Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

A gyógyító lovak

Hódmezővásárhely. – Nagyon ügyes és bátor voltál, ezért a taps mellé jár neked a csengő is! – mondta a helyi szpíker, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa által rendezett XIII. országos gyermek terápiás lovasfesztiválon Vásárhelyen, a Dél-Alföldi Lovasudvarban. A kicsik fülig érő szájjal fogadták az elismerést, és láthatóan nagyon boldogok voltak egy-egy sikeresen elvégzett gyakorlat után.
– Terápiás lónak csődört nem, csakis heréltet és kancát használhatunk – közölte érdeklődésünkre Kissné Hatvani Erika, a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola tagintézményvezető-helyettese, az egyik rendező. Országosan 22 évvel ezelőtt vezették be a lovasterápiás „gyógyítást", készségfejlesztést a fogyatékosoknál, a sajátos nevelési igényű fiataloknál. Ennek eredményeként 1997-ben lovasterapeutákat, szakembereket képeztek, majd 2000-ben már megtartotta a vásárhelyi Aranyossy Általános Iskola első ilyen versenyét, fesztiválját az Aranyági Ménesnél, 2007-től pedig a Zrínyi utca végén, a Bodzási út elején található Dél-Alföldi Lovasudvar ad otthont az eseménynek.

Együtt ló és ifjú lovasa. Fotók: Imre Péter
Együtt ló és ifjú lovasa. Fotók: Imre Péter

Minden gyerek, ifjú felnőtt képességei, felkészültsége alapján indulhat a különböző kategóriákban, a hétköznapokon pedig sok pluszt ad a lovasterápia, amire heti 2 órát szánnak, komolyan készülnek a különböző viadalokra is. A legnagyobbat – két-három naposat – jelenleg Fóton tartják a sajátos nevelési igényű gyerekeknek, fiataloknak.

Megható volt látni, miként dolgoznak együtt a lovakkal, miként neveli őket önfegyelemre, koncentrációra, a másik élőlénnyel való együtt munkálkodásra a ló, a megoldandó feladat. A fiatalok önálló lovaglásban, eszköz nélküli és eszközös (kisebb és nagyobb labda, karika, tálca pohárral) versenyszámban is összemérték erejüket, tudásukat a különböző kategóriákban. A szombati megmérettetésen 65 versenyező vett részt, kilenc csapatból, Békéscsaba, Boly, Homok (Tiszaföldvár közelében), Szentes, Mezőhegyes, Székesfehérvár, Pákozd és Hódmezővásárhelyről két együttes, a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola, valamint az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola.

Megy ez így is!
Megy ez így is!

A lovak közül, akik – nem tévedés a szóhasználat – a koncentrációban, az együtt dolgozásban segítik a fiatalokat, Rozi és Holdfény az Aranyossy-istállót képviselték, de jó szolgálatot tett a verseny során Fanni is. Elcsépelt mondás, de erre a versenyre, fesztiválra valóban igaz: minden résztvevő nyert. Erről a mosolyok, a könnyek és a közreműködő pacik bólogatása árulkodott.

Olvasóink írták

  • 3. KilgoreTrout 2013. május 13. 22:12
    „Dél-alföldi lesz az a Dél-Alföldi, tisztelt Imre úr.”
  • 2. mirjam 2013. május 13. 20:02
    „Köszönöm,hogy elküldték a freemailemre,nagyon szeretem a lovakat,nekünk is van egy tüneményes Töndérönk.”
  • 1. nie 2013. május 13. 05:50
    „Gratulálok a gyerekeknek, a lovas terapeutának és az iskolának, hogy megbecsülési a szakképzett terapeuta tudását!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 500 közmunkás Vásárhelyen

2009-ben indított programot Vásárhely, amelyben a munkaképes, de tartósan munkanélkülieknek segély helyett munkát ajánlott. Tovább olvasom