Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A kerekes székes Béni Csaba, ha kell, kiemeli a forgóajtót

Hódmezővásárhely - A jó szándékú emberek mellett sokszor a lelemény segíti át az akadályokon a kerekes székeseket Vásárhelyen. A városban körülbelül százötven mozgáskorlátozott él, a többség nem tud bejutni az üzletekbe a lépcsők és a forgókapuk miatt. Béni Csaba előtt azonban ezek sem jelentenek áthatolhatatlan akadályt.
Vásárhelyen az Andrássy utcai belvárosi orvosi rendelőbe igyekvő betegeknek előbb ötven meredek lépcsőfokot kell legyőzniük. Aki pedig a Spar fölött lévő Yahoo divathoz igyekszik, az elé még meredekebb lépcsősor tornyosul. Aki kerekes székkel közlekedik, az már a jóval kisebb, sokszor egyetlen lépcső előtt is megtorpan. Béni Csaba számára azonban szinte nincs akadály, a vonatbaleset miatt kerekes székbe kényszerült fiatalember megtanulta, hogyan küzdje le a nehézségeket.

Lépcsők és rámpák

Egy vagy több lépcsőfok tornyosul a kerekes székesek előtt az Andrássy utcai üzleteknél. Két lépcső a leendő Sas patikánál, egy az Ametiszt aranyboltnál, egy az óra-ékszer üzletnél, kettő a textilboltnál, három a cipő és bőrdíszműnél, két kicsi az Adidasnál és kettő a kínai üzletnél, de lépcső van a Rossman, illetve a fodrászatok ajtajánál is. Akadálytalan viszont a „Petőfi" könyvesbolt, a Spar, a Drogerie Markt, az Erste Bank, az OTP, az MKB Bank. Külön érdekes a belvárosi római katolikus templom, hiszen a járdát az autó előtti mélyedéssel rámpa is összeköti, ám a templomajtó igencsak szűk, s apró küszöböcske van benne. A Hód ABC-hez vivő emelkedőre meredek rámpák vezetnek föl, a boltajtó akadálymentesített, ám két fém forgókapu akasztja meg a továbbmenetelt.

– A Spar Áruház automata ajtaja előtt nincs lépcső, így oda könnyen begurulok a székemmel, ám a fém forgókapun már nem férnék át. Ki szoktam akasztani a helyéről, s miután bementem, visszatolom – árulta el az egyik „trükköt". Ha nem boldogul a kapuval, csak akkor kér segítséget a biztonsági őröktől vagy a pénztárosoktól. Előfordult már, hogy meg sem próbált bejutni egyik-másik üzletbe, hanem beüzent: vásárolni szeretne.

– Kedvesek a boltosok, hiszen itt az utcán szolgálnak ki. Megmondom, mire lenne szükségem, odaadom az árát, s az árut blokkostól együtt kapom meg.

Persze olyan is előfordult vele, mint más sorstársával, hogy mégis szeretett volna maga válogatni a polcokon, így megvárta, míg két markos fiatalember nem járt a közelben, s végül segítségükkel győzte le a lépcsőket.

A kerekes székesek és a járókerettel vagy bottal nagy nehezen mozgó emberek elé egyébként Vásárhely belvárosában is jó néhány akadály tornyosul. A járdák széleit ugyan a város már évekkel ezelőtt lesimíttatta, a repedések, törések annál inkább, ahogy a kisköves díszburkolat is nehézséget okoz a haladásban. Az Andrássy utcai üzletek nagy részébe is csak lépcsőmászás után lehet bejutni. A mozgásukban korlátozott helybeliek a legkönnyebben a bankokba jutnak be, hiszen azok legtöbbjébe rámpa vezet, ahogy két gyógyszertárba is a belvárosban: a Dominóba és a központiba. A helyi ügyeiket a városházán is könnyen elintézhetik a kerekes székesek, hiszen az utcára kérésükre kiviszik a rámpát, a lépcsőházat speciális felvonó segítségével győzhetik le, s az emeletet pedig már panorámalifttel közelíthetik meg. A városháza két szárnya közti lépcsősor felett pedig híd ível keresztül.

Béni Csaba azt mondta, van olyan üzlet – nem akarta megnevezni –, ahová hiába jut be könnyedén, a polcok olyan közel vannak egymáshoz, hogy a szék be sem fér közéjük. – Akiket eddig megkértem, hogy toljanak be, vagy segítsenek, eddig még mindig segítettek.

Csaba a postára is csak kis trükkel tud bejutni: az automata ajtó ugyanis hirtelen nyílik ki. Mondja, esélye sincs arra, hogy elugorjon előle. Ha pedig oldalról próbálkozik, akkor a nyitóberendezés infraérzékelője nem veszi észre, vagyis az ajtó csukva marad.

Vásárhelyen két szervezet is összefogja a mozgáskorlátozottakat, akik körülbelül százötvenen lehetnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály-napi juhászszámadás a vásárhelyi tájházban

Hódmezővásárhely - A Szent Mihály-napi juhászszámadás hagyományát idézték fel szombaton a vásárhelyi… Tovább olvasom