Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A gazdák tévednek, nem lettünk az EU mirelitáru gyűjtőhelye

Hódmezővásárhely - Nálunk hat hónapig, Unió-szerte három hónapig lehet fagyasztott húst tárolni; ami ott már nem tartható tovább, ide hozzák, olcsón – így tudták a tüntetésre készülő sertéstartók. Utánajártunk: ez már nem így van.
A gazdák szerint azért a versenyben még mindig hátrányban vannak a lengyelekkel szemben. Lehet, de mi a vásárhelyi üzletekben csak magyar disznóhússal találkoztunk.

Többen úgy tartják – köztük Csongrád megyei sertéstenyésztők is – hogy Magyarországon jelenleg hat, más uniós tagállamokban viszont csak három hónap a fagyasztott sertéshús szavatossági ideje. Ez pedig azt eredményezi, hogy ide hozzák a kint már kereskedelmi forgalomból kivonandó, minőség- és értékcsökkent húst. Ez a dilemma tényleg foglalkoztatja az állattartásból élő embereket, egy Európai Unióval kapcsolatos honlapon is olvasható egy ezzel kapcsolatos kérdés. A www.euvonal.hu oldalon többen is megkérdezték ezt, illetve emiatt hívták a 06-80/38-2004-es uniós zöldszámot.

Szegeden is a hazai a divat

A szegedi Mars téri piacon a húsosok kisebb hazai vágóhidakról szerzik be a disznóhúst. A Tesco is alapvetően hazai beszállítóktól vásárol sertéshúst – tájékoztatott Bogár Éva, Tesco-Global Áruházak Zrt. médiakapcsolatok specialistája. – Olyanoktól például, mint Kapuvár, Kometa, Debrecen, Pick, Magyar Hús. Havonta egy-két akcióhoz – a mennyiség biztosítása miatt – vesznek importot. Így a havi forgalmuknak csupán elenyésző hányada származik külföldi forrásból.

A weblap válaszából kiderül, hogy az unió előírásai között nincs olyan kitétel, mely a fagyasztott húsok szavatossági idejét szabályozza. Így egyik tagállamban sincs kikötve, meddig is lehet kereskedelmi forgalomba hozni a húst.

– A minőség megőrzési időtartam megállapítása a gyártó feladata – de egyben felelőssége is. A fagyasztás évét és hónapját fel kell rajta tüntetni. Az eltarthatósági időt viszont jogszabály nem határozza meg – erősítette meg az internetes oldalon olvasható információt dr. Faragó Katalin, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának élelmiszer-biztonsági osztályvezetője.

Az importált húst a hazai és a nemzetközi előírásoknak megfelelően állat-egészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie, melyet a feladó ország által meghatalmazott hatósági állatorvos igazol. Így többek között biztosított a termék származásának igazolása és azonosítása, ki lehet deríteni, ha baj van, hogy honnan jött az áru.

– Amikor beléptünk az Unióba, még fennállt a hat és a három hónap, azóta viszont jogharmonizáció történt. Ennek ellenére azért igen nagy konkurenciát jelent nekünk a holland vagy a lengyel hús – vélte Hevesi István mindszenti sertéstartó.

Az általunk felkeresett boltokban friss és hazai húst találtunk. Fotó: Tésik Attila

A férfi szerint a probléma forrása az, hogy az említett két országból érkező sertéshús ára megegyezik a magyaréval. A mindszenti gazda nem érti, hogy lehetséges ez, mikor több száz kilométert is megtesznek a kamionok a lengyel vagy a holland állatokkal.

Hozzátette: a magyar sertéstartók semmi mást nem akarnak, mint egyenlő versenyfeltételeket a többiekkel, mert ami most van, az nem az.

Csak magyart találtunk

Próbaképpen bementünk néhány nagyobb vásárhelyi élelmiszerboltba, illetve hentesüzletbe, hogy megtudakoljuk, honnan származó sertéshúst árusítanak. Az eredmény egységes volt: kizárólag csak hazai tenyésztőktől származó terméket forgalmaznak. A Spar és a Match hűtőpultjain lévő előrecsomagolt húsokon nemcsak a gyártó és az eltarthatósági idő szerepelt, hanem az is, hogy kiváló magyar áruról van szó.

