Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

A jubileumi 60. előtt jó főpróba volt az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat

Az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat még vasárnapig látogatható az Alföldi Galériában, de az értékelés már elvégezte az erre hivatott bizottság. A kiállítást szerdáig 4524-en tekintették meg, az utolsó napokon akciókkal csábítják a látogatókat.
– Az idei Vásárhelyi Őszi Tárlatnak is országos visszhangja volt a sajtóban – mondta csütörtökön sajtótájékoztatón Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója –, és a színvonal is az évek óta megszokott, hagyományosan magas volt. Az ideiről felelősséggel kell nyilatkozni, mert tulajdonképpen „főpróbája" volt a jövő évi jubileumi hatvanadiknak, az itteni tapasztalatokat hasznosíthatjuk.

Tárlatszámok

Az idei tárlatra 270 művész 671 alkotásából kellett kiválasztania a 13 tagú zsűrinek a kiállítandókat. Végül 174 alkotó 263 műve (141 festmény, 54 grafika, 64 szobor, illetve plasztika és 1 gobelin) kapott „zöld utat", ennyit tekinthettek meg az érdeklődők. 
Az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat, a szakmai visszajelzések alapján a megszokott magas színvonalat produkálta; a művészek körében is számon tartott, jegyzett. A jövőre gondolva idén adták át először a Fiatal Festőművészek Nívódíját, míg az 1 millió forintos jutalommal járó fődíjat és a Tornyai-plakettet László Dánielkapta. A közönség pedig a „lábával" szavazott: szerdáig 4524-en tekintették meg a kiállítást, ebben több mint 60 óvodai, iskolai csoporttal – közölte Nagy Imre, aki még elmondta: a tárlat vasárnapig tekinthető meg, és a hátralévő napokban akciókkal csábítják a látogatókat. Aki eljön és vásárol egy idei katalógust, azzal családja, barátai díjmentesen mehetnek be, illetve, ha valaki egy régebbi katalógust hoz magával, a korábbi esztendők kiadványai közül választhat egy olyat, ami neki nincs meg.

A 2013-as tervekről elhangzott, hogy a visszatekintésnek a 60 esztendőre – esetleg kiállítás formájában – mindenképpen szerepet kell kapnia, valamint tovább akarják erősíteni a fiatal alkotók jelenlétét (ezért is hívták éltre az idén a már említett Fiatal Festőművészek Nívódíját), de a már évek óta jelenlévő, többszörösen bizonyított mesterekre is számítanak. A végleges koncepció februárra alakulhat ki.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat megfelel a világban uralkodó művészeti trendeknek, ahol a festményeken ismét a figurális ábrázolások dominálnak, váltak újra népszerűvé. Az Alföldi Galériában legalább 5–8 éve jelen vannak az ezt képviselő tájképek, csendéletek és portrék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetőket fékeztek meg a katonák

A vásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában tegnap tartotta zárógyakorlatát a közel 200 főből álló KFOR nyolcadik váltása. Tüntetőket fékeztek meg. Tovább olvasom