartó erje.Megkellene talán próbálkozni a végrehajtható többéves bőrtönbüntetéssel.De ez úgy látszik itt Magyarórszágon még egy jódarabig nem lessz így a lelkiismeretlen állatkinzók fólytathatják az úgy nevezett kedvenc hibbijukat és továbbra is marad hogy talán bőrtönbüntetést kellene adni az állatok kinzásáért.Nagyon salnálom hogy ilyen érzéketlen kórmányunk van!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két baleset is történt a 47-esen, Vásárhely közelében

Hódmezővásárhely - Hatan sérültek meg egy balesetben, amely pénteken nem sokkal éjfél előtt történt… Tovább olvasom