Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A hódmezővásárhelyi segélyen élők harmada dolgozna

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Kovács Máriáék 48 ezer forint szociális segélyt kapnak, öten élnek ebből a pénzből – hivatalosan. A fiatalasszony korábban közmunkás volt, de most is dolgozna, ha lehetne.
A segély és a közmunka körül kialakult országos botrány közepette a vásárhelyi önkormányzat 682 munka nélküli polgárától kérdezte meg: dolgozna-e szívesen. Mi az Észak utcán, a legszegényebbek körében, szemtől szembe tettük fel a kérdést.

A vásárhelyi Észak utca 90–92. szám alatti kis lakásokban összesen 38 család lakik. Ez mintegy 130 főt jelent. A lakóközösség koordinátorától, Fehér Istvántól halljuk, hogy közöttük három regisztrált munkanélküli van, a többiek – regisztráció nélkül – családi pótlékból, gyesből, gyedből vagy rokkantnyugdíjból próbálják meg magukat és családjukat eltartani.

A vásárhelyi önkormányzat levélben fordult a rendszeres szociális segélyben részesülőkhöz azzal a kérdéssel: vállalnának-e munkát a segélyért, külön díjazás nélkül. Az Észak utcában megkérdezettek közül mindenki szívesen dolgozna.

Havonta 25 ezer 600 forint szociális járadékot kap Balázs István, így szívesen dolgozna. Fotó: Frank Yvette
Havonta 25 ezer 600 forint szociális járadékot kap Balázs István, így szívesen dolgozna.
Fotó: Frank Yvette

– Két éve vagyok regisztrált munkanélküli. Nemrég vittem vissza a nyilatkozatot, melyben azt írtam, az egészségi állapotom miatt könnyebb fizikai munkát végeznék. Például piactakarításra gondoltam – halljuk Glózik Istvánnétől.

Balázs Istvánnak nyolc általánosa van, de elvégzett egy kisállattenyésztői tanfolyamot. Mivel nincs se érettségije, se szakmája, csak közmunkásként dolgozhat. Ezt csinálta tavaly októberig, de akkor lejárt a szerződése, és nem hosszabbították meg. Jelenleg 25 ezer 600 forintos szociális járadékot kap. A fiatalember egyedül él, így egymagának kell kijönnie ennyiből. Ez persze nagyon nehéz, így alkalmi munkákat is elvállal, többnyire építkezéseken dolgozik, kőművesek mellett.

Ő is pozitív választ küldött vissza a Torony alá: vagyis elfogadja a város által felkínált lehetőséget. Abban bízik, így egy kicsivel több pénz jut neki.

Glózik Istvánné egészségügyi állapota miatt csak könnyebb fizikai munkát vállal. Fotó: Frank Yvette
Glózik Istvánné egészségügyi állapota miatt csak könnyebb fizikai munkát vállal.
Fotó: Frank Yvette

Kovács Mária Makóról költözött a vásárhelyi Észak utcába. Elárulta, a hagymavárosban közmunkásként dolgozott az önkormányzat kertészetében. Eleinte naponta hat órában foglalkoztatták, aztán később már nyolcban. A pénz azonban nem emelkedett, maradt a 48 ezer.

– Most munkanélküli vagyok, egy fillért sem kapok. Az élettársam szociális segélyéből próbálunk meg öten kijönni, vagyis mi ketten, illetve a három gyermekünk. A párom is azt küldte vissza, hogy dolgozna. Sajnos a munkáért pluszjuttatás nincs, csak a segély maga – válaszolta a fiatalasszony.

