Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A hibrid autók ingyen várakozhatnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi rendkívüli közgyűlés több, parkolást érintő kérdésben is döntött. A Bercsényi utcában megszüntették a fizetőrendszert, a Kinizsiben kibővítették, és arról is határoztak, hogy az úgynevezett hibrid üzemű autók díjmentesen várakozhatnak a városban.
A Bercsényi utca János tér felőli végén fizetős lett a vasbolt előtti parkoló. Ezt az „ügyes" autósok kikerülték, és az utcában mindenütt megálltak – olykor elfoglalva a kapubejárókat –, sok bosszúságot okozva az ott élőknek. Ezért közel egy hónapja három várakozni tilos táblát helyeztek ki. Ez viszont az ott működő kisvállalkozások munkáját és a szombatista hitközséget lehetetlenítette el, nem tudták fogadni híveiket. A tilosban várakozó személygépkocsik száma sem csökkent.

– A problémával megkerestek a környékbeliek, a vállalkozók – mondta Varga András fideszes települési képviselő. – Úgy lehetett orvosolni, hogy egyéni indítványban kezdeményeztem az utcában a fizetőparkolási rendszer megszüntetését. Ezt a képviselő-testület elfogadta, így a várakozni tilos táblák funkciójukat vesztik, azokat is eltávolítják. Az itt lakók hangsúlyozták, nem a fizetőparkolóval van gondjuk, csak azt szeretnék, hogy zavartalanul dolgozhassanak, élhessenek, működtethessék vállalkozásukat; a két üzletnek, az ABC-nek és a vasboltnak is nagy a forgalma, jönnek, mennek a teherautók. A megoldás valószínűleg ideiglenes, meglátjuk, mit hoz a következő egy-két hónap, miként alakul a forgalom.

A környezetet nem szennyezi, a pénztárcát kíméli a hibrid autó. Fotó: Tésik Attila

A Kinizsi utca fizetős övezete nőtt: eddig a feléig tartott, most a többi részére is kiterjesztették. Ezt az ott élők kérték, akiknek a közlekedését és parkolását megnehezítették azok, akik elfoglalták a díjmentes helyeket. Varga András elképzelhetőnek tartja, hogy a bliccelők átszoknak a szomszédos Kinizsi utcából a „felszabadított" Bercsényibe, ahol emiatt ismét áldatlan állapotok alakulhatnak ki. A képviselő még azt is elmondta, jövő év elejétől várható automaták kihelyezése, ezek rugalmasabbá tehetik a rendszert, akár fél óra várakozást is lehetővé téve. Jelenleg egy óra az alap, a minimum, amiért 100 forintot kell fizetni.

A parkolási rendet érintette Lázár János polgármester önálló indítványa is. Azt javasolta, a hibrid és elektromos üzemű gépjárművek a város egész területén – beleértve természetesen a fizetős övezeteket is – ingyen parkolhassanak. A közgyűlés egyhangúlag támogatta a módosítást.

– Az energiagazdálkodáshoz és a környezetvédelemhez való tudatos hozzáállás a jövő szempontjából kulcsfontosságú. Vásárhely zaj- és levegőszennyezettségének csökkentése érdekében segíteni kell a környezetet kevésbé károsító hibrid és elektromos gépjárművek elterjedését – mondta Lázár János.