Olvasóink írták

 • 8. egy agráros 2007. december 05. 09:43
  „Kedves Almáspite! Van egy mondás: "Ha a paraszt nem szarik, az úr nem eszik". Ezen érdemes elgondolkodni. Annó, amikor még földbirtokosok voltak, akkor már azok is tartottak parasztokat, hogy termeljen neki. Mert ha nem lett volna paraszt, az ÚR éhen halt volna, mert az ÚR nem ment volna ki se szántani, se betekarítani, se a sertés alól kiszedni a trágyát. A magyar mezőgazdaság szép és dicső múltra tekint vissza, csak az a baj, hogy a köztudatban a parasztokat lehülyézik. De ha neked jó az "olcsó" külföldi termék, akkor lelked rajta. De ne csodálkozz ha majd az orvosnál ülve nem győzik a különféle bajaidat kikezelni, amit a rossz minőségű ételek okoztak. Én meg eszem a hazait és gyűjtök neked az orvosi kezelésekre.”
 • 7. Bagíra 2007. december 01. 19:32
  „Kedves Almáspite!
  Igazad van!! Már megint azok a büdös, zsírosparasztok, ahogy apukád mesélte, csak utána éhen akartatok dögleni mert nem volt mit enni. Most is, nem elég, hogy a traktoron pöffeszkednek, még meg is akarnak élni belőle a szemetek. Egyed csak nyugodtan a külföldi hormonnal ivartalanított tápos röfi olcsó husíját, igaz, hogy döghúsminőségű DE ÓCSÓ!!! Ja, hogy az ára jövőre elindul az ég felé? Ez már a te bajod, mint atyádé annó”
 • 6. B.Gábor 2007. november 30. 15:32
  „Hát jóétvágyat kedves almáspite.
  A külföldi olcsóbb??? Csak amíg a "hőbörgő hülye paraszt "csinálja.Ha már nem , meg lehet majd nézni az árát.
  Jobb minőségű??? Azt hiszem ezt a magyar gazdák "nevében" kikérhetem magamnak. Egészen biztosan minden nyugati állam a legjobb minőségű áruját adja nekünk ilyen olcsón ugye? Mert olyan hülye mi?
  De igaza van kedves külföldi almából származó pite , az egészségügyet támogatni kell ,mert oda fog járni kezelésre a remek olcsó külföldi áru elfogyasztása után.
  Az javaslom Önnek, hogy csak maradjon a panelházában és egye ezeket a fincsi falatokat!
  Jobbulást előre is.”
 • 5. Almáspite 2007. november 29. 21:55
  „Hamár a külföldről jövő hús olcsóbb és jobb minőségű, akkor kár eröltetni a sertéstartást pláne úgy, hogy milliárdos támogatásokat osztanak szét amin nem a disznók hanem egyes gazdák zsírosodnak.
  Megszokhattuk már, ha a termés sok az a baj, ha kevés az a baj.A parasztok mindig hőbörögnek. Nem kötelező azt csinálni!
  Vegyük meg az olcsóbb és jobb húst, ezáltal az Állam zsebében marad az állami támogatás összege amit az egészségügyre lehetne költeni.”
 • 4. B.Gábor 2007. november 28. 14:14
  „Látszik egy kaptafára épül ez a "bulvárlap" , már a Bátyi kollégája is nagy tudásról és tájékozottságról tett bizonyságot , úgy látszik vannak követői. Csak így tovább , biztosan van még magyar ember aki nem utálja a magyar árut. De ha tudják így folytatni nem sokáig! Jó étvágyat a szeméthez.
  B.Gábor”
 • 3. ditti 2007. november 27. 17:53
  „Kuklai!
  Torgyán idejében (ami 5 éve volt) egy kiló sertéshús felvásárlási ára 300 Ft volt. Ma tudod mennyi? 130 FT!!!! Menj be egy boltba és nézd meg mennyi az eladási ára! Több mint 1000 Ft!
  Akkor ki vert itt szét és mit?
  Nem védeni akarom de ő tett valamit a hazai piac védelméért, nem hagyta vergődni a termelőket, legalább próbált cselekedni nem úgy mint most!!
  A világszínvonalú magyar mezőgazdaság akkor hullott szét amikor a kommunisták elvették a kulákoktól mindenüket. Akkor volt utoljára igazi mezőgazdaság! Utánna a TSZ-ek az elvett vagyonokból gyarapították az elvtársak vagyonát és elherdáltak mindent!!!”
 • 2. Kuklai 2007. november 27. 17:48
  „Pick, Délhús, Zalahús, Hungerit, hogy csak néhány példát említsek. Mik ezek, ha nem magyar cégek. Dea magyar gazdák harcoljanak, és szövetkezzenek, fogjanak össze a termelés érdekében. Amit Torgyán szétvert, az a világszínvonalú magyra mezőgazdasá volt, nem a "zöldbárók" hatalma.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 27. 16:17
  „Ki tudja mit csomagolnak be a zacskókba? A nagy multik mindent behoznak, azt esszük, abból ruházkodunk, amit ott kinn már nem tudnak eladni? A magyar árut és a magyar kultúrát kellene terjeszteni, dehát nincs is gyárunk, piacunk. A gazdák csak harcoljanak, magyar embernek, magyar hús kell és magyar tojás, magyar csümölcs. Minek hoznak be mndent, ezzel nem a Magyar hazát segítik, hanem megyünk ebbe is tönkre teljesen.
  A megasztárok/?/ is csak angolul tudják magukat eladni, saját hazájukban? A külföldöt reklámozzuk minden téren, ingyen!
  Én azt hiszem el, amit látok, mert ebben az országban "fejétől büdösödik a hal", ahogy a nagy humorista annakidején mondta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem járt a költségtérítés - Zsótér fellebbez az ítélet ellen

Mindszent - A munkaügyi bíróság nem jogerős döntése szerint Zsótér István polgármesternek vissza kell fizetnie azt a valamivel több mint 230 ezer forint költségtérítést, melyet betegsége idején vett fel. Zsótér fellebbez az ügyben. Tovább olvasom