Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

A kádári megtorlásokról készített jelentést az Emlékpont

Hódmezővásárhely - Az 1956-os forradalmat követő megtorlásokról készítettek összefoglaló jelentést a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum történészei.
A dokumentum főként a Vásárhelyen történteket elemzi, de a kutatók fontosnak tartották, hogy a tanulmányban adjanak egy szélesebb kitekintést is arról, hogy mi zajlott ötven évvel ezelőtt Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A jelentés elkészítésére Hódmezővásárhely város közgyűlése kérte fel az Emlékpont munkatársait. Az eredendő cél az volt, hogy egy történeti forrásokra épített szakértői anyag készüljön, melyről lehet beszélni, vitatkozni. A legfontosabb azonban az, hogy ne merüljön feledésbe az a szörnyű tény, miszerint a kádári megtorlás részeként 229 forradalmárt végeztek ki és tízezrek életét tették tönkre országszerte, s így Vásárhelyen is.

A Vincze Gábor vezette történészcsoport a tanulmányban emlékeztet arra, hogy a kivégzettek háromnegyede munkás vagy paraszti származású volt. A bírósági eljárások szinte egytől-egyig koncepciós jellegűnek tekinthetők. A vádlottakat legalapvetőbb védekezési és más emberi jogaiktól fosztották meg. Az ügyvédi tevékenység szinte sohasem irányult a felmentésre, pusztán a halálbüntetés elkerülésére vagy a börtönbüntetés elkerülésére. A jelentés arra is kitér, hogy milyen megtorlásokban volt része az 1956-os forradalom következtében a határon túli magyarságnak. Megdöbbentő adat, hogy az októberi magyar felkelés miatt Erdélyben tizenkét embert végeztek ki az 1958-as esztendő során.

A hódmezővásárhelyi megtorlások országos összehasonlításban inkább enyhébbnek mondhatóak, itt nem születtek például halálos ítéletek Ennek ellenére Vásárhely is megszenvedte a kádári rémuralmat: a megtorlások közvetlen áldozatainak száma mintegy 100–150 személyre tehető. A történészi jelentés alaposan elemzi az elnyomás mechanizmusát; bírósági eljárások, internálások, állásból történő elbocsátások, a diákok esetén pedig a továbbtanulás megakadályozása.

A tanulmány legfőbb megállapításait Hódmezővásárhely közgyűlése is meghallgatta. A napirend pont összefoglalásakor dr. Lázár János polgármester bejelentette, a kádári megtorlások témájában az Emlékpont Múzeum az év folyamán tudományos ülést szervez.

Az Emlékpont Múzeum egyik alapvető feladata, hogy bemutassa az elmúlt félévszázad történéseit. A vásárhelyi vonatkozású politikai perek iratai digitálisan formában már most is bárki számára kutathatóak. Szintén a történészek és az érdeklődő polgárok rendelkezésére áll az Emlékpont oral history archívuma, amelyben közel 50 interjú szól a kádári megtorlások borzalmairól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges Vásárhely: az Aldi 13,5 millióval száll be

Hódmezővásárhely - Az országosan is egyedülálló Egészséges Vásárhely program március végén startol, az önkormányzat 170 millió forinttal finanszírozza a megvalósítást. Tovább olvasom