Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A kerámia központja lett a vásárhelyi iskola

Hódmezővásárhely - Az egykori Nagy Sándor utcai iskola épülete keramikusházként működik tavaly szeptembertől, és idén is gazdag programmal várja a vásárhelyieket. Falai között készítik elő a 11. kerámiaszimpózium január 25-én, az Alföldi Galériában nyíló kiállításának anyagát.
Visszanyerte jelentőségét Vásárhelyen az egykori Nagy Sándor utcai iskolaépület, melynek falai között művészeti, kulturális és oktatócentrum működik. Az ingatlant még 2007-ben kapta a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány a várostól – majdnem lebontották és ingyentelekként osztották szét a területet – hasznosításra. Az alapítvány az átalakítás mellett a működési költségeket is vállalta.

Mint arról beszámoltunk: felújították és kiállítások rendezésére alkalmassá tették az egyik, 240 négyzetméteres épületszárnyat, melyben azóta már működik – igaz, még nem teljes kapacitással – a tavaly nyáron beharangozott digitális könyvtár. A másik szárny rendbe hozását a tervekkel ellentétben nem tudták 2008-ban elkezdeni, az alapítvány ezt célzó pályázatát ugyanis elutasították. Ott kapna helyet az az állandó tárlat, mely a hétezer éves Vásárhely környéki kerámiaművészetet mutatná be az őskori leletektől a majolikagyár termékein át a kerámiaszimpóziumok alkotásaiig. Kialakítására később, a felújítást követően kerülhet sor – tudtuk meg Pannonhalmi Zsuzsa keramikustól, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kuratóriumának elnökétől. Bár elképzelhető, egy kisebb kiállítást, történeti áttekintést a közeljövőben rendeznek.

Szimpóziumot szervez a vásárhelyi művészeti és oktatócentrum Fotó: Tésik Attila
Szimpóziumot szervez a vásárhelyi művészeti és oktatócentrum
Fotó: Tésik Attila

Az itteni műtermek egyik bázisát adták a 11. kerámiaszimpóziumnak, melynek beszámoló kiállítása január 25-én nyílik az Alföldi Galériában, az anyagot a Nagy Sándor utcában készítik elő. Január 24-én a koronázási jelvényekről Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész előadását hallgathatják meg az érdeklődők a házban. A tervek szerint minden héten egyszer a nagyközönség előtt is megnyitják a kapukat, és az érdeklődők stúdió jellegű foglalkozásokon vehetnek részt; havonta egyszer pedig ismeretterjesztő előadásnak adna otthont az épület.

Az oktatáshoz a Szegedi Tudományegyetem kerámia és plasztika fakultációjával kapcsolódik az intézmény, ezeket az órákat tavaly szeptembertől heti egy alkalommal tartották a hallgatóknak. A fakultációkra tavasszal, a jelentkezéstől függően, ismét sor kerülhet.

Olvasóink írták

  • 1. aranka2 2009. január 15. 16:17
    „Egy tegnap esti vonattal jónéhány külföldi fiatallal együtt érkeztem Vásárhelyre, akik egy uniós kerámia-projektre jöttek. Ebből a cikkből véletlenül maradtak ki, vagy ez csak egy felveztő írás a holnapi számhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai őrjárat vásárhelyi hajléktalanokért

Hódmezővásárhely - Négy hajléktalan biztosan az utcán tölti az éjszakákat Vásárhelyen – ők… Tovább olvasom