Aki nem válszolt, az újabb levelet kap

A városban összesen 682-en részesülnek rendszeres szociális segélyben, s közülük 269-en azt jelezték vissza: dolgoznának. Annak sem kell bármiféle büntetéstől tartania, aki nem vállalna munkát. Azok viszont, akik válaszra sem méltatták a várost, egy újabb levelet kaptak. Ha erre sem reagálnak, akkor a jogszabály adta lehetőséggel élve az önkormányzat hat hónapig hetvenöt százalékra csökkenti a megállapított segélyük összegét.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Írástudatlan. 2008. július 22. 12:43
  „Te sealk!Ne haragudjál de nem igazán tudom elolvasni és értelmezni sem amit leírtál.Persze ez nem jelenti azt hogy nem értelmesdolgok az általad leírtak.Gyanítom hogy te kűlfőldről írsz és ezért nincsenek ékezetek a betűiden.Egyem meg a szívedet miért nem vásárolsz egy glaviatúrát mert annak segítségével biztosan érthetőbben és ólvashatóbban tudnál hozzászólni a dólgokhoz.Üdv:Írástudatlan.”
 • 20. sealk 2008. július 22. 00:52
  „Mondja mar meg valaki,hogy a segely az segely-e vagy pedig segely,de munkavegzes.Ha munkavegzes,nem kotelezoen,de ajanlatosan,akkor szerintem szabadsag ,fizetett unnep,tappenz kell hogy jarjon ,nem beszelve a munkaber/segely utan befizetendo ado,hogy az allam se karosodjek,vagyis ne latszodjek kicsit feketenek ez az egesz..Osztja-e valaki a velemenyem?
  Udv.Sealk”
 • 19. Holló 2008. július 21. 18:53
  „Írástudatlan

  Igazad van de nem mérgelődöm már nem:)
  Zsörtölődni meghát, te is tudod az ember mindíg fog.
  Hogy meddog nem nyúlnak hozzájuk na azt nem tudni de a NÉP AZ ISTENADTA NÉP" egyre nehezebben tűr ergo sajna vér fog folyni, és ehez nem kell nagy jós tehetség.
  De köszönöm jó szándékú intelmeidet.
  Üdv: Holló”
 • 18. Írástudatlan. 2008. július 21. 10:57
  „orbit!Sejtem hogy kiről van szó de megnyugtatlak hogy erről a családról tudnak az önkórmányzatnál is.De valami fúrcsa okból nem mernek hozzájuk nyúlni.Vajon miért????Marad a talány!Én csak selyteni tudom hogy miért!Csak annyit hogy akár milyen szinű is az ember bőre A PÉNZ BESZÉL A KUTYA UGAT!!!!Remélem érted hogy mire gondoltam?”
 • 17. Írástudatlan. 2008. július 21. 10:49
  „Holló!Én megértelek!De hát a zsőrtölődésen kívül mást úgy sem tudsz tenni csak magadat hergeled.Igen még a kórmányunk és az önkórmányzatunk nem mer határozotabbat lépni ez sajnos így fog maradni.Már pedig van egy olyan érzésem hogy nagyon hosszú ideig nem fog változni a helyzet!Úgy hogy nyugi van mert az idegességgel csak magadnak fogsz ártani.Üdv:Írástudatlan.”
 • 16. orbit 2008. július 20. 21:16
  „Én a tényeket szeretem. Itt van belőle kettő, igaz nem épp a munkanélküliséghez van köze, de tanulságos:
  Egy közismert vásárhelyi jómódú romacsalád jólöltözött sarja tavaly hónapokig járta a városi üzleteket, hogy a rendszeres gyerekvédelmi támogatás után kapott 5000,- Ft-os vásárlási utalványát végre elkölthesse. Híresen jó ízlésével sem talált... Már ekkor kiverte nálam a biztosítékot, de a héten megláttam egy vadi új AUDI A6-ossal...
  Ne tűnjek antiszemitának: fiam kis osztálytársa kedves kislány. Hárman testvérek, anyuka gyesen, apuka minimálbéren. Ergo nem fizetünk napközit. Viszont: 3 auto ( nem Trabant), 2 motor, bazi nagy új kéró, nyaraló, lóvé szarásig.
  Szóval amíg ez így mehet ebben az orszában addig ne csodálkozzunk mi semmin. Ezt még Svájc se bírná! Persze nem is tűrnék...”
 • 15. Holló 2008. július 20. 14:05
  „Írástudatlan

