Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A Holokauszt áldozataira emlékeznek

Hódmezővásárhely - A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából holnap Vásárhelyre látogat Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros kanadai elnöke, Steven T. Katz professzor, elnöki tanácsadó, valamint Kathrin Meyer titkárságvezető.
Emléknap Makón

Kedden, a holokauszt magyarországi emléknapján reggel 8 órától délután 5-ig „Hozz egy követ, gyújts egy mécsest!" mottóval a Vorhand téri ortodox zsinagógába várja az emlékezőket a Kecskeméti Ármin Egyesület és a Makói Zsidó Közösség.

Részt vesznek 10 órakor a Bethlen Gábor Református Gimnázium megemlékezésén, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet. Kiállítás lesz a diákok és pedagógusok holokauszt témáját feldolgozó képzőművészeti alkotásaiból. 11 órakor a zsinagógában és a Holokauszt Múzeumban rendhagyó történelemórákon Steven T. Katz professzor a diákoknak beszél a holokausztoktatás és -emlékezés jelentőségéről. Szőnyi Andrea, a USC Shoah Foundation nemzetközi oktatási főtanácsadója, a Zachor Alapítvány főigazgatója az elbeszélt történelem alkalmazásáról, Vanderstein Péterné Zsuzsa, a vásárhelyi zsidó hitközség tagja a zsidó kultúrkör kegyeleti szokásairól tart előadást. 12 órakor A kegyelet forrása című megemlékezésen a zsinagóga udvarán köszöntőt mond Kószó Péter alpolgármester, megemlékezőbeszédet tart Mario Silva, valamint Erdélyi Miklós, a vásárhelyi zsidó hitközség ügyvezető elnöke. A program 14 órakor az Embermentés a vészkorszak idején című konferenciával folytatódik az Emlékpontban.

Olvasóink írták

 • 11. jagoda194 2013. április 27. 14:48
  „Sajnos egymást túllihegve történik az ünneplés és néha túlzásokba esnek.Titusnak igaza volt a szétszórattatást illetően. Minden nemzeti kataszrófa kapcsán tetten érhető a szereplésük.Javasolnám elválasztani a fekáliát a májtól és igy sokkal hitelesebb és elfogadhatóbb lenne az ünneplés és megemlékezés.”
 • 10. 48as 2013. április 21. 09:41
  „Emlékezzünk minden nap a magyarság hôseire, akkor jó úton lesz a jövônk.
  Nevezze meg a zsidóság azokat a nemzettársait akik a magyarság ellen cselekedtek, és ítélje el ôket.

  Mivel akik a magyar nemzet dicsôségéért tettek, azokat gyakran emlegetik, és ez így csak fele az igazságnak.
  Esetleg nem jogos ez a kérés?”
 • 9. 48as 2013. április 21. 09:29
  „Kik voltak a magyarság igazi elnyomói ??
  Mario Silvanak valószín? fogalma sincs a magyar történelem részleteirôl, ha én ellátogatok egy országba illene arról az országról eggyet mást tudni. Akkor viszont el sem jött volna hozzánk.”
 • 8. killust 2013. április 17. 11:50
  „"Akármilyen kínos is, de meg kell írni, hogy nemcsak Rákosi, Gerő, Farkas és a moszkovita tábor vezetőinek jelentős része volt zsidó, hanem jóformán száz százalékig zsidókból állt az ÁVH nyomozógárdája is. És az 1945 utáni egyre erősebben élesedő antiszemitizmusnak ez az oka."

  dr.Dénes Béla”
 • 7. mivan? 2013. április 16. 10:59
  „Én sem pártolom az örökös újbóli felemlegetését a zsidó dolgoknak. De! Szerintem akit innen deportáltak azok elsősorban magyar emberek voltak és csak utána zsidó vallásúak.”
 • 6. zero 2013. április 16. 09:50
  „Az egykor gazdag és virágzó hitközség kifosztva érte meg a II. világháború befejezését." Három év múlva országuk lett.”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. április 16. 06:58
  „Na ki vele, miféle újabb sz*ásba lesz részünk?”
 • 4. pachakuti 2013. április 15. 22:49
  „Szeretném, ha valaki megmondaná melyik az a nap a 365-ből, amelyiken nem kötelező emlékeznem?”
 • 3. gthomek 2013. április 15. 20:00
  „Kis ismeretterjesztés (a <moderálva>nak):

  "A vásárhelyi zsidók közül az első világháborúban 30-an áldozták életüket a különböző csatatereken. A háborút követő két forradalomtól szinte teljesen távol tartotta magát a vásárhelyi zsidóság.

  1920-ban a zsidó népesség városunkban 1226 főből állott. A két világháború között a hitközség elnökeinek névsora: 1911-1925: Ániszfeld Sándor, 1926-1929:Dr. Szemző Miksa, 1929-1938: Steiner Ferenc, 1938-1940: Dr. Ambrus Endre.

  Az izraelita szegénysegélyező egylet 1885-ben alakult meg. 1890-ben pedig két jótékonysági egylettel bővült a hitközség: Chevra Kadisával és nőegylettel. A zsidó hitközség tehát országszerte ismert vallási és kulturális csoportokat működtetett: Chevra Kádisát, kultúregyletet, nőegyletet, templomi kórust, Iskolaszéket. A hódmezővásárhelyi hitközség kultúrcsoportjának első estje nagy sikert aratott. Novák István elnök bevezetője után dr. Patai József (1882-1953) költő egyórás szabad előadásban ismertette a kortárs héber költészetet, s annak centrumát, a Szentföldet. Ennek az estnek keretében mutatkozott be a vásárhelyi közönségnekGál Klári szegedi zongoraművésznő. Dohnányi, Chopin és Liszt műveiből játszott nagy sikerrel. Havas Hajnal tanítónő az új héber költők és Patai József verseit tolmácsolta átérzéssel, lélekhez szólóan. 1932. december 14-én a hitközség kultúrcsoportjának estélyén József Attila tartott előadást A legújabb magyar költészetről. Az előadás színhelye az ún. Lloyd, a Központi Kávéház és Szálloda volt. Korábban és a későbbiekben is helyi és fővárosi művészek, rabbik és írók léptek föl a zsidó hitközség kultúrcsoportjának estélyein.

  A Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközségnek 1942-ben 282 adófizető tagja volt. 1944-ben 1501 zsidó vallású magyar állampolgárt írtak össze a hatóságok. Még ez év június 16-án megkezdődött a deportálás. Mielőtt a szegedi téglagyárba szállították volna a zsinagógába összeterelt zsidókat, ahol egyébként több éjszakát is eltöltöttek, megfosztották őket minden értéktárgyaiktól. A Vészkorszak be nem hegedő, súlyos testi és lelki sebeket okozott. Csak nagyon kevesen térhettek vissza a Soából. Az egykor gazdag és virágzó hitközség kifosztva érte meg a II. világháború befejezését."”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 15. 17:05
  „óh, holnap mi lesz, majd a médiában egyfolytában!!!Már ma megállás nélkül dől a rádióból a megemlékezések mivolta...”
 • 1. killust 2013. április 15. 13:28
  „Kikre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőív a menetrendre

A Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Zrt. megkezdte a 2013. év második félévére vonatkozó menetrendi igények gyűjtését. Tovább olvasom