Olvasóink írták

 • 12. egy biciklis 2007. december 05. 09:21
  „Én biciklivel közlekedek, nem csak azért hogy a környezetemet kíméljem, hanem azért is, mert nem telik hybrid autóra (megjegyzem semienre sem :( ). Az utak állapota borzalmas, főleg a bicikli utaké. Ahelyett, hogy a sok gazdagot támogatnánk inkább az utakat tartanánk karban. De ha kicsit elgondolkodunk, akkor a "szegény" hybrid autó tulajdonos az, aki vígan kitudja fizetni a parkolási díjat. De nem egyszer voltam fültanúja, hogy pont azok alkudoznak a parkolási díj kifizetésének elkerülésére, akiknek telne rá. Akik meg alig élnek meg azok szó nélkül kifizetik. Sajnos feleslegesen vezették be, mert a lakosok nem nőttek fel ehez (ez nem értelmileg mondom, hanem anyagilag). Kérdem én még mennyit bőrt akarnak lehúzni rólunk???”
 • 11. stones 2007. december 04. 15:29
  „Almáspite! Télen is Szentesre jársz vizcsúzdázni? - fedett élményfürdő jó volna ide, de a magánszférának kellene ebbe befektetni!
  Környezetbarátilag tanácsolom Lázárnak, inkább fedettpályás kerékpárutat kellene építtetni! :)”
 • 10. stones 2007. december 04. 15:24
  „Bravó! sikerült a fideszt és Vityát is ide belekeverni!”
 • 9. totya66 2007. december 04. 10:10
  „Ha már támogatjuk a környezetvédelmet akkor miért nem javítják ki a régi strand parkoló előtt a kerékpárutat, a legkisebb utat is már lassan újraaszfaltozzák.
  Jó tudom a kerékpáros nem hasznos tagja a társadalomnak mert nem fizet adót utána, de meg kell adóztatni őket is keményen.”
 • 8. 3 2007. december 04. 10:04
  „Maga az alapötlet jó,segíteni kell a környezetkímélő autók elterjedését!Na de hogy elengedik az óránként 100 FT-os parkolási díjat...evvel nem ösztönöznek senkit hogy ilyen autókat vegyen,hisz ma még ezek a gépjárművek sokkal drágábbak.Ösztönzőbb intézkedésekre lenne szükség, pl. súlyadó (vagyis ma már teljesítményadó) felének elengedése.”
 • 7. horgy 2007. december 04. 09:25
  „Bízom benne ha kedves Lázár Urat meglátogatom, megszán engem egy hybrid autóval. A parkolási díjat meg szivesen kifizetem ezután.
  Én is támogatom az előző hozzászólót, támogassuk a gazdagokat!! Ügyes húzás, csak igy tovább.”
 • 6. krucifix50 2007. december 04. 08:26
  „Gratulálok Lázázár Úr!támogatni kell a gazdagokat,ne fizessenek a parkolásért!Igazi fidesz politika!”
 • 5. dalcsi 2007. december 04. 08:21
  „Helyes, mi is Szentesre járunk a fürdőbe - a parkolás természetesen ingyen van. Ha a benzinköltséget is beleszámolom még akkor is olcsóbb Szentes mint Vásárhely.”
 • 4. Almáspite 2007. december 03. 21:10
  „stones: Te rosszul látod! Á, nem arról van szó hogy a felső 50 ember ingyenért parkoljon, hanem arról hogy reklám legyen ennek a modellnek és minél többen vegyék. A viccet férretéve, én támogatom a kezdeményezést ! Több Toyota PRIUS kocsit a városba!

  Vásárhelyi: Barlangfürdő?
  Mi a családdal Mórahalomra vagy Szentesre ill Algyőre járunk. Sokkal olcsóbb és nagyobb élményt jelent. Szentesen 5-ünknek 3 gyerek+2 felnőtt 1250Ft-ba került. És ott van sok medence + csúszda. Először az árakkal és kiszolgálással kellene versenyképesnek lenni, azután fejleszteni. - Szerintem”
 • 3. Vásárhelyi 2007. december 03. 15:28
  „Szerintem a memóriával is bajok vannak. Régen azt mondták, hogy a benzin árában van az útalap azért emelik, majd fizessünk súlyadót és a pénz megy az útjavításokra. Óriási plakátok hírdették: ÖNÖKNEK ÉPÍTJÜK AZ ÖNÖK PÉNZÉBŐL. Mi van? Már fizetni kell a szegedi úton is. Amit kérdeznek is hazugság, függetlenül, hogy Fleto vagy Viki van hatalmon.
  A kis diktátor már megint nagyot alkotott. Városunk hány lakója tud ilyen kocsit venni? Esetleg ő, vagy a hasonszőrű barátai, akik számolatlanul és ellenőrízetlenül felveszik a költségtérítést. Elfogadom, hogy kell a pénz a városnak, de biztos, hogy az útba megy? Esetleg nem a barlangfűrdőbe, mert az nagyon kell nekünk.”
 • 2. stones 2007. december 03. 10:01
  „parkolási övezet változása: 22-es csapdája.
  parkoló automaták: töb tízmilliós beruházás és fenntartás. Megéri?”
 • 1. stones 2007. december 03. 09:36
  „Közetherviselés Lázár módra: a drága Toyota PRIUS tulajdonos (2 fő) ingyen parkolhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a népkerti lőtér Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Bár a környéke az utóbbi években látványosan fejlődött, 2013-ig helyén marad Vásárhely egyetlen kispuska lőtere. Tovább olvasom