  Nos ebben igazad van de a tény az tény ha a lakosság százalékos arányában vesszük a "rokkant nyugdíjasok számát meg fogsz lepődni 100 romábol kb 80% 100 nem romából kb 30% az arány nos elgondolkodtató mondom ezek nem az én megállapításaim. Nálamnál sokkal okosabb emberek adatai. Nos az önkorik na meg a kori sem tudja ezt megzabolázni mármint a munkát. Sajnos a munka becsülete elvan ásva rendesen. Nos mikor alanyi jogon sokkal többet kap egy roma mint egy nem roma hülye lenne dolgozni ez is tény, ha a kormány változtatna ezen akkor nyomban megkapná "rasszista kormány" nos nem feltétlen szerintem de lásd Monok és társai önkormányzatot ott nem a azért kezdett lázadni a roma kisebbség nemes képviselője, hogy dolgozni szeretnének, hanem ez a roma kisebbség ellen találták ki és ez rasszizmus. Nos ez is tény. Dicséretes ha dolgozni szeretnének de ezt eddig is teheték volna. Nekem ez a véleményem. Üdv Holló”
 • 14. Írástudatlan. 2008. július 20. 10:42
  „Tisztelt Holló!Nem vádollak én semmivel hiszen nem is írtál szélsősséges dólgokat.De bizonyára nem ólvastad el az írásomat elég figyelmesen mert abban leírtam hogy NEM CSAK A KISSEBSÉGI A HIBÁS HA NEM A KÓRMÁNYUNK ILLETVE AZ ÖNKÓRMÁNYZATUNK IS!Mivel nem bírják vagy úgy lehet hogy nem is akarják őket rákényszeríteni a munkára.A leszázalékolásról meg annyit hogy az megint csak az előbbieknek a gyöngesége.De abban viszont igazad van hogy a Magyarokat sokkal többet minősítenek vissza.Én is ismerek egy párat de megjegyzem attól hogy Magyarok ők sem vóltak ám annyira betegek mert szórgalmasan dólgoztak napi 12.-órát is és még dicsekedtek is vele a buták.Úgy hogy közöttünk is akad ám kakukk tojás hidd el.És továbbra is azt mondom hogy nem kellene általánosítani.Üdv:Írástudatlan.”
 • 13. Holló 2008. július 20. 10:14
  „Írástudatlan.


