Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A gazdátlan kiáltvány esete

„Hamarosan végleg idegen bank kezébe kerül a városunk!" – hirdeti egy új vásárhelyi röplap. A szóróanyagon aláírás gyanánt a már jól ismert név szerepel: Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Köre. Ám a szerzők nem ugyanazok lehetnek, akik tavasszal a szocialista kormányt bírálták ezen a néven, szalagtranszparenseken. Ez a röplap ugyanis Lázár János polgármestert kritizálja, amiért hitelt vesz föl az önkormányzat.
Kollégánk postaládájába is jutott a szórólapból. Illusztráció: Tésik Attila
„Hamarosan végleg idegen bank kezébe kerül a városunk! A bank jóváhagyása nélkül a város semmiben sem dönthet! Ahhoz, hogy Lázár János hitelt kapjon tőlük, a bank feltételeit kell teljesítenie" – olvasható többek között azokon az A4-es lapokon, melyeket szerdán késő délután dobtak be több vásárhelyi postaládába. A lap alján apró betűvel a Hódmezővásárhelyi Fiatalok Baráti Körének neve szerepel. Ezt a szervezetet még a tavaszi választási kampány idején Vásárhely-szerte megjelent óriásmolinók kapcsán ismerhettük meg. Ilyen szervezet nincs, a nevet viszont valószínűleg többen is használják: a „baráti kör" tavasszal az MSZP-t és az SZDSZ-t akarta lejáratni molinóin, most a fideszes polgármestert vette célba.

Korom András kollégánk szerda késő délután a lakásában hallotta, hogy a szomszédjához fölcsöngetett valaki. Az illető azt mondta, Andrásnak hozott egy személyre szóló üzenetet, de az ő csöngője nem jó, így kérte a szomszédot, engedje be a házba. András ekkor lement az előtérbe, ahol Bacsa Péterrel találkozott, a kezében egy halom A4-es lapot látott. Kollégánk előbb kérte tőle a neki szóló üzenetet, mire azt a választ kapta, hogy sajnos az otthon maradt. Erre egy lapot akart kérni, de azt mondta neki Bacsa, hogy ezek személyre szóló üzenetek, így nem adhat belőle. András később visszament a postaládájához, ahonnan kivette a város hitelfelvételét bíráló szóróanyagot.

Hernádi a tartalommal egyetért

– A szórólaphoz semmi közünk, mert mi minden kiadványunkat felvállaljuk névvel, de a szöveg tartalmával egyetértek – mondta Hernádi Gyula, az MSZP vásárhelyi polgármesterjelöltje. Példaként említette Szegedet, melynek 67 milliárd forint a költségvetése, és az ottani, ellenzékben lévő Fidesz felszólalt sokallja a 13 milliárdos adósságot. – A jobboldali vezetésű és 18 milliárdos költségvetésű Vásárhelyen ezzel szemben a 11,5 milliárdos hitel rendben van? – tette fel a kérdés Hernádi.

– Nincs semmi közöm a baráti körhöz, én sem, kollégáim sem vittek ki még ilyen anyagot – nyilatkozta lapunknak Bacsa Péter, akinek a vállalkozása többek között szóró- és reklámanyagok terjesztésével, a terjesztés ellenőrzésével foglalkozik, s csak névrokona Bacsa Pálnak. Ő így mesélte el a szerdai találkozást: „Az egyik bank reklámanyagát hordtam ki. Az újságíró biztosan tévedett."

Bacsa Péter az országgyűlési választásokon segédkezett a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség (HVDSZ) színeiben induló Balogh Jánosné kampányában. Ezért megkerestük a HVDSZ-t is.
– Felháborítónak tartom, hogy ilyen ügyben a szövetségünk is szóba kerül. Semmi közünk a baráti körhöz, Bacsa Péter pedig nem is a tagunk – közölte Sillye Béla, a HVDSZ titkára.
– Hülyeségekkel nem foglalkozom sem a választások előtt, sem azt követően – fogalmazott szűkszavúan Lázár János polgármester, mikor azt tudakoltuk tőle, mi a véleménye a szórólapról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi Citroënek szerelmese

A francia rendőrök, mentősök által használt Citroën-kisbusza is van otthon Bús Péternek, aki annak… Tovább olvasom