Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A jó kovács lódoktor is

Hódmezővásárhely - A 60 éves vásárhelyi kovácsmester, Imre Sándor családi hagyományokat követve választotta szakmáját. Tanítványa volt Ormándi Zsolt sztárkovács, aki a mai napig a világbajnok fogathajtó Lázár testvérek lovait is patkolja.
Repkedtek a szikrák, jajgatott a vas a kalapácsok súlya alatt. Formálódott a patkó a vásárhelyi kovácsmester, Imre Sándor műhelyében. Rokona, Bacsa Árpád segédkezett a munkában.

– Ebben nőttem fel, édesapám is kovács volt, de a szakma fogásait nem tőle lestem el, Palócz Pálnál inaskodtam 1964-től 1967-ig. Akkoriban az volt a szokás, hogy idegen műhelyben tanultunk – mondta Imre Sándor.
Felszabadulása után termelőszövetkezeteknél dolgozott Mártélyon, Kopáncson és Vásárhelyen. Akkoriban könnyen váltottak, 1–2 forintos plusz órabérért elmentek másik munkahelyre. Dolgozott vásárhelyi városi cégnél, valamint – 1987-től a rendszerváltásig a műemlékfelügyelőségnél. 1990 óta a földből él, 17 hektáron gazdálkodik, kukoricát és egyéb gabonaféléket termel. A kovácsmesterségről sem feledkezett meg: javítja saját és barátai eszközeit.

Elmondása szerint rajta kívül a 60–70 éves korosztályból Farkas Pál (Imre Sándoron kívül csakis neki jár a kovácsmester titulus), Katona János, Zagyi László, Tódor Lajos, Pletka Mihály, Török Lajos, Kiss Molnár Imre, Kiss Ernő, Papp János és Sándor József, míg a fiatalabb generációból Kiss Attila és Jáksó Zsolt űzi a mesterséget Vásárhelyen és térségében. Utóbbi kettőt vándorkovácsnak is nevezhetjük, autóval, mobil műhellyel járnak a lovasudvarokhoz patkolni. A fiatalok nem érdeklődnek, ezért Imre Sándor attól tart, hogy 20 éven belül eltűnhet a szakma a városból és környékéről. Elmondta: az ő tanítványa volt Ormándi Zsolt sztárkovács, aki a mai napig a világbajnok fogathajtó Lázár testvérek lovait is patkolja.

Patkót készít kovácsműhelyben a vásárhelyi Imre Sándor és segítője, Bacsa Árpád. Fotó: Karnok Csaba
Patkót készít kovácsműhelyben a vásárhelyi Imre Sándor és segítője, Bacsa Árpád.
Fotó: Karnok Csaba

– A műemlék-felügyelőségnél sok szép, művészi igényű kovácsoltvas munkát csinálhattunk a kollégákkal – emlékezett. – Szegeden a piarista iskolánál és a felügyelőség épületénél is dolgoztunk, s mi raktuk össze Ópusztaszeren, az emlékparkban a szélmalom vas alkatrészeit. De az igazi a patkolás, ahol majdnem annyira tisztában kell lenni az anatómiával, mint az állatorvosnak. Előfordulnak lábállási, tartási hibák, amelyeket szakszerű patkolással korrigálhatunk. Az állat nem tudja elmondani, hol fáj, mi a baja. Nekünk mindezt tudnunk kell, végigtapogatva a lábát. Nem mindegyik jószág viseli nyugalommal a vizsgálatot, majd a patkolást, akad, amelyiknek a lábát felkötjük, rögzítjük, korábban a vásárhelyi állatkórházban kalodába zárt lóval is dolgoztam. Vagyis a jó kovács lódoktor is – vallja Imre Sándor.

Kovácshiba áldozata Overdose?

Imre Sándor látatlanban állítja: a sztárló, Overdose kontár kovácsmunka áldozata lett annak idején, és szenvedett hónapokig savós patairha-gyulladásban. Elmondása szerint ezt külsérelmi nyomok okozhatták, ami a patkolásnál a pata rossz, szakszerűtlen faragásától is keletkezhetett.

Olvasóink írták

 • 3. Tyt 2010. szeptember 29. 18:38
  „Közös lónak túrós a háta.”
 • 2. airwaves 2010. szeptember 24. 14:20
  „Meg kell akadályozni, hogy az ilyen míves mesterségek és ennyi tudás eltűnjön!
  Jó egészséget!”
 • 1. Dongó 2010. szeptember 24. 13:41
  „Engedje meg a Jóisten, hogy sokáig "püföld" még a vasat, mint ahogy Palócz Pali bátyánk mondotta volt.
  Jó egészséget kívánok Neked Sanyikám
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falat bontott, hogy a szomszédból lopjon

Falat bontott, majd átmászott a szomszédos ház padlására egy férfi Hódmezővásárhelyen. Így akart pénzt szerezni. Rövid időn belül elfogták. Tovább olvasom