Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A híres vásárhelyi Kacsa

Hódmezővásárhely - Ullmann Mónika vezette az S. O. S. Szerelem! című filmben a vásárhelyi Sajtiné Szabó Gabriella Citroën Kacsáját. Az autó jelenleg is ott áll a Sajti család vásárhelyi szalonjában, ami mellett még három kuriózum látható.
A vásárhelyi Sajti család évtizedek óta foglalkozik Citroënek forgalmazásával, így nem véletlen, hogy az általuk kedvelt autómárka régebbi modelljei is megtalálhatók náluk. Jelenleg a Táncsics utcai szalonban négy kuriózum is ott áll: a Citroën Kacsa, Mehari, Furgonette és egy XM. A 30-40 éves autók kifogástalan állapotban vannak, és mindegyik üzemképes, jól mutatja ezt az is, hogy a Citroën-világtalálkozókra is saját lábon mennek el velük.

Fotó: Antal Sándor
Fotó: Antal Sándor

Sajti István tulajdonos elmondta, a Kacsa tervezésekor három feltétel volt: be lehessen ülni kalapban az autóba, a csomagtartóba beférjen 50 kiló krumpli, valamint olyan ruganyos legyen, hogy amikor áthajtanak vele a szántáson, egy tojás se törjön össze a kosárból.

Sajtiéktól kölcsönkérték az S. O. S. Szerelem! forgatására a Kacsát, amit Ullmann Mónika vezetett. – A rendező egyszerű autót keresett a filmbeli óvónőnek. Tudták, hogy mi szervezünk Citroën-találkozókat, és így kérték el a Kacsát – emlékezett vissza Sajtiné Szabó Gabriella, aki elmondta, annak ellenére, hogy nem a hagyományos váltó van benne, a színésznő pillanatok alatt megtanulta kezelni.

– Egyszer kellett neki megmutatni, és már ment is vele. Nagyon tetszett neki – mondta Sajti István.

A Citroën Kacsa belülről. Ullmann Mónika gyorsan megtanulta kezelni a hagyományostól eltérő váltót. A szerző felvétele
A Citroën Kacsa belülről. Ullmann Mónika gyorsan megtanulta kezelni a hagyományostól eltérő váltót. A szerző felvétele

A Kacsával már újbort is szállítottak Franciaországból. Az XM attól érdekes, hogy amikor megnyitották a szalont, akkor újként állt ott, majd eladták, néhány éve pedig visszavásárolták. A Furgonette pedig Sajti István édesapjáé volt, míg a Mehari – amelyről korábban már írtunk – pedig Louis de Funes filmjeiből ismert, aki gyakran játszotta a Lütyő őrmesterként a kétbalkezes rendőrt. Az autókat bárkinek szívesen megmutatják, aki betér hozzájuk a szalonba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépkorúak aranyos tánca

Négy éve alakult meg Vásárhelyen a Szépkorúak Tánccsoportja. Tovább olvasom