  Nos van igazság abban amit írsz. De, és itt mondassék el az a tény, hogy a Roma származásúak 80% lehet nincs ennyi de le van százalékolva fiatalon. Nos ez egy kérdést vett fel, ennyire betegek??
  Viszont ha dolgozni szeretnének nincs semmi gond de nem nagyon törik magukat a munkához, hozzá állással mivel az állam a bőkezű ellátja őket. Azt is el kell mondani, hogy a nem roma származású de leszázalékolt emberkéket felül vizsgálják és vissza helyezik kereső képes állományba romákat mért nem????????????? Azonkívül lenne még több dolog is de az már nem teljesen ide tartozik és még a végén megkapom azt a vádat, hogy antiszemita vagyok meg rasszista.”
 • 12. Írástudatlan. 2008. július 20. 09:25
  „Tisztelt % +!Elöljárójában!Én jó magam nem vagyok kissebségi!De ön úgy látom hogy igen antiszemistaként és eléggé szélsősségesen nyilatkozik a kissebbségről.Mert!Nekem van jó néhány kissebbségi ismerősöm nem kevés aki igen is dólgozik és akármilyen hihetetlen még ólvsani is tudnak úgy lehet hogy még nálamnál isjobban!Dólgoznak ők lapáttal ásóval gereblyével stb.És közülük jó néhány kőműves melett segédmunkás már több éve sőt még saját autója és lakása is van amit ő a saját erejéből és szórgalmas munkájáből teremtett meg!Semmiféle önkórmányzati vagy más segély igénybevétele nélkül!Ezeket csak azért írtam le hogy nem kell és nem is szabadna álltalánosítani mint ahogyan ezt ön is teszi.Az hogy ön útálja sőt egyenesen ki is írtaná őket ez arra útal hogy ön csak csupán azért ítéli el őket mert kissebbségiek.Hát sajnös önnek csak ennyire tellik.Az viszont a kórmány és az önkórmányzat gyengesége hogy azokat a kissebbségieket akik ténylegesen nem akarnak munkát válalni azt rákényszerítse valamilyen módon.Amíg ez így lessz addig marad ninden a régiben.Úgy hogy kedvesbarátom nem csak a kissebbségiek bűne ám hogy nem akarnak dólgozni.Ha reálisan látná a dólgokat akkor nem írogatna vagtában butaságokat.”
 • 11. Írástudatlan. 2008. július 20. 08:59
  „Kolompár Rómeó!Hát le a kalappal előtted!Te neked elhiszem hogy akarsz dólgozni.Te legalább határozottan mertél lépni.Igaz kűlfőldre kényszerűltél és nem vártad hogy a sűltgalamb a szádba repűljön.A te példádat kellene követni az itt munkanélküli fiataloknak.Látod az én lányom és a férje is kűlfőldre kényszerűltek dólgozni immáron az 5.-éve.Igaz drága árat kelett nekik fizetni mert itt kelett hagyni a szülőhazájukat de hálistennek sikerűlt nekik jó munkát találniuk és nagyopn jó a keresetük is.Meg van nekik mindenük ami itt soha életükben nem lett vólna.Ezeket csak azért írtam le itt az élőpélda hogy nem csak itt ebben az órszágban kell keresgélni ha nem követni kell a példádat.Mert itt ha talál is munkát valaki annak bizony felkopik az álluk a fizetésétől.De hidd el hogy van ám olyan munkanélküli is aki csupán azért nem kap munkát mert már betőltötte az 50.-et.Ezt én a sajátbőrömön tapasztaltam meg.Kívánok neked sok sikert jó egészséget a további pályafutásodhoz!Üdv:Írástudatlan.”
 • 10. %+ 2008. július 19. 15:34
  „A cigányok hogyan válaszoljanak a kérdőívekre mikor még olvasni sem tudnak?
  És ezek várják el a várostól, hogy kapjanak segélyt?

  Nem 75 %-ot adnék nekik hanem egy lapátot!”
 • 9. terminátor 2008. július 19. 13:11
  „Írástudatlan:ez a cikk nem a munkanélküliekről szól,hanem azokról akik nem is akarnak dolgozni.Én is voltam pályakezdő munkanélküli,dolgoztam feketén is,az utóbbi 10 évben meg bejelenteve.Kérdésedre válaszoltam.”
 • 8. Kolompár Rómeó 2008. július 19. 11:45
  „Írástudatlan: speciell tudom, milyen az. Felsofoku nyelvtudassal, vegzettseggel (2vel is es nem ufo-ruhatar szakok), kulfoldi tapasztalattal. Csak naiv voltam es nem akartam Bp-re menni. Aztan lett munkahely. Amugy most sem Mo-rol irok. De otthon fizetem az adot. Hogy ezek a taknyok szaporodjanak, mert erre megy, meg az allami szintu lopasra.

  En sem vartam semmit soha, a szakmamtol teljesen eltero mindenfele hirdetesekre is jelentkeztem, megis honapokig nem volt munkam.

  De hogy ne is AKARJON valaki dolgozni, az felhaborito. Es a lentebb emlitett szentesi baromfiuzemes tortenetet mastol is hallottam, hogy mar ket nap mulva beteget jelentettek, egy honap mulva meg egy sem maradt meg. Valoban nagyon "akartak" dolgozni.

  A valodi rokkantnyugdijasok megerdemlik, hogy kapjanak, de ezek annyira rokkantak, mint en, vagy Arnold Schwarzengger.

