Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A gombaszakértő álma a szarvasgomba

Ha csapadékos az időjárás, gombamód szaporodnak a gombák. A Vásárhely környéki legelőkről, rétekről kosárszám szedik a pöfeteget, csiperkét, egyebeket. Higi Andrásné 18 esztendeje vizsgálja a hozzá vitt gombákat.
Rendkívüli gombatermés Vásárhely határában. Fotó: Tésik Attila
Tartós esőzésnél akár naponta 20-30 kiló gomba is megfordul a vásárhelyi gombavizsgáló szakellenőr, Higi Andrásné asztalán. A középkorú asszony tizennyolc esztendeje űzi ezt a nem mindennapi mesterséget.

– Az idei szokatlan időjárást a munkában is észreveszem. A mostani augusztus rendkívüli volt, mert ősszel szoktak ennyi gombát hozni hozzám, s nem a nyár végén – mesélte.

Vásárhely környékén elsősorban a batidai és a szentesi úti legelők, valamint a helyiek által csak szigetnek nevezett terület (a laktanyától balra eső gyepes rész), illetve a Rárósi úti Kék-tó szomszédsága az igazi gombázó hely. Itt gyorsan nő az óriás pöfeteg, a szegfűgomba, valamint a csiperke több fajtája is. A fás területekről pedig tinóruféléket, laskát és őzlábat gyűjthetnek az arra járók. Higi Andrásnénak jó a kapcsolata a gombaszedőkkel, sok a visszatérő „ügyfele". Többségük saját fogyasztásra gyűjt, nagyon kevés az, aki eladja a szerzeményét.

– A vizsgálatért jelképes összeget, 200 forintot kérek. Hogy adná magát, ha egy félkilónyi ellenőrzéséért 800 vagy 1000 forintot kapnék? Ennyi pénzért a piacon két-három kiló bevizsgált gombát vehetnek. Ezért ebben a szakmában nincs egyenes arányban egymással a felelősség a fizetséggel – folytatta.

A rutinos gyűjtők már fajta szerint csoportosítják a gombákat. Erre azért van szükség, mert ha egyetlen darab halálos mérgezést okozó gomba is akad a kosárban, akkor az ellenőrnek el kell koboznia és meg kell semmisítenie az egészet. Ezen minden gombaszedő egyszer-kétszer átesik. Mondhatni, ez a tandíja.

Hamarosan újabb eső várható, így a szakellenőr felkészült a munkára. Csúcsidőben szinte egymás kezébe adják Szántó Kovács János utcai lakásának kilincsét az emberek. Annak ellenére, hogy egyre többen gyűjtenek gombát, az elmúlt időszakban egyetlen mérgezés sem volt a városban. A helytelenül tárolt gomba azonban okozhat rosszullétet. A szakember szerint az a legjobb, ha szedés után 2-3 órával elfogyasztjuk vagy dinsztelve a fagyasztóba tesszük, ott akár fél évig is eláll.

Higi Andrásné kedvence a rántott gomba. Mindegy, milyen fajta, csak ehető legyen. Nagy álma, hogy egyszer találjon szarvasgombát. Ez igencsak különleges, ennek megfelelően aranyárban mérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincesztendős fiatalember az izombetegek élén

Vásárhelyi központtal alakult meg a Magyarországi Izombetegek Országos Egyesülete, melynek egy helyi… Tovább olvasom