  Nem a kepen lathato holgyre gondolok, hanem a hatul ucsorgo, a telefoncsorgesre, munkara varo Lalikra.”
 • 7. JB007 2008. július 19. 11:44
  „Pályakezdőként voltam munkanélküli. Sz@r volt. Pár hónap múlva - érettségivel, szakmával - már mindenféle munkát elvállaltam, azt választva, amivel a legtöbbet kerestem. Feketét is, kőműves mellett. Később munka mellett szereztem diplomát, most már nosztalgiával gondolok a majd 20 évvel ezelőttre, de nem kívánom senkinek.
  De érdemes megnézni, mennyi betöltetlen állás van a Munkaügyi Központ honlapján feltüntetve. Általában betanított munkás, alacsonyabb (alap-, középfokú) végzettségűek találnak könnyebben munkát.
  Ezzel arra akartam utalni, hogy aki dolgozni akar és nem könnyen sok pénzt keresni, még mindig van lehetősége.”
 • 6. Írástudatlan. 2008. július 19. 11:19
  „Hát fiúkák nagyon könnyen ítélkeztek.Úgy látszik hogy ti még nem jártatok a munkanélküliek cipőjében.De ami késik az nem múllik hoggyétek el!Én jó magam is vóltam munkanélküli és soha sem vártam otthonűlve hogy berepűljön a számba a sűltgalamb.De azt is higgyétek el hogy a munkanélküli hívatal nem segít ám munkát találni.Hát én találtam igaz feketemunkát mert a korom miatt bizony sehová sem vettek fel.Látjátok rákényszerítettek hogy feketén dólgozzak.De az is igaz hogy jól kerestem.Egyépként az én egészségi állapotom se az igazi.De güriztem!Most már odajutottam hogy én is rokkant nyugdíjas lettem de nem az otthonülléstől.Alaposan tönkre ment agerincem és most már semmilyen munkát nem tudok végezni akár milyen hihetetlen is.De én becsülettel ledólgoztam 34.-hosszú évet!És ennyire vittem.De ti akik így ítélkeztek ilyen könnyelműen.Ti hány évet dólgoztatok már???? Ne adja nektek a sórs de még ti is belekerűlhettek ám a munkanélküliek bőrébe.Akkor majd biztosan másfajta véleményetek lessz a dólgokról.”
 • 5. Kolompár Rómeó 2008. július 19. 10:19
  „terminátor: a hatterben levok azok rokinyugdijasok, szerencsetlenek, hatranyos helyzetuek, nehogymar szegenyeket munkara citalja valaki oket! Hogy is gondolhat barki ilyet! Nekik az a boldogulas, ha a tobbseg tobb adot fizet, mert nekik igy emelhetik a teljesen jogos jussukat!”
 • 4. terminátor 2008. július 19. 09:54
  „A fekvőtízesek lakói ilyenkor aztán nagyon dolgoznának,de amikor Szentesre járhattak a baromfiüzembe,egy hónapig se bírták.Igazuk is volt,hogy gondolták hogy ilyen munkát végezzenek,hisz mindegyik képzett megbízható munkaerő.A kivételnek tisztelet.
  A kép hátterében lévők is biztos a munkát várják.Egész nap így üldögélve.”
 • 3. Jo Bacsi 2008. július 19. 08:47
  „Menjenek a naci Apeh irodahoz aki elrabolta a jovojuket. Azok akik elveszik a cegek penzet meg a munkavallalok penzet az utolso fillerig. Menjenek oda es kerjenek ott allast. Van nekik boven mert meg van kozsakmanyolni valo balga.
  Szerintem senkinek se kellene MO-n dolgoznia mig ezek az UTONALLO torvenyek meg nem valtoznak. Legyen a nep a kizsakmanyoloja az allamnak mint forditva. Hisz az allam dolga hogy a nepet el-lassa es nem az hogy kizsakmanyolja es elvegye mindenet.”
 • 2. Transporter 2008. július 19. 07:39
  „Úgy gondolom hogy attól, mert regisztrált munkanélküli valaki, ne otthon várja a sült galambot. Aki akar munkához jutni az talál is.
  No further comment...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A barattyosiak minden kérése teljesült

Barattyos - Teljesült a barattyosiak valamennyi kérése, miután tegnap délelőtt felavatták a… Tovább olvasom